Recenzija: Huawei Mate 8


Mobilni uređaji od 6 inča se odavno ne svrstavaju o telefone nego u phablete i kao takvi nisu za sve korisnike, jer prema statistici, korisnici se najviše odlučuje za telefone veličine od 5 do 5.5 inča.

Prva pomisao kada uzmete ovakavav telefon u ruke je to kako će vam stati u džep i tu nailazite na prvu manu, ali ipak imajte u vidu da telefoni sa ogromnim ekranom pružaju mnogo bolji dožljivaj gledanja filmova, fotografija, igranja igrica i surfovanja internetom.

Na test stigao nam je snažni Huawei Mate 8 koji u dolazi sa najnovijim Kirin 950 procesor, 3 odnosno 4 GB RAM-a, kvalitetno metalno kućište, kameru od 16 megapiksela, čitač za otiske prstiju i bateriju kapaciteta od 4000 mAh. Da li je sa ovakvim specifikacijama uspeo da stane uz rame najvećih konkurenata na polju high end uređaja prepuštamo vam da pročitate u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 6,0″ IPS, 1080p, 368 ppi, Gorilla Glass 4
- SoC: HiSilicon Kirin 950
- CPU: 4x Cortex-A72 2,3 GHz i 4x Cortex-A53 1,8 GHz
- RAM: 3/4 GB
- Interna memorija: 32/64 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: 4G LTE Cat.6, WiFi, A-GPS, Bluetooth, USB OTG, NFC, FM radio
- Kamera: 16 MP/1080p, OIS, f/2.0, Dual LED
- Prednja kamera: 8 MP. f/2.4
- Baterija: 4000 mAh
- Operativni sistem: Android 6.0 Marshmallow

Plus
- Kvalitet izrade kućišta i korišćeni materijali
- Čitač otiska prsta je super brz
- Hardver i performanse
- Brzo punjenje
- Podržane memorijske kartice i USB OTG

Minus
- Kamera je mogla da bude bolja
- Ne snima 4K video

Dizajn i kućište

Prošlogodišnji Mate 7 je imao dosta kvalitetno kućište, ali Mate 8 se razlikuje po mnogo toga. Pre svega, tu su veoma precizno brušene ivice što izgleda veoma lepo i naravno ako pri kupovini telefona dosta ima uticaja dizajn istog, ovo bi svakako moglo da vas nagovori na kupovinu. Ono što bi svakako pohvalili jeste da je izrada veoma precizna pa se prelaz između ekrana i ivica uopšte ne vidi, a ivice nisu oštre pa nije moguća bilo kakva posekotina na prstu, a dešava se kod uređaja sa oštrim ivicama.

Sa prednje strane dominira ekran oko kojeg nije ostavljeno previše prostora što je svakako dobro, a činjenica je da na to najviše uticaj ima to što ekran ima 6 inča. Debljina kućišta Mate 8 telefona iznosi 7.9 milimetara, dok je težak svega 185 grama što uopšte nije puno ako pogledamo njegove dimenzije.



Sa desne strane kućišta, nalaze se kvalitetno dizajnirani fizički tasteri, ali smatramo da su previše mekani. Ovo bi moglo da utiče na to da ponekad slučajno umesto tastera za regulisanje tona uključite ekran. Dno kućišta ispunjeno je otvorima za zvučnike, ali se iza samo jednog nalazi zvučnik, dok drugi služi više kao dekoracije. Između ta dva otvora nalazi se ulaz za microUSB.

Na levoj strani nalazi se ulaz za SIM I microSD karticu. Postoji mogućnost da umesto memorijske stavite još jednu SIM karticu, u zavisnosti koja vam kombinacija više odgovara. Iznad ekrana nalazi se prednja kamera i mala LED notifikaciona lampica.

Zadnji deo kućišta dolazi sa kamerom, dual LED blicem i čitačem za otiske prstiju ispod same kamere, dok se na dnu nalazi Huawei logotip.

Ekran

Huawei je na svoj Mate 8 phablet odlučio da stavi veliki IPS LCD ekran od 6 inča. Rezolucija ekrana je 1080p što je izuzetno čudno jer telefoni konkurencije dolaze i sa manjim ekranima QHD rezolucije.

Bez obzira na to, 1080p je sasvim dovoljna rezolucija jer gustoća ekrana čak 368 ppi, što je više od ''retine'' koja dolazi sa gustoćom oko 320 ppi. Nismo sigurni zbog čega se Huawei odlučio za ovu rezoluciju, ali svakako možemo reći da 1080p troši mnogo manje energije od ekrana sa QHD rezolucijom što dosta može da utiče na autonomiju baterije.

