Recenzija: Microsoft Lumia 950


Microsoft je još u oktobru predstavio Lumia 950 i 950 XL pametne telefone, a konačno je jedan primerak modela 950 stigao i do nas, direktno iz Microsoft-a. Na test je konačno stigla Lumia 950, nakon skoro deset dana iscrpnog testiranja i još malo sleganja utisaka, evo i recenzije.

Razloga za odlaganje recenzije je dosta, pre svega želeli smo da sve temeljno ispitamo s obzirom da se radi o novom sistemu, Windows 10 Mobile, a i interesovala nas je Lumia 650, koju ćemo, iskreno se nadam, imati prilike da testiramo u narednom periodu.

Nećemo mnogo dužiti u uvodnom delu, pročitajte u nastavku naše utiske.

Specifikacija
- Ekran: AMOLED ClearBlack, 5.2 inča, 1440 x 2560 px (~564 ppi gustoća), Corning Gorilla Glass 3 zaštita
- Chipset: Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808
- CPU: Dual-core 1.82 GHz Cortex-A57 & quad-core 1.44 GHz Cortex-A53
- GPU: Adreno 418
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB, proširiva microSD karticama
- Poveivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot; 3G, 4G; Bluetooth v4.1; USB v3.1 Type-C; FM radio
- Zadnja kamera: 20 MP, f/1.9, 26mm, Carl Zeiss optika, OIS, autofokus, triple-LED RGB blic; 2160p@30fps, stereo zvuk
- Prednja kamera: 5 MP, f/2.4, 1080p
- Baterija: Li-Ion 3000 mAh, izmenjiva

Plus
- Kamera
- Hardver
- Ekran
- Skener Irisa oka
- Proširiva memorija
- Bežično i brzo punjenje

Minus
- Dizajn i kućište ispod nivoa top modela
- Operativni sistem i aplikacije
- Visoka cena

Dizajn i kućište

Mnogi telefoni ostave jak prvi utisak izgledom i kvalitetom svog kućišta, ali kod Lumije 950, taj odlični osećaj je izostao. Izgled definitivno nije oborio s nogu, a i u samoj završnoj obradi postoji dosta nedostataka.

Za početak, treba pohvaliti mogućnost skidanja zadnje maske i jednostavne promene baterije. Na većini skupljih uređaja u zadnje vreme ovako nešto izostaje, zato što su kompanije fokusirane na pravljenje dizajnerski što lepših telefona, koji će se naravno i bolje prodavati. Odlična stvar je i da, ukoliko vam zadnja maska nekada pukne, lako je možete zameniti novom.

Što se samog dizajna, a pre svega kvaliteta izrade tiče, on bi bio odličan da je telefon predstavljen pre koju godinu. Mada, ako se setimo recimo Lumije 1520 koja je verovatno najlepše dizajnirana Lumia ikada (mišljenje autora), pa čak i dosta starijih modela poput 920 (koja korene dizajna vuče još iz prastare Lumije 800), dolazimo do zaključka da je 950 potpuno nelogičan sled u razvoju Lumia uređaja.



Lumia 950 (uz 950 XL) predstavlja top model Microsoft-a, koji mora da se nosi sa opakom konkurencijom koja donosi kućišta od aluminijum serija 6000 i 7000, metala i stakla. Ali šta nudi - samo plastiku. Iako plastika jeste toplija na dodir i manje grebe, nedostaje joj premium osećaj. Čak je i Lumia 930 po ovom pitanju bila dosta bolja, jer je donosila aluminijumski okvir.

Na prednjoj strani dominira ekran veličine 5,2 inča sa Gorilla Glass 3 zaštitnim staklom koje na ivicama nema baš najbolju završnu obradu. Iako je mesta za kapcitivne tipke ispod ekrana svakako bilo, one su izostavljene i kosiste se softverske koje "otimaju" deo ekrana, a kada to ne čine, potrebno je prstom povlačiti na gore da bi se pojavile.

