Recenzija: Samsung Gear VR


Prošle godine, Samsung je u saradnji sa Oculus-om predstavio prvi uređaj za virtuelnu stvarnost, ali je komercijalna verzija stigla tek nedavno. Ovde se radi zapravo o držaču za smartphone, koji zahvaljujući sočivima unutar kućšta omogućava jednostavan vid za doživljaj virtuelne stvarnosti.

Nedavno smo isprobali HTC-ov Vive VR headset koji ne koristi smartphone već ima sopstvene ekrane i povezuje se na računar. HTC-ov Vive definitivno predstavlja mnogo naprednije rešenje, ali s obzirom na cenu od 799 američkih dolara (u Evoropi se očekuje ista cifra samo u evrima, možda čak i više) i zahtevanje moćnog računara, Samsung-ov Gear VR je mnogo dostupniji.

Potreban vam je smo neki od podržanih uređaja - Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, Galaxy S6 Edge Plus, Galaxy Note 5, Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge i naravno Gear VR da bi potpuno odlutali u svet virtuelne stvarnosti. Ukoliko imate neki od uređaja sa liste - odlično, Gear VR u Srbiji košta oko 120 evra. Vremenom će se lista uređaja verovatno još proširiti.

Ukoliko nemate neki od tih uređaja, moraćete da ih nabavite, ili da posegnete za nekim drugim VR headsetom. I Google je tržište pustio Cardboard, kartonsku kutijicu sa sočivima, a radi na sličnom principu kao Samsung-ov Gear VR. Cardboard je dosta jeftiniji i bez funkcija, pa ne očekujte iskustvo kao kod Samsung-ovog Gear VR-a.

Kućište i izgled

Prodajno pakovanje sadrži Gear VR-a uređaj kao i dva remena pomoću kojih se drži na glavi. Jedan ide oko glave, a drugi preko (on u našem slučaju ne postoji jer ga je neko od prethodnih novinara izgubio).

Za početak, skinite zaštitni poklopac i u ležište ubacite telefon, koji će se povezati sa USB priključkom, a sa druge strane osigurajte kako telefon ne bi ispao. Na kraju stavite i zaštitini poklopac. Kada se VR headset povezao sa telefonom počeće preuzimanje potrebnog softvera, za šta će biti potrebno neko vreme. Preporučujemo da vam uređaj bude povezan na WiFi jer su fajlovi jako veliki (posebno VR sadržaji), da ne bi došlo do ogromnih računa za mobilni internet.



Na uređaj će se instalirati Oculus Home aplikacija koja nudi gomilu VR sadržaja i pruža viešdnevnu zabavu. Tu je i prodavnica aplikacija igrica i drugih sadržaja, ali o tome malo kasnije u tekstu.

Kada ovaj headset prvi put stavite na glavu, malim točkićem na vrhu moraćete da izoštirite sliku, odnosno prilagodite fokus sočiva vašim očima. Ukoliko će jedan Gear VR koristiti više osoba, recimo cela porodica, svako će morati posebno da podešava za sebe. Vrlo je važno da podesite oštinu jer ukoliko je ona loše postavljena, sliku nećete videti kvalitetno, a posebno ne 3D sadržaje. Takođe, mogli bi da osetite vrtoglavicu i glavobolju.



Sočiva koja se nalaze u Gear VR-u su zapravo povećala, pa je tako slika koju gledate logično povećana. Iz tog razloga, primetićete da bi rezolucija mogla da bude veća. Iako uređaj koji ste ubacili ima rezoluciju od 2560 x 1440 px, brzo ćete poželeti smartphone sa 4K ekranom. Tako visoke rezolucije već znamo nisu uopšte potrebne i nemaju puno smisla, ali kada ekran gledamo kroz sočiva za virtuelnu stvarnost, onda već postaje smisleno.

Slika je dakle na 2560 x 1440 px (testirano na Galaxy S6 edge), malo pikselizovana, nije skroz najčistija. U nekim slučajevima, recimo kada čitate tekst, možete videti i crveno-zeleno-plavu strukturu subpiksela. Ipak, stvari nisu toliko loše, naprotiv. S obzirom na ukupan doživljaj, na to ćete vrlo brzo zaboraviti.

Kako bi upravljali VR uređajem, na denom boku smešten je touchpad, koji podržava listanje gore-dole i levo-desno, a tapom na dugme potvrđujete svoj izbor. Na uređaju se nalazi i fizičko back dugme za lakše upravljanje. Ukoliko ponestane baterije, na Gear VR-u postoji microUSB putem koga možete puniti telefon.

