Hakeri izazvali nestanak struje u Ukrajini


Nekoliko stotina hiljada ukrajinskih domaćinstava 23. je decembra uveče ostalo bez električne energije. Ovaj događaj verovatno ne bi završio na stranicama internetskih portala, pogotovo ne onih tehnoloških, da uzrok ispada električne mreže nije bio – hakerski napad.

Kako donosi ukrajinska stranica TSN, hakeri su tog dana upali u računarske sisteme tri snadbevača električnom energijom i tamo pokrenuli svoj malware. Zbog destruktivnih događaja u računarskim sistemima počele su se gasiti snadbevne stanice širom zemlje.

Polovina Ivano-Frankivske oblasti u Ukrajini na nekoliko je sati ostala bez struje, a kao uzrok je potvrđen hakerski napad zloćudnim softverskim paketom BlackEnergy. Ovaj malware onemogućava pokretanje računara, a u saradnji sa dodatkom imena KillDisk briše bitne delove s diskova napadnutih računara.

Ukrajinske vlasti sprovode istragu ovog slučaja, te izražavaju zabrinutost jer slični hakerski napadi mogu imati vrlo ozbiljne posledice – kad usred zime prestane snadbevanje električnom energijom, kao što je sada bio slučaj, mogući su i smrtni slučajevi.

Foto: Snvv / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.