Malo ispod ekrana smešten je mikrofon u vidu male rupice u staklu. Iako na prvu loptu ovo deluje kao greška - nije. Iako je ovakav smeštaj realno logičan, nakon samo nedelju daana prljavšitna se uvukla u rupicu i bilo je potrebno očistiti, što nije teško ali zamara. Led lampica za obaveštenja takođe ne postoji, ali zato postoji crvena lampica za potrebe skeniranja irisa oka.

Na zadnjoj strani nalazi se ispupčena kamera, trostruki led blic, mikrofon i zvučnik, a i ispod je postavljen Microsoft-ov logo. I ovde postoji dizajnerska greška - između maske i sivog okvira oko kamere zavlači se prljavština i to je opet potrebno očistiti jer telefon u protivnom, kada se bolje zagledate izgleda neuredno.

Kada skinete zadnju masku, koja deluje dosta čvrsto, što je za pohvalu, nalazi se baterija, koju nakon što izvadite, možete da ubacite SIM karticu i micro SD. Model koji je bio na testu imao je mogućnost ubacivanja dve kartice. I tu opet dolazimo do problema. Prilikom ubacivanja SIM kartice u "fioku", nije napravljen sistem na klik gde je potrebno samo pritisnuti karticu i ona iskoči, već je potrebno bukvalno čipati. Mali deo kartice koji viri potrebno je prstom povlačiti ka van, a kada je bar malo izašlo, kartica je isčupana, pazite sad, grickalicom za nokte (srećom, nije se oštetila). Drugi slot nismo testirali jer deluje kao nepristupačniji od prvog, pa bi vađenje kartice bila noćna mora.



Sve u svemu, Lumia 950, kao da nije potekla iz porodice fantastičnih Lumia koje smo ranije testirali. Dizajn je vrlo diskutabilna i lična stvar, ne treba se mnogo obazirati na to, ali za sve vreme testiranja, niko se nije oduševio. Ne može se reći da je Lumia 950 ružna, ali onaj odlični osećaj Lumia, posebno iz doba Nokije, je nestao (nadamo se ne zauvek). Iako je kamera ispupčena, prilikom kuckanja, uređaj se ne klacka, što je pohvalno.

Generalno, uređaj lepo leži u ruci, zadnja maska je mora se priznati prijatna na dodir, ali ništa bolja mnogo jeftinijih uređaja. Fizički dugmići za uključivanje, kontrolu zvuka i kameru se malo klackaju i nemaju čvrst hod. Iskreno, u kompletu deluje kao neki jeftiniji kineski telefon. Čak je Lumia 950 XL lepotan za model 950, ali naravno to je već lična stvar i ne treba ulaziti u to.

Dakle, dizajn i kućište - nisu oduševili. Jeftina Lumia 535 (jednu i posedujemo) mnogo je bolje izvedena, a jeftinija je pet puta.

Ekran

Sa kritika, prelazimo na pohvale - Ekran je odličan. U pitanju je AMOLED ekran dijagonale 5,2 inča sa rezolucijom od 1440 x 2560 px, što dovodi do visokih 564 ppi. Boje su odlično kalibarisane, prikaz bele i crne je odličan, kontrast i prikaz boja na suncu su takođe za svaku pohvalu.

Nekima se možda neće svideti što je ekran malo udaljeniji od površine, ali to će primetiti samo oni koji su nekada koristili iPhone 6/6s, LG G4 ili Galaxy S6. Dakle, većina to neće ni primetiti.

Hvalimo i mogućnost korišćenja ekrana rukavicama, što je posebno korisno u zimskom periodu. Takođe, dok je ekran isključen, Glance Screen opcija prikazivaće na njemu sat i pristigle notifikacije, što je dunkcija zadržana sa mnogih ranijih modela.



Jedino što stvarno može da isfrustrira jeste što ekran u nekim sučajevima ne prepoznaje brže uzastopne dodire, pa tako recimo ako brže kuckate, može se desiti da je neko slovo izostavljeno. Ovo je verovatno softverski bug, mada on još nije u potpunosti ispravljen. Situacija je sada bolja, ali ne i odlična.