Softver

Kada preuzmete Oculus Home, biće neophodno da se registrujete, odnosno napravite svoj nalog. Sama aplikacija u startu sadrži nekoliko 360° slika i videa, kao i poneke aplikacije. Aplikacija poseduje odeljak u kojem se mogu naći mnogi sadržaji, fotografije, video snimci pa čak i igrice.

Igre i simulacije koštaju uglavnom između 1 i 10 dolara, ali se može naći i mnogo besplatnog sadržaja. Ovde morate znati da se sve što preuzmete instalira se na vaš smartphone. Iako inicijalna aplikacija zauzima jako malo prostora, VR sadržaji zauzimaju i gigabajt i više prostora, zbog velike količine podataka jer moraju da pokriju krug od 360 stepeni.

S obzirom da od podržanih uređaja samo S7 i S7 edge imaju mogućnost za proširenje memorije karticama, ukoliko ne posedujete njih, možete vrlo brzo ostati bez memorije na uređaju. Ipak, odlična stvar je što mnoge video snimke ne morate da preuzimate već možete da ih streamujete. Ukoliko posedujete brzi WiFI, video možete gledati bez preuzimanja. Ponuda videa trenutno jeste ograničena, ali je sigurno da će ih u budućnosti biti mnogo više.



Možda će vas začuditi postojanje Netflix aplikacije - ona ne prikazuje 360° video snimke, već se radi o klasničnim 2D video sadržajima, ali imate osećaj kao da gledate u bioskopu ili nekoj drugoj prostoriji. Nije nam baš jasno zašto bi to neko koristio kada je mnogo lakše sedeti na kauču i gledati na TV-u, pirtom manje zamara oči.

Facebook donosi odlične snimke, možete surfovati na talasima zahvaljujući GoPro snimcima, ići u Disneyland, Vice News će vam prikazati rat u Ukrajini, možete biti u prvom redu na koncertu U2... Sve to streamujete sa interneta, nema potrebe za preuzimanjem, a sadržaja će biti sve više i više.

Odlična stvar je što možete da uđete u željeni sadržaj na aplikaciji u telefonu, a onda samo telefon ubacite u Gear VR, tako ćete izbeći traženje sadržaja "na glavi" i kontrolisanje touchpadom.

Upotreba i dostupnost

Samsung je virtuelnu stvarnost omogućio širem spektru kupaca. Postavljanjem telefona u ove naočare, prilično jeftino dobijate ulaznicu u VR svet, u kome vas očekuje dosta fotografija, videa, ali i igara u 360°. Naravno, pod uslovom da imate neki od podržanih modela telefona.

Treba napomenuti kako prilikom korišćenja Gear VR headseta, telefon se dosta zagreva, pa ukoliko koristite uređaj oko pola sata, doćiće do prekida rada ili pada performansi. Tu se zapravo krije i odgovor zašto jeftiniji uređaji nisu podržani - ne bi mogli da "poguraju" ovako zahtevne sadržaje.

Touchpad na uređaju odlično je izveden i dvoljan je za gledanje fotografija i videa, ili neku virtuelnu šetnju ambijentom. Za igranje igrica treba kupiti dodatnu opremu kao što je gamepad. Ipak, Dodge This VR Demo, besplatnu igricu, možete igrati samo uz touchpad na uređaju. Ova igricu je vrlo jednostavna, ali i mnogo zarazna. Poenta je da ne dozvolite ljudima da pređu most, već da ih topom oborite u vodu. Neke ćete oboriti lakše, neke teže, neki brže trče, pa iako možda deluje lako, nije tako.

Takođe, moramo napomenuti i da se korišćenjem VR uređaja baterija munjevito brzo troši. Mi smo ga tesitrali uz Galaxy S6 edge, a za oko pola sata korišćenja ispari oko 20-25% baterije. Ukoliko češće gledate 360° video ili igrice, računajte na dodatno povećanje potrošnje.

Zdravlje

Gear VR nije preporučen osobama mlađim od 13 godina. Uputstvo donosi još neka upozorenja, a jedno je recimo da jedna od 4000 osoba može osetiti mučninu ili glavobolju prilikom korišćenja. Takođe, može izazvati vrtoglavicu, pa čak i epileptični napad, stoga se ne preporučuje osetljivim osobama.

