Da li možete pozvati telefon dok je u mikrotalasnoj?


Verovatno vam je poznato da je vaša mikrotalasna pećnica svojevrsni Faradayev kavez koji se u načelu temelji na metalnoj mreži koji štiti unutrašnjost od delovanja električnog polja, s time da ovde ima obrnutu funkciju.

Ako malo bolje pogledate vrata mikotalasne iznutra, videćete da se i na staklu nalazi vrlo tanka i gusta mrežica čija uloga je da spreči "curenje" mikrotalasa prema napolju, kako osim kokica ne bi malo pržili i vas.

Ali devojka koja ima svoj YouTube kanal pod nazivom Physics Girl, odlučila je proveriti da li je mikrotalasna pećnica zaista tako bezbedna, pa je sprovela vrlo jednostavan eksperiment. Unutar mikrotalasne je stavila mobilni, zatvorila vrata i potom ga nazvala drugim telefonom.

Pomalo iznenađujuće, ispostavilo se da je telefon unutar mikrotalasne primio poziv, a tada je isto pokušala s još nekoliko drugih mikrotalasnih, nakon čega je otkrila da neke propuštaju GSM i Wi-Fi frekvencije, kao što možete videti u videu.




Nakon toga, devojka je odlučila potražiti pomoć stručnjaka i laboratorijske opreme, pa je specijalni detektor potvrdio da iz zatvorenih (i uključenih) mikrotalasnih zaista "curi".

Odmah se postavlja pitanje koliko opasno može biti ovo curenje mikrotalasa. Kao što objašnjava Physics Girl, mikrotalasno zračenje vam ne može uticati na DNK, a najgore što bi se moglo dogoditi je da vas pri izrazito velikom curenju mikrotalasna energija opeče ako recimo držite ruku blizu mesta curenja, ali više ćete se opeći ako se polijete vrućom vodom koju je mikrotalasna zgrejala, pa se ne trebate previše bojati.

Ako se spremate kupiti novu mikrotalasnu, a želite biti sigurni da iz nje ne curi, možete u prodavnicu doći sa dva mobilna i sprovesti ovaj jednostavan pokus. Prodavci će vas malo čudno gledati, ali na taj način ćete biti sigurni da ste kupili top proizvod.

Važno upozorenje: Ni u kojem slučaju nemojte uključiti mikrotalasnu dok vam je telefon u njoj!

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Idealan faradejev kavez je metalna kutija bez otvora (rupa). Ako rupe postoje, a kod mikrotalasne svakako da ima poneka rupica, onda kroz nju može da prođe neko zračenje čija je talasna dužina jednaka ili manja od dimenzija te rupice. Pitanje je samo koliko je proizvođač vodio računa o tome...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.