Hardver i performanse

Lumia 950 za pokretanje koristi Snapdragon 808 koji dolazi sa dva Cortex-A57 jezgra na taktu 1.82 GHz i četiri Cortex-A53 na 1.44 GHz. Za odličnu grafiku zadužen je Adreno 418 grafički procesor.

Što se memorije tiče, tu je 3 GB RAM-a, kao i 32 GB interne memorije koju microSD karticama možete proširiti do 200 GB.

Ovakva hardverska konstrukcija odlična je za igranje zahtevnijih igrica, koje pak na Windows Mobile-u itekako nedostaju. Za nešto drugo što je Microsoft zamislio, Continuum, sigurno još jedan gigabajt RAM-a ne bi škodio.

Dakle, hardver je dosta dobar, a sva seckanja prepisaćemo softveru, o kome nešto kasnije.

Povezivanje i multimedija

Microsoft Lumia 950 nije pravila probleme sa povezivanjem, sve je radino odlično, kao što se i očekuje. Prijem WiFi signala, 3G i 4G, sve je bez mane. Kvalitet razgovora je na visokom nivou. Dual SIM podrška je pasivna i izvedena na način da ukoliko razgovarate putem jedne SIM kartice, dolazni poziv na drugu SIM karticu neće moći biti prihvaćen. Osobi koja vas zove bićete nedostupni, a zavisno o vašem operateru verovatno će vam biti isporučena poruka s propuštenim pozivom.

Bluetooth, GPS, NFC, FM Radio kao i USB OTG, sve je podržano i sve radi odlično. Uređaj se puni kroz USB-C konektor koji je smešten na donjoj ivici uređaja, a za tu priliku Microsoft vam u prodajnom paketu šalje adapter sa kablom (povezano), kao i kabal za povezicanje sa računarom, koji srećom, s jedne strane ima USB-C koji ide u telefon a sa druge trenutno najzastupljeniji USB-A, tako da neće biti potrebe za dodatnim adapterima prilikom povezivanja sa računarom.

Spoljni zvučnik je dosta glasan, ali sam kvalitet nije baš na zavidnom nivou koji se očekuje. Zvuk deluje prazno, bez preterano niskih i visokih tonova. Slušalice se u prodajnom paketu ne isporučuju.

Gledanje multimedije će zbog zvučnika biti nešto manje impresivno, ali ukoliko posedujete dobre slušalice to neće biti problem. Ekran je kao što smo rekli odličan, pa će i prikaz video sadržaja biti na zavidno visokom nivou.

Skener irisa oka
I dok su se ostale kompanije odlučile za otisak prsta, Microsoft je implementirao senzor sa Iris, odnosno šarenicu oka. Iz Microsoft-a navode kako je moguća greška jedom u milion puta i da razlikuje dva jednojajčana brata blizanca. Dakle, šanse da neko otključa vaš telefon su zaista minimalne, gotovo nikakve, što j veliki plus.

Senzor radi u mraku, što je dosta pohvalno. Takođe, u zimskom periodu, nećete morati da skidate rukvice kao što je to slučaj kod otiska prsta, dakle velika prednost.

Ipak, moramo se osvrnuti i na negativne strane. Senzor, iako odlično zamišljen, nije baš idealan. Uporedićemo ga sa Galaxy-jem S5 i njegovim čitačem otiska prsta koji je bio dosta nezgodan za korišćenje. Ili ste previše brzo pomerili prst, ili previše sporo, pod pogrešnim uglom. Na kraju odustanete od pokušaja i upišete PIN. E tako bi se mogao opisati i ovaj skener.

Naravno, ukoliko lepo pogledate senzor baš onako kako to uređaj želi, odvojite jedan sekund, bez greške će odmah otključati telefon, bez obzira na svetlosne uslove. Za tako nešto ipak je potrebno privikavanje. Napomenimo da senzor radi ukoliko koristite obične naočare, ali ne ukoliko imate polarizovane.

