Linux i Windows padaju, Mac OS X raste


Statistike za april ove godine koje donosi analitička kompanija Net Applications u vezi operativnih sistema za desktop računara, ukazuju da usprkos novom Windows 10 OS-u koji se sve više širi među korisnicima Microsoft-ovog operativnog sistema, ekipi iz Redmonda ne cvetaju ruže, jer su prvi puta u poslednjih 10 godina sve verzija Windowsa zajedno pale na ispod 90 posto udela.

Pored toga, statistike otkrivaju da je samo u poslednjih 30 dana došlo do pada Windows-a za 1,68%, te se sada nalazi na 88,77%.

Situacija nije previše dobra ni za Linux, jer statistike ukazuju da operativni sistemi otvorenog koda koji se temelje na njemu, čak i kada se zbroje sve distribucije čine samo 1,65% udela, te su takođe u padu, jer su do nedavno činile 1,78 posto udela.

Jedini rast na tržištu desktop operativnih sistema ostvaruje Apple, čiji je Mac OS X tokom aprila ostvario rast od 1,8%, te se nalazi na drugom mestu s ukupnim udelom od 9,57%.

Jasno je da glavni razlog pada Linux-a i Windows-a leži u celokupnom padu PC tržišta, što je trend kojem očito ne pomaže ni novi Windows 10, kao ni recimo Ubuntu 16.04.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.