Školski okrug u Južnoj Karolini platio otkupninu za uklanjanje ransomwarea


Nakon što smo nedavno preneli priču o kalifornijskoj privatnoj bolnici koja je pristala da plati otkupninu nepoznatim cyber kriminalcima kako bi se s njihovih računara uklonio ransomware, sada sledi nova priča s istim ishodom.

Naime, administratori školskog okruga Horry u Južnoj Karolini, koji se brinu za računalne sustave nekoliko tamošnjih osnovnih škola, takođe su pristali na plaćanje otkupnine kako bi se rešili ransomwarea. Cyber kriminalcima ukupno je isplaćeno 8 i po hiljada američkih dolara u bitcoinima.

Ransomware se nalazio na 25 servera koji čuvaju podatke kojima se služe osnovne škole okruga. Problemi u pristupu podacima prvi put su zabeleženi 8. februara, a ransomware se na spomenutih 25 servera proširio zahvaljujući jednom starom serveru sa zastarelom opremom.

Na sastanku 15. februara administraciono osoblje okruga odlučilo je odobriti isplatu sredstava cyber kriminalcima nakon što IT stručnjaci okruga nisu uspeli ukloniti ransomware. Nakon uspešne uplate IT stručnjaci okruga primili su potrebne dekripcione ključeve kojima su ponovno osposobili sporne servere.

Foto: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.