Kineski internet provajderi ubacuju malware u internet saobrćaj korisnika


Bezbednosni stručnjaci iz Izraela, Gabi Nakibly, Jaime Schcolnik i Yossi Rubin, otkrili su neprijatnu zanimljivost o ISP-ovima u Kini. Mnogi od njih, naime, ubacuju zlonamerni sadržaj u Internet saobraćaj svojih korisnika preko proxy servera kroz koje ga preusmeravaju.

Spomenuti zlonamerni sadržaj uglavnom uključuje neželjene reklame prilikom posete određenim web sajtovima, ali u pojedinim slučajevima ISP-ovi su ubacili i malware. Konkretno, radi se o redirekcijama na zaražene sajtove i Javascripte kojima se na računar žrtve skidaju trojanci.

Posebno zabrinjavajuće je to što ovi ISP-ovi serviraju sumnjiv sadržaj svima koji posete određene URL-ove preko njihovih servera, čak i ako to nisu njihovi korisnici – i čak i ako se radi o posetiocima iz drugih, recimo evropskih zemalja.

Trojica stručnjaka su tokom svoje studije, o kojoj više možete pročitati ovde, otkrili oko 400 slučajeva ubacivanja neželjenog sadržaja od strane ISP-ova. Ovim se najviše bave kineski ISP-ovi – 10 od 14 otkrivenih. Od četiri preostala, dva su iz Malezije, jedan iz Indije, dok se jedan ISP koji se upušta u ovu zlonamernu praksu nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako stručnjaci napominju, najjednostavniji način za borbu protiv ovoga je uvođenje podrške za HTTPS.

Foto: Pavel Ignatov / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.