Sve u svemu, ovo je tehnologija na samom početku i trebaće joj vremena da se ušavrši. Svakako je pohvalna i kul deluje kada kažete "otključavam telefon pogledom haha". U budućnosti, iskreno se nadamo da će biti poboljšana jer zna da bude dosta praktičnija od skeniranja otiska prsta. Ukoliko imate malo više živaca, skeniranje oka možete koristiti i svakodnevno, a vremenom će sistem postati mnogo bolji, iako i sada dobro radi.

Softver

Windows Phone 8/8.1 uvek je bio poznat kao vrlo fluidan i brz operativni sistem, čak i na uređajima koji imaju 512 MB RAM-a. Situacija da vam se Lumia "zabode" bila je jako redak slučaj, čak iako telefon koristitie godinu ipo dana. Jednostavno, Windows Phone bio je odličan sistem, dizajnerski bio je drugačiji, ali ne i nešto mnogo lep, više nekako zanimljiv. Još od ranije verzije, Windows Phone 7, nametnuo je jedan prepoznatljiv stil živih pločica. Dakle, funkcionalnost je bila na jako visokom nivou i zbog toga su ga voleli i preporučivali kao nešto bolje od Android-a.

Microsoft je onda odličio da poboljša dizajn i napravi jedan univerzalni "šablon" koji će korisititi za Windows 10 sistem za računare, i novoimenovani Windows 10 Mobile. Iako je distribucija Windows 10 Mobile-a za starije uređaje odlagana više puta i trenutno se pušta samo na određenim tržištima (ne)srećnim korisnicima. Razloga za ovo ne ima puno, pa da počnemo od toga kako novi sistem radi na drugom najjačem Lumia telefonu (prvi je 950 XL svakako).



Windows 10 Mobile dobio je u osnovi zadržao je pločasti početni interfejs, ali pluža mnogo širu personalizaciju barem kada su u pitanju pozadine i providnost pločica. Generalno, desetka je donela mnoga poboljšanja i predstavlja veliki skok u odnosu na Windows Phone 8.1. Ali mane koje su donele, bacaju lošu senku na sve ono što je dobro urađeno.

Čim izađete sa početnog ekrana, shvatate da su promene svuda, pre svega, podešavanja su dobila novi izgled. Iako će zahtevati privikavanje, novi raspored je dosta logičniji, a ukoliko nemate puno živaca, uvek možete probati i sa pretragom smeštenom na vrhu. Centar za notifikacije takođe je dobio face lifting, za početak sada je dostupno više prečica poput WiFi-a, Bluetooth-a, lampe ili GPS-a.

Nedostaje opcija za uključivanje ekrana dvostrukim dodirom, jer su mnoge prethodne Lumie to podržavale.

Ono najbitnije mnogim korisnicima jesu dostupne aplikacije - sada ih ima jako mnogo i gotovo svaka popularna aplikacija je zvanično dostupna ili ima neku zamenu. Ipak, aplikacije za Windows su i dalje zakinute za mnoge opcije koje imaju iste na Android-u i iOS-u. U prevodu, više nije problem dostupnost aplikacija već njihov kvalitet. Ako bi sada počinjali da opisujemo šta svakoj popularnoj aplikaciji fali, ova recenzija bio bila duža za da jedno tri A4 stranice.

Spomenućemo i Edge Browser koji je poboljšani nekadašnji Internet Explorer. Može reći da je ovaj browser konačno solidan, jer je stari Internet Explorer, čak i u verziji za Windows Phone 8.1 bio pun nedostataka, od loše (i često nikakve) reprodukcije HTML 5 videa do stranica koje su neretko bile unakaženog prikaza. Edge je dosta poboljšao stvari, ali daleko je od Chrome-a za Android i iOS. Usput, ni Chrome ni Firefox ne postoje za Windows Mobile, a s obzirom na Google-ovu opštu nezainteresovanost za ovu platformu, ni ostalih aplikacija (Gmail, Drive..) nema, niti postoji želja da se u nekom skorijem planu pojave. Naravno, moguće je koristiti Gmail ili bilo koju drugu poštu kroz Mail aplikaciju, ali ne očekujte neke bitne funkcionalnosti aplikacije jer Microsoft ih nije napravio.

