Rootkitom uspešno hakovao Loto


Jedini način da pobedite sistem je da i sami pripadate sistemu. Takvom devizom vodio se Eddiee Tipton, bivši direktor bezbednosti američke lutrije Multi-State Lottery Association, koji je u saveznoj državi Iowi optužen za korišćenje rootkita, malicioznog softvera koji se aktivira pri restartovanju računara, kako bi otkrio pobedničke brojeve unapred.

U SAD-u se naime, u 37 saveznih država koristi računar za generiranje slučajnih brojeva koji se izvlače u igrama na sreću, a Tipton je shvatio da se on baš kao i svaki drugi uspešno može hakovati ako ste upućeni u rad algoritama koji to obavljaju.

Nakon što bi došao do dobitnih brojeva, Tipton je angažovao saradnike kako bi ispunili pobednički listić i potom pokupili novac. Državno tužilaštvo Iowe Tiptona je teretilo za 4 prevare, tokom kojih je na taj način došao do 16,5 miliona dolara, a za to delo je već osuđen na 10 godina zatvora, ali zbog uloženog priziva trenutno se nalazi na uslovnoj slobodi.

U međuvremenu je potvrđeno da su savezne države Colorado, Wisconsin i Oklahoma isplatile još 8 miliona dolara dobitnicima povezanim sa Tiptonom pa se istraga širi, a državno tužilaštvo smatra kako postoji velika verovatnost da na ta 4 otkrivena slučaja, postoji barem još 100 neotkrivenih, koji su Tiptonu i društvu obezbedili ogromne količine novca.

Uglavnom, ako ste mislili da su naši Loto aparati na kuglice zastareli i nesigurni, pa ih treba zameniti "100% sigurnim i poštenim" računarima, malo se zamislite.

Foto: PeJo / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.