Uglovi vidljivosti ekrana su odlični što je važno, a nemamo zamerki ni na realnost prikazanih boja. Ovaj ekran možemo svrstati među jedan od najboljih IPS ekrana na tržištu, ali svakako ga ne možemo porediti ni sa jednim od Super AMOLED ekrana koji su barem za klasu bolji.

Hardver i performanse

Ono čime se Huawei Mate 8 može pohvaliti je svakako novi HiSilicon processor oznake Kirin 950. Verovatno znate da je HiSilicon ogranak kompanije Huawei, koji je zadužen za izradu čipova. Kirin 950 je najnoviji processor izrađen u 16 nm tehnologiji, a sastoji se od sve ukupno osam jezgara, od koja su četiri Cortex-A72 sa radnim taktom od 2.3 GHz i četiri Cortex-A53 jezgra koja rade na 1.8 GHz. Što se grafike tiče, tu je Mali-T880 MP4 grafički čip. Uređaj koji smo dobili na test dolazi sa 32 GB interne memorije (od čega vam je dostupno oko 24 GB) i 3 GB RAM-a, dok se u prodaji može naći u verzija sa 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije.

Sa ovakvom konfiguracijom, Mate 8 je namenjen za najzahtevnije korisnike koji žele da bez ikakvih problema uživaju u igranju najzahtevnije igrice i gledaju filmove u visokim rezolucijama. Na AnTuTu benchmark testu, processor ovog modela ima više bodova čak i od Exynos 7420 procesora koji je implementiran na Samsung Galaxy S6 modelima kao i na Note 5.

Huawei je uspeo da sa Kirin 950 procesorom stane rame uz rame sa procesorima koje prave Samsung i Qualcomm, koje možemo videti na najmoćnijim Android uređajima na tržištu.

Povezivanje

Telefonski razgovori sa ovim uređajem su sasvim uredni, a kvalitet prijema signala i kvalitet zvuka telefonske slušalice su sasvim dobri, međutim ne možemo da ga svrstamo među najglasnije modele.

Takođe, isti slučaj je i kada je u pitanju spoljni zvučnik koji takođe ima kvalitetan zvuk ali se baš i ne može pohvaliti sa samom glasnoćom. Kvalitet je izuzetan i kada se priključe slušalice, ali u to morate sami da se uverite. Što se tiče povezivanja, Huawei Mate 8 podržava NFC, USB OTG, A-GPS i FM radio.

Softver

Mate 8 dolazi sa predinstaliranim Android 6.0 Marshmallow operativnim sistemom, a uz njega tu je i Huawei Emotion korisnički interfejs (EMUI). Ono što ovaj interfejs izdvaja od svih ostalih je to što nema ugrađeni meni za aplikacije, baš kao što možete videti na iOS operativnom sistemu.

Ipak ukoliko vam se ovaj interfejs ne sviđa, na Google Play prodavnici možete preuzeti alternativni launcher, a na vama je da po svom ukusu izabere jednu od alternative jer postoji veliki broj ovakvih aplikacija.

Mnogima se možda neće svideti što je EMUI jako duboko integrisan u sam sistem, pa se promene mogu videti na skoro celom sistemu kada poredimo sa stock interfejsom Androida.

Većina korisnika se zapitalo da li će sve te promene koje je Huawei sa svojim EMUI-em doneo usporiti sistem i poremetiti mu stabilnost, ali nakon nedelju dana testiranja ovog uređaja možemo reći da bez obzira na duboku integraciju njihovog interfejsa, sve radi brzo i stabilno bez ikakvih problema.

Kamera

Huawei Mate 8 poseduje kameru koja u dolazi sa IMX298 16 MP senzorom koji proizvodi kompanija Sony, sa veličinom od 1.2/8 inča. Otvor blende je standardni f/2.0, a kamera takođe poseduje i phase detection autofokus koji je solidan. Kamera u punoj rezoluciji pravi fotografije u 4:3 odnosu, a ukoliko želite da pravite fotografije sa odnosom 16:9, u podešavanjima ćete morati da spustite kvalitet na 12 megapiksela. Pored kamere nalazi se dual LED blic koji poboljšava kvalitet i vidljivost fotografija koje se prave pri lošem osvetljenju.

Interfejs same kameren je prepun raznih opcija, a na prvi pogled podseća na onaj sa iOS-a. Veliki taster za pravljenje fotografije se prstom kada prevučete pretvara u crveni taster za snimanje videa. Uz glavne tastere nalaze se prečice za izbor filtera i galeriju, dok se sa suprotne strane nalaze podešavanje blica, uključivanje prednje kamere i opcije.

