Windows Phone je gadno potonuo


Prema Gartner-ovim statistikama o prodaji pametnih telefona u prvom kvartalu 2016. i poređenjima s istim razdobljem 2015., ukupna globalna prodaja pametnih telefona se povećala za 3,9 posto.

To Microsoft-u ne znači apsolutno ništa, jer su uređaji na njegovoj Windows Phone platformi pali s udela od 2,5 posto na 0,7 posto, bez obzira na sva nastojanja ekipe iz Redmonda da pomogne oporavku tržišta novim funkcijama, novim OS-om i prilično snažnim marketingom.

Zapravo, na tržištu OS-ova jedino Android beleži povećanje udela, dok su svi ostali operativni sistemi posrnuli, uključujući Apple-ov iOS, koji je s 17,9 posto pao na 14,9%,

Što se Android-a tiče, telefoni na Google-ovom OS-u su sa 78,9 posto udela stigli na 84,1 posto, a Samsung ih i dalje prodaje najviše, pa čini 23,2 posto udela u prvom kvartalu 2016. Valja ipak reći da je Samsung u istom razdoblju prošle godine imao za jedan procenat bolju prodaju uređaja (24,1%), no to mu za sada nije nikakav razlog za posebnu brigu.



Prvih pet proizvođača pametnih telefona čine Samsung, Apple, Huawei, Oppo i Xiaomi, pri čemu su Huawei i Oppo ostvarili rast s 5,4 na 8,3 %, odnosno 2,0 na 4,6 posto udela, dok je Xiaomi ostao na gotovo istim prodajnim rezultatima iz prošle godine, odnosno tek mrvicu slabijim (4,4 na 4,3%).

Gartner ukazuje da je Lenovo izleteo s liste top 5 proizvođača pametnih telefona, a više se ne nalazi ni u top 10, što povezuju sa sve većom konkurencijom na azijskom tržištu od strane konkurentskih kineskih proizvođača.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.