Službeno je: Nokia se vraća, stižu telefoni i tableti


Nokia je objavila kako je sklopila strateški ugovor s kompanijom HMD, kojoj će ustupiti ekskluzivnu globalnu licencu za proizvodnju i prodaju uređaja pod Nokijinim imenom. HMD je nedavno osnovana kompanija sa sedištem u Helsinkiju, a za cilj ima biti nezavisni proizvođač Nokia smartfona i tableta. HMD se nalazi u vlasništvu fonda Smart Connect LP, kome se na čelu nalazi Jean-Francois Baril, jedan od bivših Nokijinih diretkora.

HMD je od Microsoft-a otkupio pravo korišćenja Nokia branda, dok je FIH Mobile Limited (u vlasništvu Foxconn-a) preuzeo odeljenje za proizvodnju običnih moblinkih telefona, o čemu se nedavno moglo čuti iz glasina.

Nokia će HMD-u licencirati ime i veći deo patenata i imati jedno od pet mesta u upravnom odboru. U službenoj objavi se spominje da će HMD će u sledeće tri godine investirati 500 miliona dolara, te da će osnovna platforma za izradu Nokia smartfona biti Android.

Dakle, Nokia se vraća, doduše sa malo drugačijom vlasničkom strukturom, što nikako ne bi trebalo da utiče na krajnji proizvod. Bilo kako bilo, završetak sklapanja poslova se očekuje u drugoj polovini godine, a nakon toga i prvi konkretni proizvodi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.