Apple objavio pad prihoda i dobiti prvi put u 13 godina


Najbogatija kompanija na svetu, Apple, objavila je svoje najnovije poslovne rezultate. Oni obuhvataju prva tri meseca ove godine, a javnost ih je iščekivala s velikim interesom. Apple je, naime, još prošle godine najavio da u ovom razdoblju očekuje usporavanje potražnje za iPhone-om, te predvidio ukupni pad prihoda od prodaje.

Kako je bilo i predviđeno, rezultati su za ovu kompaniju krenuli prema dole. Po prvi puta nakon čak 13 godina Apple je zabeležio pad prodaje u jednom kvartalu. U poslednja 3 meseca ukupni prihodi su im na novou od 50,6 milijardi dolara, što je oko 13% manje nego u istom razdoblju prošle godine. U isto vreme dobit je pala za 18%.

Očekivano, odmah po objavi ovih rezultata, koji su čak i lošiji od očekivanja, cena deonice počela je da pada – s novoa od oko 104 USD spustila se na 95 USD (pad od oko 8%).

Predviđanja za sledeća tri meseca takođe nisu blistava, pa Apple prognozira prihode na novou od 41 do 43 milijarde USD. Osnovni razlog za pad prihoda je smanjena prodaja iPhone-a, te manja cena koju kupci za njih plaćaju. Komentar Tima Cooka bio je da će "i ovo proći", te da je uveren kako će tržište uskoro ponovno početi rasti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.