Recenzija: Samsung Gear S2 classic


Na tržištu je sve više pametnih satova, a tri najzastupljenije platoforme su Android Wear, Apple Watch i Samsung-ov Tizen koji između ostalog pokreće Gear S2 koji smo testirali. Naravno, tu je i gomila sitnih kineskih proizvođača koji su se odlučili da naprave sopstvene platforme.

Apple svoj Watch gura isključivo svojim korisnicima, Google sa Android Wear-om pokušava da osvoji što veće tržište svih proizvođača, a Samsung je napravio Tizen operativni sistem koji predstavlja mešavinu obe koncepcije, s tim da njihova verzija nije ograničena samo na Samsung-ove uređaje, već je mogu koristiti i drugi uređaji koji zadovoljavaju hardverske zahteve.

Naš Gear S2 stigao je sa classic narukvicom koja je vrlo luksuzna, a izrađena je od kvalitetne kože. Nakon desetak dana testiranja, donosimo utiske.

Plus
- Luksuzni izgled
- Odlične funkcionalnosti
- Vrlo fluidan softver
- Gomila dostupnih aplikacija

Minus
- Cena

Dizajn

Većina proizvođača pametnih satova tokom godina isprobavala je razne veličine i oblike, pa smo tako videli četvrtaste, izdužene, veće i manje. Većina tih uređaja je bila onako, jer je svakome nedostajalo nešto da bi bio odličan. Nakon Google-ovog predstavljanja Android Wear operativnog sistema, mnogi su se ugledali na Moto 360, pametni sat koji je dolazio u okruglom obliku.



Novi Samsung-ov Gear sada je okrugao i dolazi dizajniran kao klasični satovi. Okrugli pametni sat nema ništa manje funkcija od červrtastog, a izgledom je prihvatljiviji jer smo navikli da su ručni satovi okrugli.

Samsung Gear S2 Classic je dizajniran kao klasični sat, ništa deblji ni teži od većine običnih, tako da ne predstavlja teret za ruku. Narukvica je izrađena od kože i odličnog je kvaliteta. U pakovanju dobijate u L veličini, kao i nešto manju S veličinu, za one koji imaju manji obim ruke. Kućište sata dolazi sa IP68 sertifikatom, što znači da je otporno na vodu i prašinu. Nismo baš sigurni koliko kožna narukvica voli češće izlaganje vodi, ali zato postoji sportski model sa silikonskom.

Ekran

Samsung Gear S2 dolazi sa ekranom promera 1,2 inča, koji je izrađen u Super AMOLED tehnologiji, pa je tako jedan od najboljih na tržištu. Rezolucija ekrana je 360x360 px, što dovodi do gustoće od 302 ppi.

Preko ekrana nalazi se zaštitno Gorila Glass 3 staklo.

Vidljivost ekrana je odlična čak i na jakom suncu, boje su lepe i prorodne. Prikaz crne je odličan, pa tako ukoliko koristite neki od klasičnih tema sata, izgledaće odlično kao i standardni satovi

Hardver i povezivanje

Za pokretanje ovog pametnog sata zadužen je dvojezgreni Exynos 3520 procesor na taktu 1 GHz. Količina RAM-a iznosi 512 MB, što je za jedan ovakav uređaj više nego dovoljno, a tu su još i 4 GB interne memorije.

Sve ovo, sasvim je dovoljno za pokretanje svih aplikacija koje su ugrađene i koje trenutno možete instalirati na sat.

Što se tiče povezivanja, sat nema micro USB ulaz, već u pakovanju dobijate mali stalak koji služi za bežično pujenje, a koji priključujete na USB punjač. O stalku treba posebno voditi računa, jer bez njega nećete moći da napunite sat.

Za povezivanje sata sa telefonom ne treba vam isključivo Samsung-ov telefon, već može bilo koji Android. Minimum koji uređaj mora da zadovolji jeste najmanje Android 4.4 i 1,5 GB slobodnog RAM-a.

Potrebno je da sa adrese apps.samsung.com/gear preuzmete aplikaciju, uključite Bluetooth, a za sve ostalo pratite jednostavan proces koji će vam biti prikazan na ekranu. Sat možete povezati sa telefonom i putem WiFi-ja, ali u tom slučaju notifikacije neće uredno dolaziti, pa zato preporučujemo Bluetooth.

Softver i funkcionalnost

Samsung Gear S2 Classic nije samo sat sa klasičnim funkcijama koje drugi satovi donose, već u sa sportskim delom, i raznim korisnim aplikacijama. Kao što smo već rekli, pokreće ga Tizen operativni sistem za koji postoje posebne aplikacije.

Prethodni modeli patili su od nedostatka aplikacija, ali sada je to delimično rešeno. Interfejs je sređeniji, problem sa malim ikonicama ne postoji, a najveća prednost je obruč koji takođe može da služi za upravljanje sadržajima. Možete ga koristiti za navigaciju po aplikacijama, a funkcionalan je i unutar aplikacija, pa tako na primer na HERE mapama možete zumirati sadržaj mnogo jednostavnije.

