Recenzija: Asus Zenfone Selfie


Ukoliko obožavate da pravite selfije i želite da oni izgledaju savršeno čak i u potpunom mraku, Asus Zenfone Selfie je odlično rešenje. Pored odlične prednje kamere, ostatak specifikacija je takođe dobar i sigurno će zadovoljiti svakog ljubitelja dobrog selfija. Dobra prednja kamera koja uključuje blic nije novost, Sony je recimo to davno predstavio u Xperia C3 modelu, a poboljšao je HTC sa Desire Eye modelom, koji je inače odličan, ali je cena nešto veća.

Specifikacije
- Ekran: 5.5″ inčna, FullHD, IPS, 403 ppi, Gorilla Glass 4 zaštita
- CPU: 64-bitni octa-core Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 (4x Cortex A53 1.5 GHz + 4x Cortex A53 1.0 GHz)
- GPU: Adreno 405
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, Bluetooth 4.0 A2DP, EDR, GPS (A-GPS), Radio FM
- Zadnja kamera: 13 MP F2.0, 1/3″, 28 mm, laserski autofokus, dual LED
- Prednja kamera: 13 MP F2.2, dual LED
- Baterija: Li-Po 3000 mAh
- OS: Android 5.0.2 Lollipop

Plus
- Odlična prednja kamera
- Odličan hardver
- Dual SIM
- Veliki izbor boja
- Cena

Minus
- Zadnja kamera je mogla da bude bolja
- Dosta nepotrebnih aplikacija (ali lako se brišu)

Dizajn i kućište

Asus Zenfone Selfie dolazi u kućištu koje dozajnom dosta podseća na Zenfone 2. Dugme za uključivanje smešteno je na gornjoj strani zajedno sa 3,5 mm audio jack-om, dok su leva i desna strana skroz čiste. Punjenje i povezivanje odvija se kroz microUSB ulaz smešten na donjoj ivici.

Na zadnjoj strani nalazi se dvostruko dugme za kontrolu jačine zvuka, laserski fokus, kamera i dual blic, dok je na dnu veliki zvučnik. Na prednjoj strani dominira ekran, pohvalno je i prisustvo kapacitivnih tipki, a iznad ekrana smeštena je kamera sa dual led blicem i telefonskim zvučnikom.



Kvalitet izrade je dobar kao i kod Zenfone 2, uređaj ne deluje premium, ali je solidan. Ono što je ovde odlično jeste izbor boja, pa niste samo ograničeni na crni i beli, već su tu i vodeno plavi, roze, zlatni, sivi... Pohvalna je i mogućnost skidanja zadnjeg poklopca i vađenja baterije.

Dakle, dizajn je zanimljiv i sigurno će se svideti mladima, kojima je telefon i namenjen. U ruci leži lepo, kao i kod Zenfone 2 primedba ide na uključivanje ekrana gde je dugme smešteno na vrhu, ali tapkanjem po ekranu jednostavno ga možete uključiti pa ovo i ne možemo uzeti kao baš veliku manu.

Ekran

Zenfone Selfie ima vrlo odličan IPS ekran veličine 5,5 inča u Full HD rezoluciji. Zanimljivo je da je prisutna i Asus TruVivid tehnologija za prikaz boja, koja smanjuje broj slojeva ekrana i približava LCD matricu zaštitnom staklu. Preko ekrana nalazi se Gorilla Glass 4 zaštitno staklo koje će vaš telefon čuvati od oštećenja i loma pri padovima.

Pregled na suncu je dosta dobar, primetna je dobra oštrina, a uglovi gledanja i kontrast su takođe bez zamerke. Ako vam se podrazumevana podešavanja boja ne sviđaju, Asus je ponudio i aplikaciju kojom možete podešavati temperaturu boja, opseg boja, saturaciju...

Hardver i performanse

Qualcomm-ov Snapdragon 615 i 3 GB RAM-a su proverena kombinacija za odlične performanse. Spomenuti procesor ima osam ARM Cortex A53 jezgrara, od kojih četiri rade na štedljivih 1 GHz, dok su četiri brža i na taktu 1.5 Ghz. Za grafiku je zadužen Adreno 405.

Sve testirane igrice rade bez problema, iako je grafika relativno solidna i ne pruža mnogo. Multitasking se odvija bez problema, a sam sistem je vrlo stabilan i fluidan.

Asus je ovde uradio dosta dobru optimizaciju, tako da nema bagovanja i trzanja. Ipak, moramo spomenuti Asus-ov browser koji nije baš srećno rešenje i često loše renderuje stranice, ali pored Chrome-a, nema potrebe za njegovim korišćenjem.

