Recenzija: Apple iPad Pro 9.7


U recenziji iPad Pro tableta sa ekranom od 12.9 inča, zaključili smo da on baš sbog svoje veličine nije svima idealan, pa je Apple nakon nekoliko meseci odlučio da predstavi i umanjenu verziju koju sada testiramo.

Manji iPad Pro, dolazi sa ekranom od 9.7 inča, ima isti procesor, ali je RAM skraćen za duplo. Mora se istaći zadnja kamera koja je stigla sa iPhone-a 6s, a poseduje i blic što je retkost na tabletima.

Utiske pročitajte u nastavku...

Specifikacija
- Ekran: IPS LCD 9.7 inča, rezolucija 1536 x 2048 px (~264 ppi gustoća piksela)
- Chipset: Apple A9X
- CPU: Dual-core 2.26 GHz (Twister)
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 32/128/256 GB
- Povezivanje: WiFi, Bluetooth 4.2, 4G (opciono)
- Kamera: 12 MP, 4K, f/2.2, 29mm, phase detection autofocus, dual-LED (dual tone) flash, HDR
- Prednja kamera: 5 MP, f/2.2, 31mm, 1080p@30fps, HDR
- Baterija: 7,306 mAh
- OS: iOS 9.3.2

Plus
- Odličan ekran
- Odlična kamera
- Hardver
- Zvuk

Minus
- Cena
- Ne može da zameni računar
- Samo 2 GB RAM-a

Dizajn i kućište

Tableti sa ekranom od 9.7 su standard i definitivno su namenjeni svima. Veličina ekrana sigurno većini neće biti problem, ali i dalje oko ekrana ostaje solidna količina praznog prostora koja značajno povećava dimenzije. Ispod ekrana nalazi se standardno fizičko dugme koje je ujedno i skener otisaka prstiju. Dugme za uključivanje smešteno je na vrh.

Kao i kod većeg iPad-a Pro, Apple stavio čak četiri zvučnika koja međusobno balansiraju zvuk u zavisnosti od toga kako je uređaj okrenut.

Rukovanje ovim tabletom ne predstavlja veliki problem, kao što je to recimo sa 1.9-inčnim, ali je svakako bolje kada imate tastaturicu i olovku. Ukoliko imate novca i ne pitate šta košta, svakako vam savetujemo da i to dokupite, možda ne toliko olovku (osim ukoliko ne volite da crtate), ali tastatura je idealna pošto je u isto vreme i držač za iPad.



Uređaj je napravljen od aluminijuma i teži 437 g (Wi-Fi), odnosno 444 g (LTE). Čim ovaj tablet uzmete u ruke primetičete vrhunski kvalitet izrade. Odmah ćete videti da se radi o premium uređaju, što dokazuje i cena.

Ekran

Apple je gustoću piksela sa većeg iPad-a Pro preneo i na manji, pa ona iznosi 264 ppi što dovodi do rezolucije od 1536 x 2048 px. IPS ekran ovog uređaja je odličan, ima odličan prikaz boja i kontrast čak i na jakoj sunčevoj svetlosti.

Dakle, situacija je ista kao kod iPad-a Air 2, identična veličina i rezolucija koja se pokazala kao odlična. Ekran nema bitnijih zamerki, osim što je Apple realno mogao da ubaci 3D Touch sa iPhone-a 6S. Ovo bi donelo mnogo korisnih stvari u budućnosti, pošto trenutno ova tehnologija nije baš toliko rasprostranjena. To bi svakako bio ogroman plus, ali realno ne možemo nedostatak toga uzeti ni kao minus...

Spomenimo još da se preko ekrana nalazi zaštitno staklo koje je odlično u odbrani od slučajnih ogrebotina.

Hardver

iPhone 6s i 6s Plus došli su sa A9 procesorom koji je za potrebe većeg iPad Pro tableta Apple dodatno unapredio i nazvao A9X. Pošto se taj procesor pokazao kao odličan, odlučili su se da ga ubace i u novi iPad Pro sa manjom dijagonalom ekrana, mada sudeći po Apple-ovim zvaničnim stranicama izgleda da je minimalno oslabljen. 4 GB RAM-a izgleda da ostaju ekskluzivitet samo za veći iPad Pro, pa tako ovaj manji dolazi sa tek 2 GB. Naravno, ova 2 GB su sasvim dovoljna sigurno u 90% slučajeva, ali ipak nije fer ovo smanjenje radne memorije. Bilo kako bilo, uređaj postiže oko 164 hiljade bodova, što je nekih 11 hiljada manje u odnosu na veći iPad Pro.

I grafika je po specifikacijama ostala ista PowerVR serije 7 (12-jezgrena grafika), ali je ipak nešto lošija u odnosu na veći iPad Pro, barem sudeći po Apple-ovim stranicama gde piše da je veći iPad Pro brži. Ovaj tablet bez problema pokreće i najzahtevnije aplikacije i igrice, a multitasking je odličan i uprkos činjenici da ima 2 GB manje RAM-a.

