Recenzija: LG Nexus 5X


Iako Google-ovi Nexus uređaji ne postižu neku veliku popularnost i ogromne prodaje, uvek podignu dosta prašine oko predstavljanja jer donose novu verziju Android-a i novitete koje će ostali proizvođači tek doneti.

Nexus uređaje uglavnom kupuju geekovi, ali i oni koji vole jednostavnost i čist Androdi, bez nepotrebnih dodatnih šminkanja ili gomile nepotrebnih aplikacija.

Nexus 5X je treći u produkciji LG-ja, nakon Nexusa 4 i 5. Šta donosi i kakvi su utisci, pročitajte u nastavku...

Specifikacija
- Ekran: 5,2 inča, IPS LCD 1080p, 424 ppi gustoća piksela
- SoC: Qualcomm Snapdragon 808
- CPU: 4x Cortex-A53 na 1,4 GHz i 2x Cortex-A57 na 1,8 GHz
- GPU: Adreno 418
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, nije proširiva memorijskim karticama
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetoothm,USB OTG, NFC; 3G: HSPA+ DC, 4G: LTE Cat. 6
- Kamera: 13 MP
- Prednja kamera: 5 MP
- OS: Android 6.0 Marshmallow

Plus
- Jednostavan i odličan dizajn
- Kvalitet izrade kućišta
- Uvek najnoviji Android
- Čist, brz i fluidan interfejs
- Odlična foto kamera

Minus
- Mala interna memorija, nije proširiva
- Kamera nema optičku stabilizaciju
- Cena

Dizajn i kućište

Nexus 5X je izgledom dosta sličan dve godine starijem Nexus 5 modelu, koji je isto izradio LG, dakle nema neke velike veze sa prethodnim Nexus-om 6, koji je radila Motorola.

Nexus 5X je od Nexus-a 5 malo veći zbog većeg ekrana (0,2 inča), kao i glavnog zvučnika koji je smešten sa prednje strane. Iako deluje kao da ima dva zvučnika, zapravo se radi o jednom jer je gornji zapravo zvučnik slušalice.

Izrada samog kućišta je vrlo jednostavna i elegantna, ali moramo primetiti da se radi samo o plastičnom kućištu bez ikakvih metalnih delova. Tako na primer, nema čak ni metalnog okvira koji imaju mnogi duplo jeftiniji modeli. Ipak, radi se o kvalitetnoj plastici koja je na dodir vrlo prijatna. Dizajn, dakle, nije da privlači poglede, ali je jednostavan i upravo ta jednostavnost mu daje veliki plus.



U ruci, uređaj leži odlično, a vrlo je sličan Microsot-ovoj Lumiji 640 koja isto ostavlja odličan utisak. Nexus 5X sa svojih 136 grama i 7,9 mm debljinom, spada u red lakših telefona.

Fizički dugmići se nalaze na bokovima zajedno sa ulazom za SIM karticu, a zanimljivo je da su dvostruko dugme za kontrolu jačine zvuka smestili odmah ispod dugmeta za paljenje, pa često možete slučajno dodirnuti na pojačavanje zvuka umesto na paljenje. USB-C i 3,5 mm audio ulaz nalaze se na dnu kućišta, a kamera je na poleđini. Izbočenje oko modula kamere je minimalno, s blagim prelazom, ali i dalje vidljivo. Zbog njega će se uređaj na stolu ljuljati, ali samo ako ga pritisnete pri vrhu kućišta, što znači da ćete u tom položaju moći da kuckate bez problema.



Senzor otiska prsta smešten je ispod kamere i pozicioniran je tako da ga jednostavno možete dohvatiti kažiprstom. Google ovaj senzor zove Nexus Imprint, odličan je i radi kao i svaki drugi, ali još uvek ne može da se poredi sa Touch ID sistemom koji je ugrađen u iPhone 6S.



Kapacitivne tipke (koje Google inače ne voli) su naravno izostale, što baš i nije najbolje s obzirom na to da je mesta za njih bilo.

Generalno, uređaj odlično leži u ruci, ivice su odlično zaobljene i ne seku prste, a mala masa omogućava lako korišćenje.

Ekran

Nexus 5X ima ugrađen ekran veličine 5,2 inča sa 1080p rezolucijom što donosi odličnih 424 ppi. Oštrina je odlična, kontrast je dosta bolji u odnosu na Nexus 5 a boje su prilično realne. Pozadinsko osvetljenje možda nije najbolje, ali i pored toga, ekran je odličan.

Možda su neki očekivali više s obzirom na cenu i činjenicu da se koristi Google-ovo ime, ali i ovo dobijeno izgleda odlično.