E sada, vraćamo se na početak priče o softveru i njegovoj fluidnosti. Pre svega, mora se reći da iako je prošlo mnogo vremena od izdavanja telefona, i dosta zakrpa za njega, softver i dalje pati od mnogih dečijih bolesti. Recimo, dešava se da kada pritisnete dugme za uključivanje ekrana čekate sekund da se on i uključi, ponekad se iz prve ne prikaže sat. Kada ga već i uključite, treba ga otključati pa često prevučete preko pola ekrana prstom ka gore da bi otključali a ono se vrati dole, kasnije samo malo povučete - otključa se. Bez nekog pravila, nekada radi, nekada ne, deluje kao da zavisi od raspoloženja telefona. Povlačenje prstom ka levo na početnom ekranu da bi se otvorio meni aplikacija takođe zna da bude frustrirajuće jer secka i ne uspete često iz prve da pomerite.

Ukoliko uđete u Store, ponekad će vam trebati pet, šest puta i par sekundi tapkanja po glavnom Windows dugmetu da bi izašli. Možda je to do sporog interneta i aktivnih preuzimanja - nije, internet je 10/10 Mbps. Slova kada kucate, često su preskočena, swype radi dobro ali ukoliko niste navikli na njega potrebno je malo da se prilagodite.

Generalno, ceo softver je dosta trzav i trom, Windows je izgubio foluidnost i brzinu koju je nekada imao. Do hardvera definitivno nije jer se radi o prilično dobroj konfiguraciji. Softver je jednostavno, i nakon silnih ispravki i dorađivanja bolna i nesrećna tačka. Ako pogledamo starije verzije i ovu novu, razlika je vidljiva, Microsoft je uradio jedan veliki downgrade fluidnosti i brzine.

Sve to, naravno, moguće je ispraviti ali treba imati stvarno jako mnogo strpljenja i živaca. Trenutno deluje da je Microsoft potpuno nezainteresovan za svoju platformu, a o tome nešto više u utisku.

Continuum
Iako nažalost pripadajući dock za Continuum nismo dobili, želimo ovde da razbijemo neke mitove. Pojam pretvaranja telefona u računar ne treba tako bukvalno shvatiti.

Dakle, u Continuum dock povezujete vaš telefon, tastaturu, miš i monitor u HDMI ili Display portu. Možete povezati i USB flash memoriju ili eksterni hard disk.

Ono što je ovde bitno jeste da ne dobijate punokrvni PC. Dobijate Windows 10 Mobile na veliikom ekrau. Svi programi koji su pisani za standardne Windows PC sisteme neće raditi.

Prozore nećete moći da premeštate i slažete po želji kao na pravom Windows-u jer je omogućen samo "Full Screen" način. Oni koji su imali priliku da ga testiraju navode i da ukoliko pretrpate Edge browser sa previše tabova, on će se srušiti, a možda i ceo Continuum sistem. Isto tako, većina aplikacija koje su pisane za Windows 10 Mobile još uvek ne radi u Continuum-u.

Od zamene za računar nema ništa, samo sve malo uvećano. Ovo može da bude zgodno recimo za putovanja, ali s obzirom na to da vam je potreban monitor, tastatura i miš, lakše je poneti neki manji laptop.

Kamera

Dolazimo do svetle tačke Lumije 950 - kamera je zaista odlična. Još od Lumije 1020 čekamo pravog naslednika. Kao i njegov veći brat, 950 XL, dolazi sa novim 1/2,4” PureView senzorom potpomognutim trotonskim LED blicem, velikim f/1.9 otvorom blende, ali i raznim softverskim trikovima. Maksimalna rezolucija fotografija iznosi 20 MP za zadnju kameru i 5 MP za prednju. Zadnja kamera sposobna je da snima video u 4K rezoluciji, a prednja u FullHD.

Ukoliko ste nekada ranije koristili neku Lumiju, softver kamere biće vam itekako poznat. Nije se praktično ništa menjalo, što je odlično pošto je aplikacija kamere uvek bila na zavidnom nivou. Dotate su neke dobre funkcije, što posebno hvalimo.

