Recenzija: Samsung Galaxy A3 (2016)


Nakon većeg brata, Galaxy-ja A5 (2016), na red je došao i manji - model A3 (2016). Iako bi mnogi pomislili kako se radi samo o umanjenoj verziji sa istim hardverom, nažalost nije tako. Manji telefon donosi i nešto slabiji hardver, odnosni 1.5 GB umesto 2 GB RAM-a i procesor sa četiri jezgra manje. Manja je i baterija, ali ne i autonomija. Kamera je ista, ali bez optičke stabilizacije, a izostao je i skener otiska prsta.

Naravno, cena je dosta niža, pa je tako i uređaj dostupniji većem broju ljudi. Šta sve nudi pogledajte u nastavku...

Specifikacija
- Ekran: 4,7″ Super AMOLED, 720p rezolucija, 312 ppi gustoća, Gorilla Glass 4 zaštita
- SoC: 4x Cortex-A53 na taktu 1,5 GHz
- RAM: 1,5 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva micro SD karticama do 128 GB
- Povezivanje: LTE, WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, FM radio, NFC, USB OTG
- Kamera: 13 MP/1080p
- Prednja kamera: 5 MP
- Baterija: 2300 mAh
- Operativni sistem: Android 5.1 Lollipop

Plus
- Vrhunski dizajn i kvalitet izrade
- Odličan ekran
- Podrška za memorijske kartice
- Autonomija baterije iznad proseka
- Podržava USB OTG

Minus
- Samo 1,5 GB RAM-a
- Samo verzija sa 16 GB

Dizajn i kućište

Samsung Galaxy A3 (2016) dizajnerski je identičan većem bratu, modelu A5 (2016), ali je vidljivo manji pošto donosi ekran od 4,7 inča. Tu je isti metalni okvir, kao i debljina uređaja od 7,3 mm.

Za model A5 već smo rekli kako se radi o dizajnerski jednom od najlepših Samsung-ovih telefona, a i ovde možemo da kažemo isto. Zbog svojih kompaktnih dimenzija, u ruci leži čak bolje nego A5, ali je nešto teži od drugih telefona istih dimenzija, pa se baš i ne može pohvaliti sa svojih 132 grama. Ipak, ovo ne znači da je pretežak već samo da je teži od nekih uređaja iste veličine, ali to je i očekivano s obzirom na kvalitet izrade i korišćenje premium materijala.



Staklo i aluminijum ukombinovani su odlično. Praznog prostora oko ekrana nema mnogo pa je tako uređaj manji i lakši za korišćenje od iPhone-a 6s koji ima istu dijagonalu ekrana. U odnosu na A5 dosta je lakši zak korišćenje jednom rukom, a lakše će se smestiti i u džep.



Ispod ekrana nalazi se home dugme, ovaj put izostao je čitač otiska prsta koji imamo u A5. Sa leve i desne strane nalaze se dva kapacitivna dugmeta koji svetle tek kada ih dotaknete, što znači da će trebati malo vremena dok se priviknete da oni postoje. I ovde je LED lampica za obaveštenja izostala, pa se nadamo da će je ubaciti u modelu 2017.

Crni A5 zadao nam je dosta muka oko čišćenja jer nakon par minuta korišćenja izrazito su vidljivi otisci prstiju na zadnjoj masci. Ipak, A3 nam je stigao u beloj boji koja je odlična baš zato što se otisci ne vide.



Dakle, bez zamerki za dizajn. Sve je kako treba, ergonomija je odlična, kvalitet savršen.

Ekran

A3 donosi najnoviju generaciju Super AMOLED ekrana koji trenutno nemaju konkurenciju. Ukoliko želite telefon koji nije skup a ima fantastičan ekran, onda je A3 (2016) najbolji izbor za vas.

Iako će se mnogi požaliti na to što je rezolucija 720p, na dijagonali ekrana od 4,7 inča ovo rezultuje odličnom gustoćom od 312 ppi što je i više nego dovoljno. Ako uzmemo u obzir da ljudsko oko vidi između 300 i 320 ppi, jasno je da piksela neće nedostajati.

Da zaključimo, ekran je definitivno odličan, hvalimo kontrast, boje i prikaz na suncu.