Hardver

Pokretač Nexus-a 5X je Snapdragon 808 koji smo već upoznali u LG G4 smartphoneu. To je šesterojezgreni procesor sa četiri Cortex-A53 jezgra na taktu 1,4 GHz i dva Cortex-A57 jezgra na 1,8 GHz, zajedno sa Adreno 418 grafičkim koprocesorom.

RAM je sveden na 2 GB što će možda zvučati kao malo i neće preterano oduševiti, posebno ako uzmemo u obzir postojanje velikog broja modela koji imaju 3, pa čak i 4 GB. Kod Android-a, RAM je dosta bitan, pa ovih 2 GB izgleda nekako prosečno, ali s obzirom da nije bilo nikakvih problema u radu i da je sve funkcionisalo odlično, ovo ne možemo svrstati kao manu. Verovatno je optimizacija softvera učinila svoje, kao i činjenica da ovde nemamo nepotrebne nadogradnje interfejsa.

Interna memorija donosi veliku manu s obzirom da je količina samo 16 GB i da se ne može proširiti. Na kraju ostane oko 10 GB korisniku dostupnog prostora. Zato treba razmisliti o 32 GB modelu, ili o USB-C eksternoj flash memoriji, jednu takvu smo predstavili.

Sa pozivanjem nije bilo nikakvih problema, a kvalitet zvuka je odličan. Jačina zvuka u slušalici je mogla da bude bolja, ali je svakako iznad proseka. Zahvaljujući zvučniku koji je smešten na prednjoj strani, gledanje filmova biće na visokom nivou, ali je generalno zvuk mogao da bude bolji pošto je osrednjeg kvaliteta i jačine.

Povezivanje

Nexus 5X dolazi sa USB-C konektorom i kablom, ali USB-C se ne nalazi samo na jednoj strani kabla već na obe, tako da i punjač koji ste dobili takođe ima USB-C. Ovo je praktično pošto više ne morate da vodite računa o tome kako ste okrenuli konektor, kao i koja strana ide u telefon a koja u strujni priključak. Takođe, ovde se radi o praćenju trenda zamene standardnih microUSB konektora novim.

Ipak, ovde se javlja problem ukoliko nemate računar sa USB-C ulazom. U tom slučaju trebaće vam poseban adapter koji ćete morati posebno da dokupite. Takođe, u slučaju da ste, primera radi, na poslu i da vam je baterija pri kraju, kabal koji će vam ponuditi kolega (a to će sigurno biti standardni microUSB) vam neće biti od nikave pomoći.

Očigledno je da Google ne želi baš da povezujete uređaj sa računarom kako bi prebacivali fotografije i video snimke, već forsira cloud usluge, pa otud verovatno i samo 16 GB interne memorije u osnovnom modelu.

Što se povezivanja tiče, prisutno je sve što je inače potrebno, WiFi, Bluetooth, USB-OTG (ukoliko imate sa C konektorom ili bar adapter), kao i LTE Cat. 6 koji podrazumeva brzine do 300 Mbps.

Softver

Za početak, odlična stvar kod Nexus telefona je što prvi dobijate najsvežiji Android kao i sve ispravke, a čak smo mi za vreme testa dobili jedan update. Pored toga što uvek imate najsvežiji Android i ne zavisite od proizvođača, Nexus izgleda i radi baš onako kako je Google zamislio. Oduševiće vas brzina rada i fluidnost softvera i interfejsa, kao što je to bio slučaj i na prethodnicima.

Što se izgleda tiče, on je odličan, iako Android 6.0 Marshmallow ne donosi nikakve velike vizuelne promene u odnosu na Lollipop. Ali zato su tu odlične funkcije, poput Doze načina koji omogućava dodatno zaustavljanje pozadinskih procesa kada uređaj uđe u dublje mirovanje, što dakle više štedi bateriju.

Vizuelne promene ipak postoje, sada se u meniju sa aplikacijama one ne listaju levo-desno već gore-dole, a na vrhu su izdvojene 5 aplikacija koje najčešće koristite. Način prikazivanja widgeta je malo promenjen i oni su sada poređani od gore prema dole, ali se mogu listati i levo-desno, po grupama.

Nexus 5X dolazi sa standardnim setom Google-ovih aplikacija, a tu je i Google Now.

Što se tiče multimedije, Google je galeriju fotografija i videa na Nexus-u spojio s Google Photos aplikacijom, koja ih, ukoliko to omogućite, automatski sinhronizuje s vašim Google nalogom i sprema ih u oblaku. Google Photos je zadužen i za reprodukciju videa, ali ovde može doći do problema. Naime, ukoliko vam je uključena sinhronizacija, traženje određenog videa može potrajati, jer ih Google pomeša s onima koje ste snimili i pre nekoliko godina. Rešenje za ovo je posebna aplikacija za video, koja će usput sasvim sigurno podržavati i širi spektar kodeka.