Jedna od njih je mogućnost odabira snimanja sa ili bez blica, ali nakon što je fotografija snimljena. Ne, ovo niste pogrešno shvatili, a posebno dobro funkcioniše ukoliko fotografišete neki miran objekat. Naime, Lumia će u trenutku kad stisnete okidač okinuti nekoliko fotografija te će vam naknadno ponudi da odaberete koliko želite da vam blic osvetli vaš objekat. Tako ćete sada uvijek moći ostaviti blic uključen i naknadno izabrati da li fotografija bolja s njom ili bez.

Ručna podešavanja ISO vrednosti, brzine okidača, dubine fokusa ili balansa bele bile su dostupne i na prethodnim Lumijama, ali sada su one omogućene i za snimanje videa, barem kad su u pitanju balans bele i dubina fokusa. Iako ovo teoretski nije prvi uređaj na tržištu koji dolazi s ovakvim ručnim podešavanjima za snimanje videa, prvi je koji je došao na test a da ta funkcija radi odlično.

Tu su i live fotografije, iako su nam poznate sa ranijih Lumia, pravu popularnost doživele su tek nakon što ih je Apple predstavio u iPhone-u 6s. One ovde rade odlično, a funkcionišu tako što se snima standardni .jpg, ali uz nju je spremljena i dodatna informacija o sledu fotografija. Ukoliko takvu fotografiju otvorite u nekom "normalnom" pregeldaču slika, ona će biti statična, ali ukoliko je otvorite u Windows-ovoj aplikaciji za pregledavanje slika, onda će izgledati kao kratak video.

Ono najbitnije kod kamere jeste kvalitet snimaka. Lumia 950 stvarno može da se pohvali odličnim kvalitetom u svim svetlosnim uslovima. Navikli smo da je pri dobrom osvetljenju kod većine telefona kvalitet odličan, ali malo koji postiže odlične rezultate noću jer često postoji visoka zrnatost. Lumia 950 nema tih problema, kamera je definitivno među najboljima na tržištu.

Pri dobrom osvetljenju fotografije rezultiju s mnoštvom detalja i fenomenalnim dinamičkim rasponom. Pri nešto lošijem, iznenadiće vas jako niska zrnatost. Optička stabilizacija je dodatno poboljšana i definitino će vas zadiviti.

Bespotrebno je više trošiti reči o kvalitetu, dovoljno je da pogledate snimke koje smo napravili i samo ćete sve shvatiti.



Baterija

Lumia 950 dolazi sa izmenjivom baterijom kapaciteta 3000 mAh. U prodajnom paketu isporučuje se brzi punjač, a moguće ju je bežično puniti (bežični punjač moraćete posebno da kupite). Autonomija baterije je prosečna, što znači punjenje svake večeri. Uz malo slabije korišćenje i isključivanje WiFi-ja, moguće je razvući do sledćeg dana oko podneva.

U odnosu na ostale telefone koje smo tesitrali, spada u neki prosek, dakle nije ni preterano dobra ni loša, već jednostavno nešto na šta smo navikli.

Utisak

Nakon svega šta više reći i zaključiti priču... Ovde ću ja, kao autor ovih redova, malo biti ličan i osvrnuti se na kompetnu situaciju. Možda će neko iz cele recenzije zaključiti "hej, zašto autor toliko ne voli Lumije?". Ukoliko redovno pratite naš sajt, sigurno ste čitali mnoge izrazito pozitivne recenzije Lumia modela, razne osvrte u kojima smo se trudili da vam prikažemo Windows Phone kao dobru platformu pred kojom je lepa budućnost. Ja lično i dalje posedujem dva Lumia modela koje sam ranije koristio kao primarne telefone, prvo 820, pa skupo plaćeni 1020. U porodici, takođe, svi imaju Lumia telefone, najbliži prijatelji takođe, određene kolege... Jedno vreme pitali su me koliko me plaćaju da hvalim Lumia telefone (naravno, ni dinara nisam video). Ako nešto valja, onda to zaista zalužuje toplu preporuku. Kada je izašao iPhone 6s, ekspresno sam ga uzeo par dana nakon testiranja i objave recenzije. Dosadilo mi je čekanje neaktivnog Microsoft-a da preduzme nešto za svoju platformu, o odlaganjima ažuriranja za starije modele neću ni da pričam. Svi poslovi koje sam radio su se ekspresno proširili prošle godine, počeo sam da primam i po 50 e-mailova dnevno. Korišćenje mail aplikacije na Windows Phone-u postala je noćna mora, web verzija Gmail-a bila je jadna (okej, to je Google kriv).