Hardver i performanse

A3 dolazi sa Exynos 7578 procesorom koji sadrži četiri Cortex-A53 jezgra, dakle dvostruko manje nego Exynos 7580, kojeg smo imali u Galaxy-ju A5. Grafički koprocesor je ostao isti - MaliT720MP2. RAM je takođe malo smanjen, pa tako umesto 2 GB sada imamo 1,5 GB.

Po specifikaciji, vidljivo je da ovaj uređaj nije za zahtevne korisnike, ali to ne znači da će aplikacije loše funkcionisati, naprotiv. Moguće je koristiti sve aplikacije bez bagovanja, uspeli smo da igramo i neke malo zahtevnije igrice bez problema.

Surfovanje, mejlovi, društvene mreže - se radi očekivano dobro, glatko i bez bilo kakvih poteškoća.

Interna memorija je 16 GB, iako je korisniku dostupno oko 11. Moguće ju je proširiti memorijskim karticama do 128 GB kapaciteta, što znači da neće biti problema sa prostorom.

Povezivanje i multimedija

Kao što smo već i navikli od Samsung-a, prijem signala i kvalitet telefonskih poziva su na najvišem nivou. Spoljni zvučnik na dnu je dobrog kvaliteta i prosečne glasnoće, a pored njega smešten je i micro USB ulaz za povezivanje sa računarom i punjenje.

Podržani su NFC, FM Radio, kao i USB OTG koji su nažalost mnogi proizvođači telefona iz nekog razloga zanemarili. Naravno, tu je i WiFi povezivanje, Bluetooth i sve što se očekuje.

Pregled multimedije je dobar, na većem ekranu sve bi malo bolje izgledalo ali ne žalimo se. Navikli smo da Android-i dolaze sa većim ekranima pa nam je ovo malo čudno.

Softver

Kao i A5, Samsung Galaxy A3 (2016) dolazi sa Android-om 5.1 Lollipop, koji bi u nekoj bliskoj budućnosti trebao da bude nadograđen na Marshmallow. Kada će to biti, trenutno se ne zna, pa sadašnjim i budućim vlasnicima savetujemo da budu strpljivi.

TouchWiz interfejs na ovom uređaju radi odlično, iako ima samo 1,5 GB RAM-a. Nije nam baš najjasnije zašto nisu stavili 2 GB, sistem bi imao više "lufta". Takođe, ukupan utisak bi bio bolji, jer bi uređaj (na papiru) izgledao ozbiljnije.

Samsung je instalirao standardni set aplikacija, među kojima je i galerija za prikaz fotografija i videa koja se može sinhronizovati sa Google Photos servisom.

Sam izgled identičan je kao na ostalim novijim Samsung-ovim modelima. Kranji levi početni ekran donosi Briefing (čitač vesti i feedova), koji će većini kupaca kod nas i dalje služiti za ukras, jer još nije lokalizovan. Servisiran je od strane popularnog Flipboard-a, ali mu je ukupna funkcionalnost na prilično niskom nivou, s obzirom da ne možete dodavati izvore po sopstvenoj želji. Zato je odlična stvar što ga jednostavno možete ukloniti.



Pored uobičajene Google Play prodavnice, tu su i Galaxy aplikacije koje imaju i svoju prodavnicu. Već neko vreme, Samsung na svoje uređaje stavlja i aplikaciju za optimizaciju sistema u vidu zatvaranja nepotrebnih aplikacija, osobađanja memorije i zaštite od malwarea.

Partnetstvo sa Microsoft-om donelo je i na ovaj telefon Office aplikacije, Skype i OneDrive, na kome ćete dobiti 100 GB skladišnog prostora potpuno besplatno na period od dve godine. Bitna napomena što se Office aplikacija tiče - iako se u meniju sa aplikacijama već nalaze njihove ikonice, svaku od njih je potrebno dodatno preuzeti na uređaj. Ovakav pristup je zapravo dobar, jer oslobađa prostor ukoliko vam neka od njih ne treba.

Kamera

Samsung Galaxy A3 (2016) dolazi s 13 MP kamerom, i to istom onom iz većeg modela A5. Imamo isti f/1.9 otvor blende, snima iste 13 MP fotografije i 1080p video, ali izostala je optička stabilizacija, što će rezultovati manjim kvalitetom videa, a za noćne snimke će vam trebati stabilnija ruka.