Povezivanje i multimedija

Zenfone Selfie podržava sve potrebne načine povezivanja, tu je WiFi koji inače ima jako dobar prijem, tu su 3G i 4G kao i Bluetooth. Zanimljivo je da uređaj ima i FM radio.

Kvalitet poziva je odličan, nije bilo problema na testu.

Pregled multimedije je odličan, oštrina i kontrast su bez mane. Jedino bi zvuk mogao da bude bolji, pa prepodučujemo korišćenje slušalica. Zanimljivo je da Asus uz ovaj telefon isporučuje i slušalice (u zadnje vreme je to retkost) koje su sasvim solidne.

Softver

Što se tiče softvera, situacija je ista kao kod Znefone 2. Dakle prisutna je gomila aplikacija koje verovatno nećete koristiti, ali se može pronaći i neka korisna. Spomenućemo samo neke korisne stvari poput gesti, gde možete na ekranu nacrtati "S" i pokrenuti selfie kameru ili "C" za regularnu.

Sam softver je fluidan i dobro optimizovan. Više o izgledu i utiscima možete pročitati u Asus Zenfone 2 recenziji.

Kamera

Kao i kod Zenfone 2, softver kamere donosi mnogo mogućnosti. Ovde su prisutne još neke softverske mogućnosti koje će poboljšati vaše selfije.

Zadnja kamera, kao i kod Zenfone 2, ima senzor od 13 MP sa dvostrukim blicem i autofokusom. S obzirom da se radi o jeftinijem telefonu, možemo da razumemo nešto lošiji kvalitet kamere, sa nedostatkom detalja i relativno visokim šumom. Dakle, zadnja kamera nije loša, ali ne očekujte baš puno.



Ovde je fokus na selfie kameri. Prednja kamera ima rezoluciju od 13MP, prisutan je dual led blic koji će napraviti odlične fotke i u potpunom mraku. Senzor ima otvor blende f/2.2, i pokriva široki ugao od čak 140 stepeni (selfie panorama). Količina detalja koje hvata prednja kamera je iznad svih drugih prednjih kamera i može se porediti jedino sa HTC Desire Eye telefonom. Nažalost, nismo imali oba uređaja u istom trenutku pa da u istim uslovima testiramo obe kamere, ali ukoliko bude interesovanja možemo pokušati da uradimo jedan uporedni test.

Pogledajte demo fotografije koje smo napravili!



Baterija

Kapacitet baterije je 3.000 mAh i standardnog je trajanja, što znači od ujutru do uveče sa normalnom upotrebom, ili do sledećeg dana oko podneva ukoliko manje koristite uređaj.

Trajanje baterije zavisi od korišćenja i aplikacija, zato će svako dobiti drugačiji rezultat. Po našim testovima, Zenfone Selfie spada u neku sredinu što se tiče trajanja baterije, dakle ni ne možemo je nešto specijalno ni pohvaliti, a ni kritikovati.

Utisak

Asus Zenfone Selfie je pravi telefon za mlade. Donosi odličan kvalitet, ne preterano visoku cenu i ono što je (skoro) svakom tinejdžeru bitno - odličnu selfie kameru (možda i najbolju, ali i HTC Desire Eye je ozbiljan igrač).

Bez nekih bitnih mana poput trzanja i bagovanja koje ima većina uređaja u tom cenovnom rangu, sa dobrim hardverom pogodnim za igranje i gledanje videa.

Baterija je prosečna, ali ukoliko vam je potrebna jača, za više selfija, preporučujemo da dokupite Asus Zen Power, prenosnu bateriju kapaciteta 10050 mAh, koja će biti dovoljna za do 3 punjenja uređaja od nule.

Sve u svemu, preporuka za ovaj telefon, jer za pristojnu cenu donosi i više nego odličan kvalitet.

Uređaj na test ustupio: Asus

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    Kupio sam pre mesec dana i nisam se pokajao, stvarno najbolja selfie kamera. Topla preporuka :-))


  2. Анониман kaže,

    jel bolja prednja kamera na ovom telefonu ili iphoneu?


  3. Prednja kamera je bolja na Zenfone Selfie nego na iPhone-u 6s, ali zadnja nije :)


  4. Анониман kaže,

    koja je cena? gde ima da s ekupi


  5. Анониман kaže,

    dizajn mi se nesto ne svidja ali sve ostalo deluje ok


  6. milan kaže,

    po meni je i zadnja kamera dobra, za moje potrebe


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.