Skrivena opcija u iPhone-u prati svaki vaš korak, evo kako da je isključite


Većina nas vrlo verovatno ima aktivirano beleženje čestih lokacija, a možda ste Apple-u i dali da koristi te podatke. Ali, isto tako jednostavno to možete isključiti.

Uz afere s prisluškivanjem danas nas i ne čudi da naši uređaji mogu znati gde se nalazimo, ali verovatno mali broj ljudi zna za opciju u Apple-ovim telefonima koja beleži i snima svaku lokaciju na koju ste došli i s koje ste otišli.

Vaš telefon automatski pretpostavlja gde vam je kuća i gde radite, zavisno o količini vremena koje provodite na tim lokacijama.

Iz Apple-a uveravaju da se ti podaci skladište samo na našim uređajima, osim ako nismo uključili opciju da želimo da poboljšamo njihove mape. U tom slučaju oni anonimno skladište privatne podatke. Ali, ti podaci se mogu predati sudu uz sudski poziv u kaznenim i građanskim parnicama, poput primera radi razvoda braka, piše CBS.

Borci za zaštitu privatnost upozoravaju da ovakvo prikupljanje podataka ima potencijal za zlopotrebe, a kao glavni prbolem navode činjenicu da su ti podaci skriveni u telefonu. Upozorava se da bi ovakve podatke mogli koristiti nasilni partneri, policajci u istragam, ali recimo i vaš šef ako se radi o službenom telefonu.

Srećom postoji lek i za ovo, a te česte lokacije možete isključiti ako:
Kliknete Settings
Odaberete Privacy
Odaberete Location Services
Spustite se na dno  System services
Kliknite na Frequent Locations kako bi videli popis svih zabeleženih lokacija. Ovde ga možete isključiti, a na dnu je opcija i da obrišete istoriju vaših lokacija.

Na slici: iPhone 6s

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.