Prošle godine isporučena 1,4 milijarda smartphonea


Globalne isporuke pametnih telefona narasle su 12% i postigle rekord od 1,4 milijarde isporučenih uređaja u 2015., barem prema statistikama koje donose analitičari Strategy Analytics-a.

Uprkos ovom rekordnom broju isporuka, analitičari upozoravaju da je krajem godine došlo do usporavanja, pa je u četvrtom kvartalu 2015. rast bio samo 6% veći u odnosu na prošlu godinu. Oni stoga kažu da je ovo najsporiji kvartalni rast industrije pametnih telefona svih vremena, što je uzrokovano najviše time što su svi korisnici na velikim tržištima poput Kine prestali „stihijski“ kupovati nove uređaje jer su im stari još dobri.

Samsung je i dalje vodeći, pa je u 4. kvartalu isporučio 81,3 miliona jedinica (9% više u odnosu na isti kvartal 2014.), dok je Apple isporučio 74,8 milijuna iPhone-ova, ali to je samo malo više u odnosu na isto razdoblje 2014. kada je isporučio 74,5 miliona.

Analitičari stoga kažu da se Apple ukopao na mestu, pa mu savetuju da se proširi na nova tržišta poput Indije.

Huawei s rastom od 2% takođe nije postigao neki veliki rast, ali još uvijek se nalazi na trećem mestu iza dva velika giganta. Jedini u prvih 5 vendora koji je isporučio manje telefona u Q4 2015. je Lenovo-Motorola i to za 18%, dok je na petom mestu Xiaomi koji je isporučio 2 miliona telefona više.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.