Hakeri ukrali 10 miliona dolara jednoj ukrajinskoj banci


Prema izveštaju Udruženja za reviziju i kontrolu informacionog sistema ISACA, nepoznati hakeri su jednoj neimenovanoj ukrajinskoj banci ukrali 10 miliona dolara nakon što su penetrirali njenu mrežu i koristili SWIFT sistem za transfer novca na svoje račune.

SWIFT je organizacija koja pokreće svetsku mrežu finansijskih transakcija između banaka i drugih finansijskih institucija, pri čemu se koristi SWIFT kod koji se sastoji od 8 ili 11 znakova i služi za identifikaciju banaka u međunarodnom prometu.

Ukrajinski ogranak organizacije ISACA navodi da je napad trajao više meseci, pri čemu su hakeri prvo provalili u mrežu banke, prikupljali podatke o njenoj internoj infrastrukturi, a potom lansirali napad.

Napad je targetiran specijalno na SWIFT sistem koji se tokom proteklih nekoliko godina već koristio kao osnova za hakerski cyber krininal.

Za sprovođenje napada obično se koristi malware specijalno dizajniran za napade na SWIFT sistem, a žrtve su banke koje ga nisu adekvatno zaštitile bezbednosnim merama.

Za sada nije poznato ko stoji iza ovog najnovijeg napada, ali postoje neki dokazi koji upućuju na moguću vrzu sa severnokorejskom grupom koja se bavi cyber špijunažom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.