Novo istraživanje: Ne završavajte poruke tačkom


Najnovije istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu Binghamton u saveznoj državi New York otkrilo je kako primaoci SMS i drugih kratkih instant poruka doživljavaju njihov sadržaj, u zavisnisti o korišženju interpunkcionih znakova. Prema rezultatima ove studije, poruke koje na svom kraju, kao na prirodnom kraju rečenice, imaju tačku, zvuče neiskreno. S druge strane, poruke koje završavaju uzvičnikom percipirane su kao iskrene, toplije i smislenije.

Naučnici koji su sproveli ovo istraživanje daju i pojašnjenje tog fenomena. Ljudska bića su, kažu, predodređena da u direktnoj komunikaciji traže mnoge neverbalne znakove, čitaju govor tela, i prema tome određuju kontekst izgovorenih reči. Ali, kada to izostane, kao što je slučaj s porukama na mobilnom, mozak nastavlja da traži sve druge signale kako bi što bolje "pročitao" emocije pošiljaoca.

U kratkim porukama koje svakodnevno šaljemo i primamo često nedostaje bilo kakvih drugih informacija, pa se kao najvažniji ističu interpunkcioni znakovi – koje onda primaoci doživljavaju preterano bitnima. Zanimljivo, ova pojava zabeležena je samo kod elektronskih komunikacija, dok u rukom pisanim porukama nije primećena.

Foto: PathDoc / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.