Kamera

Nexus 5X dolazi opremljen Sony-jevim 12,3 MP IMX377 senzorom veličine 1/2.3 inča, dok je veličina piksela 1,55 nanometara. U startu ove karakteristike omogužavaju primanje velike količine svetla, što direktno utiče na kvalitet snimaka u slabijim svetlosnim uslovima. Otvor blende je f/2.0, što takođe pomaže u uslovima lošeg osvetljenja.

Fokusiranje se odvija kombinacijom LED blica i lasera, a primetan je nedostatan optičke stabilizacije. Spomenimo da je fokusiranje dosta brzo, ali će se sporiti korišćenjem bllica i u HDR načinu, pa je potrebno imati mirnu ruku.

Kvalitet fotografija je na visokom nivou pri idealnim uslovima, ali i pri lošijem svetlu. Fotografije su bogate detaljima, a niska zrnatost je prisutna u mračnijim uslovima.

Video se može snimati u 1080p rezoluciji pri 30 ili 60 fps brzini, 720p može ići do 120 fps, a 4K 30. Kvalitet videa je očekivano vrlo dobar i sa puno detalja, ali je opet primetan nedostatak optičke stabilizacije. Zvuk nije baš najbolji s obzirom na činjenicu da se snima u mono načinu.



Ovde moramo da pohvalimo i kvalitetnu 5 MP prednju kameru koja će biti odlična za selfi fotografije, a omogućava i snimanje videa u 1080p rezoluciji.

Interfejs kamere je vrlo jednostavan i sveden, što je dobro, ali problem je što neke funkcije nedostaju. Za uključivanje snimanja videa potrebno je prstom povući preko ekrana (uzdužno), što zna biti prilično nezgodno i često se dogodi da neželjeno aktivirate nešto drugo. Kada je aktivno snimanje videa, u gornjem desnom uglu možete podešavati i brzinu videa.

Uključivanjem opcija nude se načini snimanja kao što je fotosfera i panorama, kao i dodatna podešavanja, gde možete podešavati rezoluciju fotografije i videa, uključiti geolokaciju i sl. Nikakvih dodatnih podešavanja niti nameštanja parametara nema.

Pogledajte kakve snimke pravi i sami procenite...



Baterija

Pre dve godine, Nexus 5 doneo je bateriju od 2300 mAh, dok se sada situacija bitno popravila pa 5X dolazi sa čak 2700 mAh, a donosi i novi Doze način uštede energije. Iako se autonomija bitno popravila, ipak nije u meri u kojoj smo očekivali.

Svakako, od ujutru do uveče izdržaće bez problema pri umerenom korišćenju. Ukoliko ne koristite telefon puno, računajte na punjenje sledećeg dana oko podneva.

Ukupno gledano, baterija nije ni oduševila, ali ni razočarala. Radi se, dakle, negde o proseku.

Utisak

Pored toga što se radi o lepom i kvalitetnom uređaju, Nexus 5X (kao i drugi Nexus-i) može se pohvaliti činjenicom da uvek prvi dobija nadogradnje koje će vam isporučivati direktono Google. Dakle, ne zavisite od dobre volje proizvođača (u ovom slučaju je to LG) već su vam sva ažuriranja zagaranotovana u periodu u kome Google bude podržavao uređaj, a to je obično 18-24 meseca.

U odnosu na Nexus 5, 5X predstavlja jako veliki napredak, ali ne veliki u odnosu na Nexus 6. Ugrađeni Snapdragon 808, Nexus-u 5X donosi vrhunske performanse, ali je za generaciju iza trenutno najboljih procesora. Takođe, 2 GB RAM-a možemo pronaći i u mnogim jeftinijim uređajima.

Ipak, ukupno gledano, radi se o odličnom telefonu koji će zadovoljiti većinu kupaca. Jednostavan i lep dizajn, doduše, plastičnog kućišta, kvalitetan hardver, dobra kamera i redovna softverska ažuriranja su prava stvar. Posebno je odličan onima koji žele čist Android, bez prepravki u interfejsu i tone nepotrebnih aplikacija.

Cena u Telenoru je 1 dinar uz Premium paket i ugovor na 24 meseca. Ukoliko ne želite da se obavezujete postpaid ugovorom, možete ga kupiti i na 12 ili 24 rate. Više o kupovini možete pogledati na ovom linku.

Uređaj na test ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. milos kaže,

    ubedljivo najjaci telefon


  2. aaaa kaže,

    prilicno slab za to koliko kosta


  3. Анониман kaže,

    realno, preskup je, da je bar metalni, ali ovako


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.