Kapacitet interne memorije 32, odnosno 128 GB, a pravo je čudo da nas Apple nije frustrirao 16 GB modelom kao najjeftinijom opcijom. S druge strane, 64 GB verzija je nedostupna, što znači da nas Apple opet dribla sa kapacitetom memorije. Bitan dodatak je i verzija sa 256 GB, za koju baš nismo sigurni čemu služi kada ne postoje neke teške aplikacije koje bi puno zauzimale, a sam iOS je dosata ograničen pa nije ni za podatke.

Spomenimo ovde i povezivanje koje se praktično svoji na ono sa iPhone-a. Bluetooth 4.2 dostupan je za dodatke, a prisutan je WiFi, u skupljem modelu i LTE povezivanje. Sa drugim Apple-ovim uređajima može da se poveže preko AirDrop-a, dok je povezivanje kroz iTunes sa računarom kao i uvek stresan i očajnički potez (zbog same aplikacije koja ni za Mac nije napravljena kako treba).

Softver

iPad Pro dolazi sa iOS 9 operativnim sistemom, koji u odnosu na iPhone verziju nema nekih bitnih promena. Donosi vrlo korisni split screen, odnosno mogućnost podele ekrana na dva dela i istovremeno korišćenje dve aplikacije. Onima koji su koristili Samsung-ov Galaxy Note ovo je sigurno već poznato.

Softver očekivano radi potpuno fluidno, nema nikakvih trzanja i bagova.

Dakle, standardno odlični iOS u tablet verziji radi savršeno. Takođe, ovde moramo da pihvalimo i full size virtuelnu tastauru, ukoliko niste spremni da dokupite neku fizičku.

iOS 9.3.2 doneo je jedan bug vlasnicima ovog tableta. Nadogradnja je stigla baš u trenutku testiranja tableta, pa znajući za problem nismo instalirali dotični update. Više pročitajte u članku.

Kamera

Tableti inače nisu baš namenjeni za fotkanje, odnosno to im nije najbitnija funkcija. Realno, držati toliku "tacnu" i praviti fotke u najmanju ruku izgleda smešno. Ali, Apple smatra da je došlo vreme da počnemo da fotkamo sa tabletima. Tako je u iPad Pro 9.7 odlučio da ugradi kameru istih specifikacija kao ona kod iPhone-a 6s - dakle 12 MP, ƒ/2.2. Nisu se tu zaustavili, dodali su i isti dvotonski blic kako bi fotografije ispadale odlično čak i u mraku.

Naravno, 4K snimanje je omogućeno, zajedno sa Live fotkama. Prednja kamera ima rezoluciju od 5 MP i mogućnost snimanja 720p videa. Nećemo mnogo pričati o kameri, bitne stvari opisane su u recenziji iPhone-a 6s, a pozvaćemo vas da pogledate demo fotografije i video snimke koje smo napravili.



Baterija

Kapacitet baterije je 7,306 mAh, što je dosta manje od 10,307 mAh koliko ima veći iPad Pro. Veći ekran donosi i veću potrošnju, tako da je manji iPad Pro čak možda malo bolji od većeg. Sa većim, uspeli smo da izvučemo nekih 9 sati, dok je manji pokazao malo veću izdržljivost i sa jednim pnjenjem izdržao je skoro 10 sati rada.

Generalno smo trajanjem baterije jako zadovoljni. Brzo punjenje ne postoji, a punjenje baterije traje oko 3 sata i 50 minuta. U prvih 30 minuta napuniće 17% baterije.

Prosečnom korisniku, baterija će trajati tri do četiri dana. Naravno to zavisi od korišćenih aplikacija i osvetljenja ekrana, ali smo generalno zadovoljni ovakvom dinamikom punjenja.

Utisak

iPad Pro 9.7 je najbolji tablet koji možete kupiti. Istina, iPad Pro 12.9 nešto jači hardver, pre svega 2 GB RAM-a više, ali njegove dimenzije nisu namenjene svima. iPad Pro 9.7 cilja na korisnike iPad Air/Air 2 koji su spremni da pređu na bolji uređaj.

Ovaj premium uređaj dobio je i mnogo bolju kameru koja je sada potpomoguta blicem.

Iako se radi o fantastičnom tabletu, on i dalje nije u stanju da zameni klasične računare. Odličan je za prikaz prezentacija, ali samo pravljenje kroz osakaćene aplikacije je dosta nezgodno. Odličan je i za surfovanje, igranje igrica, a sada i za fotkanje.

Uz njega, moguće je dokupiti tastaturu i olovku. Zadovoljstvo zvano Apple Smart Keyboard for 9.7-inch iPad Pro koštaće vas još 25,290 dinara, dok je Apple Pencil dostupan za 16,490 dinara.

Sve u svemu, preporučujemo ovaj tablet svima kojima nije problem da iz džepa izvuku 89,890 dinara, koliko košta osnovni WiFi model sa 32 GB interne memorije. Tablet možete kupiti u iStyle prodavnicama i na njihovom webshopu.

Uređaj na test ustupio: iStyle

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    Odličan, ali papreno skup!


  2. Анониман kaže,

    preskupooo


  3. Анониман kaže,

    Uredjaj jeste kvalitetan ali isto tako je i preskup.Ne vredi to te pare.


  4. Marko kaže,

    Ja još imam iPad 4, radi kao sat a kupio sam ga u inostranstvu nedugo nakon predstavljanja. Fura novi iOS, sve odlično. Bukvalno to mi je najbolja tech investicija


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.