Potpuno objektivno gledano, Lumia 950, top model koji bi morao da osvoji kupce, dolazi sa gomilom nedostataka u pogledu dizajna, funkcionalnosti i aplikacija. Micorosoft trenutno ostavlja utisak kao da ga je baš briga za sopstvenu platformu i celokupan trud koji su uložili. Pisali smo već o ogromnom padu prdaje Lumia, tržišnom udelu koji ne može da dobaci do 2 posto i sve to nije nateralo Microsoft da učini nešto za platformu koju je stvorio. Najveća tragedija jeste što su i sami odustali od razvoja mnogih aplikacija, krenuli su sa eksperimentisanjem sa pokretanjem Android aplikacija u Windows okruženju, ali kao što se da videti, od toga se odustalo.

Microsoft je krenuo da pravi odlične aplikacije, ali za svoju konkurenciju - Android i iOS. U zadnje vreme, izbacili su zaista gomilu dobrih aplikacija za konkurenciju, zanemarivši pritom sopstvenu platformu. Pošto su oni postali nezainteresovani, kako onda očekivati da drugi developeri razvijaju za Windows Mobile. Aplikacija za Windows sada zaista ima dosta, ali siromašne su sa funkcijama i često sa katastorfalnim izgledom. Sve to može da se porpavi, ali ako je Microsoft nezainteresovan, zašto bi se developeri trudili?

Možemo da nagađamo zašto Microsoft izdaje aplikacije za druge platforme, ali jedino logično objašnjenje može da bude stvaranje zavisnosti kod konkurencije. Ukoliko ponudite nešto što će se ljudima svideti, otvarate sebi prostor za prodor kod konkurencije. Lično mislim da Microsoft nema neke velike šanse da napravi aplikaciju koja će postati potpuni hit kod korisnika iPhone-a i bez koje se neće moći. Office jeste ok, ali postoji dosta alternativa. OneDrive je svakako najbolji cloud servis, sa aplikacijom koja je na iPhone-u dovedena do savršenstva, dok je na Windows 10 Mobile gotovo očajna.

Iskreno, nikada nisam ni pomislio da ću morati da kritikujem Microsoft zbog Lumia telefona. Uvek su se trudili da naprave najbolje za malo novca. A onda su naprosto prestali da ulažu sav taj napor.

Lumia 950 je hardverski odlična, kamera je u nekim slučajevima bolja i od iPhone 6s, ali softver nije kao nekad, a kučište je u rangu sa najjeftinijim Lumia modelima, pa čak i ispod. Iskreno, jedva čekam 650 koji jeste hardverski slabiji, ali iskreno trenutno me interesuje samo kućište (koje deluje dosta bolje) i da li je sistem ispravljen.

Ukoliko želite da date šansu Lumia 950 telefonu, moraćete da izdvojite priličnu sumu novca, a uređaj je dostupan kod operatera, što će bar malo olakšati kupovinu.

Uređaj na test ustupio: Microsoft Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
10
  1. Анониман kaže,

    Konacno da je neko napisao opsiran clanak na temu Windowsa


  2. Unknown kaže,

    Bez obzira na pravopisne greške, ovo je jedna odlična recenzija. Čudi me da na ovom portalu ima veoma malo komentara. Ja ga redovno pratim i smatram se kompetentnim da napišem kada je nešto dobro ili loše. Elem, i ja sam pored silnog entuzijazma odustao i vratio se Androidu. Najgore je što svi moji prijatelji cene moje mišljenje vezano za IT i nije im sada jasno što sam odustao od Windows platforme. Kako im objasniti? Proslediću im link ove recenzije pa će sve shvatiti.