Interfejs kamere je manje-više poznat iz drugih Samsung-ovih modela i nalikuje onom na S6, ali ima nešto manje dostupnih opcija. U početku recimo da softver kamere nudi nekoliko osnovnih načina snimanja: automatski, profesionalni, panoramu, HDR i noćno.



Automatski način omogućava vam podešavanje samookidača, upravljanje blicem, kao i određivanje veličine i formata slike. Profesionalni način dodaje podešavanje balansa bele boje, ISO osetljivosti (do 800) i kompenzaciju ekspozicije. U punoj 13 MP rezoluciji fotografije se izrađuju u 4:3 odnosu stranica, dok sa 16:9 odnosom stranica fotografije imaju 9.6 MP.

Što se kvaliteta fotografija i videa tiče, vidljivih razlika u odnosu na A5 nema, a klikom ispod pogledajte primere. Za video isto možemo reći da je solidan, ali zbog nedostataka optičke stabilizacije, nije direktno uporediv s onim na A5.



Baterija

Zbog manjih dimenzija, A3 ima manju bateriju (2300 mAh) od A5 (2900 mAh), ali ovo nije rezultovalo slabijom autonomijom. Osim što ja na ovom uređaju sam ekran manjih dimenzija, manja mu je i rezolucija, a procesor sadrži četiri jezgra manje. Na kraju opet dolazimo do sličnog rezultata kao na A5, dakle baterija će vam u pravilu trajati dva puna dana razumnog korišćenja, a ako ste malo štedljiviji, možda izvučete i tri, što je za današnje telefone odličan rezultat.

Kao i drugi Android uređaji, A3 dolazi sa sistemom za štednju baterije koji će vam pomoći da izvučete maksimum. I sami možete da lako utičete na potrošnju smanjivanjem osvetljenja ekrana i prekidanjem internet veze kada vam nije potrebna.

Kada uređaj dobije nadogradnju na Android 6.0, autonomija bi se zahvaljujući "Doze" funkciji, koja ubija nepotrebne pozadinske procese, mogla povećati za dodatnih 20%, i tek tada biće moguće izvući pravi maksimum iz baterije.

Utisak

Samsung Galaxy A3 (2016) je lodičan naslednik prošlogodišnjeg modela istog imena ali bez oznake godišta, a kao i A5, potpuno je redizajniran. Metalni ovir i staklena poleđina ostavljaju potpuno drugačiji utisak, kako vizuelno tako i prilikom držanja u rici. Tako novi A3 deluje mnogo atraktivnije, luksuznije i kvalitetnije, ali dolazi sa većom cenom i većom osetljivošću na eventalna oštećenja.

Iako je deblji od prethodnika, sada imamo veći ekran i bolju bateriju. Pošto je moguće izvući do 3 dana autonomije, sigurno je da 0,4 mm i 20 grama viška nikome neće smetati.

Ovaj telefon namenjen je svima koji žele odličan dizajn a ne vole velike ekrane, iako ni za 4,7 inča ne možemo reći da je malo. Uz to, sam ekran je Super AMOLED, najbolji na tržištu.

Ako vam je potreban uređaj za normalnu upotrebu poput poziva, poruka, društvenih mreža i ne baš zahtevnih igrica, a odgovara vam veličina ekrana, A3 (2016) je model za vas.

S obzirom na to da za iste pare možete naći hardverski jače urđaje, cena je možda visoka. Ipak, ukoliko preferirate dizajn i kvalitet izrade, odlično trajanje baterije i vrhunski ekran, onda birajte novi A3.

Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    imam ovaj telefon i bas sam zadovoljan, prelep i lepo radi


  2. Анониман kaže,

    da li je bolji on ili iphone 5s?


  3. Анониман kaže,

    ako je baterija super onda mi se svidja


  4. Анониман kaže,

    koliko kosta?


  5. Анониман kaže,

    Skoro sam kupila A3 2016, i vec neko vreme mi nije u redu tastatura jer cim malo duze koristim pocinje da blokira i sporije radi, tj nece brzo da kuca. Da nije imaoneko slicnih problema, ili mozda neko zna sta je u pitanju..


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.