Tu su i dva fizička dugmeta, gornje ima funkciju povratka nazad, dok vas donji uvek vraća na početak, odnosno na lice sata. Gestom ulevo ili okretanjem obruča u istom smeru dolazite do notifikacija, tj. obaveštenja koje primate sa smartfona, a udesno, dakle u smeru kazaljke na satu, nalazimo sve ostalo.

Sat dolazi sa nekoliko instaliranih aplikacija koje će mu u startu omogućiti punu funkcionalnost. Prilikom instalacije Gear aplikacije, sistem će vas upitati koja obaveštenja aplikacija instaliranih na smartfonu želite primati na sat. Tako ćete moći primati SMS poruke, pa čak i odgovoriti na njih sam samog sata, ali isto tako i obaveštenja s društvenih mreža, e-mailova, kalendara i sličnog.



Aplikacija za Tizen za sada nema mnogo, ali u budućnosti će ih biti više. Neće biti problema ni ako koristite WhatsApp, kojeg nema u Gear prodavnici aplikacijama, obaveštenja o porukama ćete i dalje moći da primate, a isto važi i za druge aplikacije, npr. Twitter, Facebook i slične. Biće odličan za notifikacije, a za ostalo uzmite telefon u ruke. Sigurno je da niko neće da bocka sitna slova po ekranu i odgovara na poruku.

Ovo znači da sat nije zamišljen da vam pruži pune funkcionalnosti, već da ga koristite kao pomoćni ekran. Mnogi će reći "da ali sve to imam na telefonu", ali uz sat niste u obavezi da ga konstantno držite u ruci. Možete ga odložiti u torbu, držati u džepu ili ostaviti na drugom kraju stana, a ako ste nestrpljivi poruku možete videti odmah.



Izgled sata možetep odešavati na samom satu, ali i u aplikaciji na telefonu. Dostupan je stvarno širok asortiman tema, što garantuje da ćete sigurno pronaći onu koja vam se dopada. Tu je i analogni i digitalni prikaz vremena, a možete da izaberete i sat koji će prikazivati napravljeni broj koraka u toku dana, prognozu ili neku drugu bitnu informaciju. Mnoge aplikacije donose sopstveni izgled sata, pa tako CNN aplikacija donosi sat na kojem se prikazuju kratke vesti, dok na Bloomberg-ovom možete pratiti cene deonica.

Sat se ne može koristiti za pozivanje, već će vam za to biti potreban 3G model, dok ćete sa običnim moći samo da inicirate poziv, a kada se uspostavi transferovaće ga na telefon sa kojim je povezan.

Sve u svemu aplikacija i sada ima dovoljno, a u budućnosti će ih biti i više. Isto tako, od ovako malih aplikaicja ne treba mnogo očekivati, što znači da nije još došlo vreme za izbacivanje telefona.

Baterija

Iako kapacitet od 250 mAh ne obećava mnogo, situacija je potpuno drugačija. Sat će sa ovim kapacitetom osigurati oko dva dana umerenog korišćenja, što podrazumeva da je sat stalno povezan Bluetooth-om sa telefonom i da primate neku prosečnu količinu obaveštenja.

Ako ste štedljiviji, bez problema možete izvući i tri dana, što je ukupno gledano odličan rezlultat.

Ovde treba napomenuti da sat po podrazumevanim podešavanjima nije konstantno sa uključenim ekranom, već koristi senzore koji uključuju ekran tek kada prepoznaju kretanje koje rezultuje pogledom u sat. Ovo nije baš idealno izvedeno i neće uvek uključiti ekran, što znači da ćete drugom rukom fizičkim dodirom morati da ka uključite.

U podešavanjima možete podesiti da kazaljke sata stalno vudu vidljive, doduše smanjenog osvetljenja kako ne bi brzo ostali bez baterije.

Utisak

Samsung Gear S2 classic je moderan i lepo dizajniran sat koji se izgledom ne razlikuje dosta od običnih satova, ali donosi pametne opcije.

Gear S2 predstavlja veliki napredak u odnosu na prethodnike. Donosi dizajn koji će se svideti većini kupaca, što kod prošlogodišnjeg modela nije bio slučaj. Tada se naglasak dao na veličinu ekrana, ali pokazalo se da kupci ipak imaju druge prioritete. Sa razumnim dimenzijama, Gear S2 sada se neće isticati i neće vas ometati u svakodnevnom radu.

Cena i nije toliko visoka kada pogledamo cene drugih pametnih satova, ali ukoliko želite 3G verziju svakako će biti potrebno da izdvojite nešto više novca. Ukoliko želite da prođete još jeftinije, umesto Classic modela izaberite sat sa silikonskom, odnosno sportskom narukvicom.

Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Izgleda bas lepo i moderno


  2. Анониман kaže,

    moze li iphone da se poveze?


  3. Анониман kaže,

    Da li može da se zameni narukvica?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.