Nova rešenja za novo digitalno doba


Hotel Crowne Plaza bio je domaćin ovogodišnje MDS Net@work konferencije koja je održana u organizaciji kompanije MDS informatički inženjering i njenog partnera kompanije CISCO. Pod nazivom “Digitalna predstava” MDS Net@work konferencija je okupila preko 300 vrhunskih IT stručnjaka, ljubitelja i poznavalaca novih tehnologija, ali i veliki broj gostiju i predavača iz Srbije i regiona. Predavanja na konferenciji održali su najeminentniji stručnjaci iz sveta novih tehnologija iz zemlje i okruženja, a ključne teme “Digitalne predstave” bile su studije slučaja iz Cloud-a i mrežnih okruženja, kao i bezbednost na koorporativnom nivou i u komunikacionim okruženjima.

Konferenciju je otvorio gospodin Miroljub Jovović, generalni direktor MDS-a koji je uvodni govor posvetio nadolazećim IT trendovima u svetu i kod nas, ali i novim tehnološkim rešenjima koja u najrazličitijim poslovnim okruženjima donose ogromne uštede na svim poljima. Prisutnima se potom obratio i gospodin Ljupcho Joshevski iz kompanije CISCO najavljujući novu digitalnu eru koja uskoro počinje, s posebnim naglaskom na ubrzani razvoj mrežnih, bezbednosnih i Cloud rešenja. U svom izlaganju gospodin Joshevski je izjavio: “CISCO je apsolutni lider na polju razvoja mrežnih rešenja i sa svojim tehnologijama donosi jedno potpuno novo iskustvo korisnicima. To iskustvo je još intenzivnije kada ga implementira MDS-ov tim stručnjaka”.

Najveću pažnju na MDS Net@work konferenciji su privukla prateća predavanja, a posebno predavanje koje je održala kompanija Telekom Srbija o realizaciji Private Cloud-a Telekoma Srbije. Implementirano rešenje omogućava orkestraciju i automatizaciju procesa u data centru. Automatizovani su procesi implementacije servera, instalacije aplikacija (poput Web i database servera), implementacije mrežne infrastrukture data centra i konfiguracije storage sistema. Servisi su korisnicima raspoloživi na self-service portalu, na kome pored poručivanja servisa konzumenti imaju mogućnost pokretanja različitih akcija nad kreiranim virtuelnim serverima (paljenje/gašenje, dodavanje resursa…).

Veliko interesovanje posetilaca izazvala je i prezentacija Vojvođanske banke o GET VPN rešenju koje je realizovano u saradnji sa MDS-om i CISCO-om. Konkretno, CISCO GET VPN rešenje omogućava ispunjenje najviših standarda u oblasti bezbednosti informacija kao što je PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard). Implementacijom GET VPN rešenja postiže se pouzdana WAN mreža koja svojim korisnicima, upotrebom najsigurnijih kriptografskih mehanizama, obezbeđuje zaštitu privatnosti i integritet podataka koji se prenose. Visok nivo skalabilnosti WAN mreže je zasnovan na konceptu grupne security asocijacije kojim se eliminiše potreba za point-to-point tunelima i paralelnim ravnima rutiranja. S obzirom da je pouzdanost jedan od kritičnih parametara pri dizajnu i implementaciji, GET VPN rešenje obezbeđuje redudantnost sistema.


Jedna od centralnih tema konferencije bila je i bezbednost. Predavanja iz oblasti bezbednosti bila su fokusirana na kompanijska radna okruženja, sigurne komunikacije u IP telefonskim sistemima i sledeću fazu zaštite. Svi predavači su skrenuli pažnju na sve učestalije i ozbiljnije napade, ali i na rešenja koja bi iste predupredila. Saša Bobić etički haker kompanije MDS u okviru svog predavanja najbolje je oslikao koliko je bezbednost od fundamentalnog značaja za sva pravna lica. Tokom izlaganja svoje prezentacije Saša Bobić je izjavio: “Sva preduzeća koja u drugi plan stave bezbednost svog radnog okruženja otvaraju prostor hakerima da ih maksimalno zloupotrebe. Situacija je utoliko više alarmantna ako se ima u vidu da se samo slanjem jedne zlonamerne SMS poruke nekom od ključnih ljudi u preduzeću može izvući veliki broj važnih informacija koje sa sobom mogu povući i ozbiljne ekonomske posledice za preduzeće”.

Više o kompaniji MDS informatički inženjering možete saznati na ovom link-u

Pratite MDS i na Linked in-u

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.