  3. Анониман kaže,

    dobro je pa nisam uzimao, bio bih bas razocaran


  4. miiki92 kaže,

    Moj drug je kupio i stvarno je baš sve kao što piše u recenziji. On se razočarao i sada pokušava da ga proda i kupi nešto drugo. Kamera je super, ekran odličan a ostalo užas. Džabe što je hardver jak kada nema šta da se igra.


  5. Анониман kaže,

    kada ce stici windows 10 mobile na stare telefone?


  6. Анониман kaže,

    Vrlo čudna recenzija. Prvo: osnovnu stvar koju ovaj telefon čini drugačijim od konkurencije a to je Continuum autor nije isprobao već prenosi paušalne ocene korisnika. Continuum je ipak mnogo više od win phonea na velikom ekranu. Na prvom mestu radi ceo office na telefonu i to veoma upotrebljivo. Dakle, suština ovog telefona je da poslovni čovek može da na brzinu odradi osnovne stvari bio gde da se zatekne ukoliko je tu ne TV. Većina aplikacija ne radi u Continuum modu ali re aplikacije ne postoje ni za klasičan PC već se, najčešće, sve to izvršava kroz web browser pa je to i ovde slučaj.
    Drugo: kad čovek pročita utisak, utisak je o svemu osim o telefonu.

    Suština je da ovaj telefon, kao i sve Lumije do sada, nije telefon koji služi za eksponiranje po stolovima kafića i slikanje po toaletima već je početak jedne totalno nove filozofije telefona gde će polako ceo laptp ući u telefon.


  7. Анониман kaže,

    Postali ste smesni skroz..kakva je ovo recenzija molim vas..katastrofa..drugo od kako ste poceli sa recenzijama ne znam tacno kad bile su lumije na pocetku i hvalili ste ih kao wp je zakon android krs..sva ta govna sto se posrali sada jedete a to ugledni portali ne rade..razocaran sam od kako ste poceli da izbacujete reklame za kineska sranje a ovo je zadnji put da sam ja posetio it vesti..toliko..


  8. Okej, ja kao autor evo da odgovorim na komentare...
    Continuum nije testiran zato što nismo dobili dock. Rado bih ga testirao, ali nije bilo mogućnosti. Napomenuo sam da su to utisci drugih korisnika koji su imali mogućnost da testiraju, dakle ništa sporno jer svoje mišljenje nisam izneo, pošto nisam ni imao mogućnost za test.

    Uvek kada nešto valja to bude pohvaljeno, ako nešto nije ok, to mora da se kritikuje. Recenzije na IT vestima su maksimalno objektivne. Lumije su ranije bile odlične, ako si pažljivo čitao mogao si da primetiš da sam koristio dva Windows telefona kao primarne preko dve godine. Ipak, novi Windows je izgubio mnogo stvari a doneo uglavnom šminku. Stoji da ima dosta poboljšanja, ali definitivno je to nedovoljno jer je godinama iza konkurencije.

    Nismo jedini koji reklamiraju "kineska sranja". Retko to radimo i nije nam drago zbog toga, ali za opstanak ovog sajta neophodan je novac od reklama. Ovaj sajt mesečno jako mnogo košta!


  9. Анониман kaže,

    Poštovani Bojane,

    kada imate proizvod koji ima killing feature kao što je Contunuum jednostavno ne pišete recenziju dok to ne isprobate. Kažete da Win platforma nije donela ništa novo a glavnu novotariju niste isprobali.
    Poređenja radi, to bi bilo isto kao da čitate recenziju o nekom novom automobilu i sad opišete i klimu i stereo i sedišta i sve ostalo ali eto nisu vam dali točkove pa niste mogli da ga provozate ali su Vam rekli da i nije baš nešto.

    Što se vaše politike reklamiranja tiče... vaša stvar. Ne vidim ništa sporno. Čak nemam ništa protiv kineskih uređaja. Imaju svoju klijentelu.


  10. Da su isporučili dock, svakako bih testirao, a ako je to jedini razlog za kpovinu tog telefona onda stvarno... :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.