Pošto smo napravili jako veliki test, došli smo do zaključka kako ovaj uređaj treba koristiti najviše pola sata, s tim da se na 15 minuta pravi pauza. Možete osetiti bol u očima ukoliko dugo koristite bez prekida. Neki sadržaji mogu izazvati i mučninu, recimo ukiliko se plašite visine, ne preporučujemo vam vožnju helikopterom. Iako znate da zaista niste zaista tamo, imate drugačiji osećaj.

Nemojte se iznenaditi ukoliko nakon nekog vremena korišćenja bez prekida osetite umor.

Dakle, VR je odličan zali je za umereno i samo umereno korišćenje.

Utisak

Samsung Gear VR Powered by Oculus je relativno jeftino rešenje za ulazak u VR svet, za tek nekih 120 evra dobićete neponovljivo virtuelno iskustvo. Ipak, za funkcionisanje mu je potreban neki od prilično skupih telefona. Ako već imate telefon koji podržava Gear VR, ili svakako planirate da ga kupite zato što vam je potreban, toplo preporučujemo da dokupite Gear VR.

Iako neki standard u VR svetu ne postoji, Gear VR je neuporedivo bolje rešenje od Google-ovog Cardboard-a. S druge strane, Gear VR nudi manje mogućnosti od recimo HTC Vive VR seta, ali ukoliko uzmemo u obzir da rešenje iz HTC-a košta 800 dolara i za njegovo funckionisanje je potreban jak računar, Samsung na ovom polju bukvalno nema konkurenciju.

Sve u svemu, na našem testu Gear VR smo ustupili i drugima. Preko 40 ljudi isprobalo je ovaj gadget i svi su bili oduševljeni. Iako je bilo zaključaka kako je potrebna veća interakcija sa sadržajem, recimo šetanje i korišćenje ruku, svi su bili oduševljeni jednostavnošću i doživljajem.

Naravno, budućnost za VR uređaje je tek počela i za nekoliko godina sigurno će sve biti usavršeno do nezamislivih razmera.

Ponuda sadržaja je i sada odlična, tolika da za nedelju dana nismo uspeli sve ni da isprobamo. Sigurno je da će vam ovaj uređaj pružiti odličnu zabavu i doživljaj kakav do sada niste imali prilike da vidite. Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite i neke Bluetooth slušalice za potpuni doživljaj.

Na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
12
  1. Анониман kaže,

    Imam problem sa registracijom, kada hocu da potvrdim mejl adresu na Oculus sajtu izbaci mi kao strana nije pronadjena, pitao u prodavnici nisu znali da mi pomognu. Kome da se obratim?


  2. Imao sam isti problem, ako je telefon prebačen na srpski poludi Oculus..
    Obriši ovo iz linka "/sr-RS"
    Dakle umesto ovoga:
    https://id.oculus.com/US/sr-RS/login/.... ide
    https://id.oculus.com/US/login/


  3. Анониман kaže,

    Jaoo hvala, dobio sam taj VR još odavno stoji mi jer se nisam snasao, ovo je pomoglo, hvalaa


  4. Анониман kaže,

    Imam A5 2015, moze li on da se koristi u Gear VR?


  5. Marko kaže,

    Kada cete testirati s7 i s7 edge? Zanima me vase misljenje :-)


  6. Nažalost, A5 nije podržan.

    Čekamo da nam neko isporuči uređaje, niko nema :(


  7. Nidzza kaže,

    Nosim naocare, da li mogu da koristim gear vr?


  8. Unknown kaže,

    Imam galaxy s7 edge (sm-g935f) kupljen u madjarskoj i gear vr (sm-r322) kuplen u subotici u vip-u. Na samom pocetku instalacije, prijavi gresku u komunikaciji sa serverom. Do sada nisam uspeo da resim problem. Sta da radim, kome da se obratim ? U vip-u mi nisu uspeli resiti problem


  9. Unknown kaže,

    Da li na samsung galaxy j7 2016 moze da radi samsung gear vr?


  10. Unknown kaže,

    Skinite Fulldive aplikaciju i uzivajte na bilo kom telefonu,samo da displej nije manji od 4.5 ".


  11. Unknown kaže,

    Imam samsung galaxy a5 2016 hoce li raditi meni?


  12. Анониман kaže,

    Dobro vece, da li je neko imao problema sa instalacijom. Non stop mi izbacuje neki problem sa internetom i ne dozvoljava mi da instaliram softver. Da li je imao neko isti problem? Hvala vam na odgovoru! :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.