Google zaradio 22 milijarde dolara od Androida


Poznato je kako Google godinama izbegava da da jasan odgovor na pitanje koliko imaju finansijske koristi od Android operativnog sistema. Google-ovo ćutanje na ovu temu bi se sigurno nastavilo još godinama, ako ne i decenijama da ih Oracle 2010. godine nije tužio zbog povrede vezano uz Java API-e.

U tužbenom zahtevu Oracle je od Google-a potraživao odštetu u visini od milijardu američkih dolara, da bi tužbu na kraju i dobio sredinom 2014. Prošle nedelje je tako objavljen transkript u kojem su između ostaloga navedeni i podaci vezano uz prihode i zaradu vezano uz Android OS.

Kako stoji u transkriptu od 14. januara 2016. godine Google je na ime besplatnog Androida prihodovao 31 milijardu američkih dolara, što na kraju čini 22 milijarde dolara profita. Ovaj iznos je stigao iz dva izvora – reklama i prodaje aplikacija putem Google Play prodavnice.

Google je naveo kako su podaci izvučeni iz osetljivih finansijskih izveštaja i kako kao takvi nisu smeli procuriti u javnost, već su trebali biti dostupni samo advokatima. Zbog toga je Google 20. januara od suda zatražio brisanje tog dela iz javno dostupnog transkripta.

Uprkos tome što je sud na kraju udovoljio Google-ovom zahtevu i izbrisao sporne podatke, dobro čuvana tajna je ipak otkrivena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.