Google lansirao preview verziju Android-a N


Iako smo predstavljanje nove verzije Android-a očekivali tek u maju, na Google-ovoj I/O konferenciji, ekipa iz Mountain Viewa nas je ipak odlučila da iznenadi lansiravši Developer Preview verziju svog novog operativnog sistema, kodnog imena Android N.

Kako prenosi The Next Web, Android N donosi nekoliko velikih noviteta, među kojima se prvenstveno ističe podrška za split-screen prikaz različitih aplikacija i prozora. Ova opcija će u novom Android-u biti uključena po defaultu, a Google je developerima aplikacija već dao uputstva za prilagođavanje aplikacija različitim dimenzijama u kojima se mogu prikazivati sa uključenim split-screenom.

Osim toga, Android N donosi i osveženi panel sa notifikacijama, unutar kojeg će biti moguće još brže pristupiti osnovnim opcijama (dotične su ovaj put izlistane na vrhu interfejsa, a ispod njih ćete pronaći i padajući meni sa dodatnim opcijama), dok će developeri dobiti opciju za grupisanje notifikacija, što bi korisnicima trebalo olakšati njihov pregled.

Od ostalih noviteta, vredi istaći i poboljšani Doze, odnosno Google-ovu opciju koja se brine za smanjivanje potrošnje baterije - naime, za razliku od prethodnih verzija Android-a, gde je Doze radio samo kada bi telefon u potpunosti mirovao, pri tome korisnike obaveštavajući o notifikacijama "visokog prioriteta", u Android-u N će smanjivati potrošnju energije dok god je ekran telefona isključen.

Iz Google-a su istakli kako će im rano objavljivanje preview verzije novog Android-a priuštiti više vremena za prikupljanje developerskog feedbacka, a usput su lansirali i Android Beta Program, koji će korisnicima Developer Preview verzije Android-a N omogućiti jednostavnu instalaciju najnovijih nadogradnji za istu.

Naravno, kao što ste mogli zaključiti i na osnovu imena, Developer Preview verzija novog Android-a je namenena developerima, ali ako je baš želite isprobati, trebaće vam Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6, Pixel C, Nexus 9, Nexus Player ili General Mobile 4G.

Finalna verzija Android-a N bi developerima trebala postati dostupna nekada tokom leta, a više detalja o novitetima koje donosi možete potražiti na ovoj adresi.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.