Kao što smo napisali gore, kamera dolazi sa optičkom stabilizacijom slike, ali ono što se može svakako reći da je nedostatak je upravo snimanje video snimaka u 4K rezoluciji. Većini korisnika će 1080p rezolucija biti sasvim dovoljna, ali ovo je drugi nedostatak imajući u vidu da najveća konkurencija već odavno nudi telefone sa 4K rezolucijom

Kvalitet fotografija koje pravi ovaj model nisu na očekivanom nivou. Prikaz boja na dnevnih fotografijama nije baš najtačniji, ali svakako veći problem je to što fotografije imaju manjak količina detalja. Dinamički raspon je kamere je zadovoljavajuć pa vam HDR neće biti potreban. Phase detection autofokus itekako obećava, samo što fokusiranje traje malo duže kada se prave fotografije pri slabijem osvetljenju.

Što se tiče prednje kamere, ona dolazi sa 8 MP senzorom i veoma je dobra za pravljenje selfie fotografija, čak I ako ima manji otvor blende, tačnije f/2.4. Od softverskih dodataka imate opciju sa zamućenje pozadine i ulepšavanje lica, pa samim tim dobijate super fotografije.

Pravljenje video snimaka sa 1080p rezolucijom ide sa standardnih 30 fps-a, dok ukoliko želite da vaši snimci imaju 60 ili 120 fps-a, u podešavanjima ćete morati postaviti snimanje u 720p rezoluciji. Svakako možemo pohvaliti optičku stabilizaciju koja pri pravljenju videa funkcioniše veoma dobra.

Zaključujemo da je u pitanju dosta dobra kamera, ali svakako daleko od odlične, jer se nikako ne može porediti sa kamerama koje možemo videti na high end telefonima na tržištu.



Baterija

Baterija ovog uređaja i njena autonomija definitivno izdvaja Mate 8 uređaj od ostale konkurencije. Sa kapacitetom od 4000 mAh i ekranom od 6 inča ne možete očekivati neke sjajne rezultate, imajući u vidu koliko energije crpi ogroman ekran. Ipak nije sve crno kako se čini, jer baterija se ne prazni baš tako brzo pre svega što je tu 1080p ekran, dok bi QHD trošio mnogo više energije, a druga stvar jesu podešavanja koja dolaze sa najnovijim Android 6.0 sistemom.

Telefon poseduje i softver za kontrolisanje rada samog procesora i to je jedan od načina da dodatno uštedite energiju. Takođe, postoji i pametni režim koji automatski podešava procesor na uređaju, pa samim tim ostvaruje se ravnoteža između performansi i korišćenja energije.

Uz određena podešavanja, Mate 8 bi mogao da izdrži dva dana intezivnog korišćenja uz korišćenje pametnog režima koji reguliše odnos performansi i energije. Ipak ukoliko se odlučite na Performance režim, bez problema će telefon izdržati ceo dan čak i uz intezivno korišćenje.

Ono što je važno pomenuti je da baterija poseduje podršku za brzo punjenje, a u prodajnom pakovanju dolazi i odgovarajući punjač koji će bateriju kapaciteta 4100 mAh od 0% do 100% napuniti za čak dva I po sata.

Ipak, mala je verovatnoća da ćete skroz isprazniti bateriju svaki put, pa bi pri stavljanju uređaja na punjenje sa 15% baterije kada indikator upozorava, punjenje trebalo do 100% da traje manje od dva sata, dok do 50% malo više od pola sata.

Utisak

Ako volite uređaje sa ekranom od 6 inča, Huawei Mate 8 mogao bi da bude vaš sledeći telefon. Trenutno ćete teško naći nešto bolje sa tom dijagonalom i super karakteristikama.

Odličan hardverski deo i snažna baterija sigurno će se svideti kako profesionalcima koji traže brz uređaj za posao, tako i gejmerima kojima će se veliki ekran sigurno mnogo dopasti.



Kamera je mogla da bude bolja i to dođe kao jedina bitna mana ovom uređaju. Naravno, za svakog prosečnog korisnika kamera će biti odlična, ali ukoliko ste foto entuzijasta, sigurno vas neće oduševiti i  zato je bolje da birate neki drugi uređaj, a možda baš Huawei P9 koji čekamo da stigne na test.

Na našem tržištu, telefon u 3/32 GB verziji možete naći za nešto manje od 600 evra što je visoka cena, ali je u rangu sa drugim top modelima.

Uređaj na test ustupio: Huawei Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    izgleda bas super, nikada ne bih rekao da je huawei


  2. Анониман kaže,

    ima li u srbiji negde da se kupi 4/64 verzija?


  3. Video sam da ima kod naših drugara Mobilnishop.com, baci pogled :)


  4. Анониман kaže,

    Kupio sam pre nedelju dana, odličan je za sada


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.