Forbes isporučivao malware umesto oglasa


Američki poslovni časopis Forbes na svojem je internet portalu pre nekoliko nedelja uveo novost – na početnoj stranici traži od posetilaca da ugase adblockere (rešenja za uklanjanje oglasa s web stranica). Ukoliko to ne učine, zabranjen im je pristup portalu. Ali, za one koji na Forbes.com dolaze bez adblockera, tu je i posebno, doduše neprijatno, iznenađenje.

Kako su otkrili bezbednosni stručnjaci, Forbes je unutar oglasa na svom webu imao skriven malware. Namerno ili ne, Forbes-ove reklame pokretale su tzv. pop-under prozore koji su nezaštićenim korisnicima putem propusta u Flash-u pokušali instaliratiopasan maliciozni softver. Neki oblici takvog malwarea redovno se koriste za krađu privatnih podataka i lozinki, te za kriptovanje korisničkih podataka i traženje otkupnine (ransomware), kažu stručnjaci.

Smatra se da su za ovo nedelo odgovorni autori malwarea koji uspevaju da inficiraju oglase na web stranicama. Ipak, javnost je svoje napade okrenula upravo prema Forbes-u koji uslovljava svojim čitaocima da ugase rešenja kojima se štite od oglasa, verojatno pritom znajući da postoji mogućnost distribucije malwarea na njihove računare.

Foto: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.