Pogledajte mapu svih internet kablova pod vodom


Svaki put kad posetite neku internet stranicu ili pošaljete email, podaci putuju mrežom kablova koji se protežu širom planete. Zahvaljujući animiranoj mapi svih internet kablova sada možete i videti rutama putuju podaci i kako "živi" internet.

Prvi prekookeanski kabal postavljen je 1850. godine i spajao je Newfoundland i Irsku, a prenosio je telegrafske signale. S vremenom se mreža povećala i danas je pod vodom 890.000 kilometara kablova, koji bi čak 22 puta mogli opasati planetu.

Ukupno je postavljeno oko 300 kablova, najduži je onaj koji spaja Nemačku i Koreju kroz 39 tačaka, a dugačak je 39.000 kilometara. Budući da su postavljeni pod vodom, najdublji se nalazi na više od 7600 metara ispod površine mora.

Kablovi su promera manjeg od 7,6 centimetara, a u svakom od njih je nekoliko optičkih vlakana. Ovakvi kablovi prenose 99 posto međunarodnog internet saobraćaja. Postavljanje jednog kabla preko okeana traje nekoliko meseci, a košta nekoliko stotina miliona dolara, piše Bussines Insider.

Detaljnu mapu internet kablova možete pogledati ovde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.