Više od polovine svetske populacije nema pristup Internetu


U novom izveštaju o korisnicima Interneta u svetu, koji je objavila Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU), UN-ova specijalizirana agencija za informacione i komunikacione tehnologije, u 2016. godini i dalje više od pola svetske populacije nema pristup Internetu.

Uprkos sve široj dostupnosti Interneta i padu cena, Internet i dalje nije dostupan za 3,9 milijardi stanovnika naše planete. Najviše korisnika Interneta, njih 2,5 milijardi, dolazi iz zemalja u razvoju, dok 1 milijarda dolazi iz razvijenih zemalja.

Ali prihvaćenost Interneta u razvijenim zemljama iznosi 81%, u zemljama u razvoju 40%, a u slabo razvijenim zemljama iznosi 15%. Gleda li se prihvaćenost Interneta prema polu korisnika, vidljivo je da je u celom svijetu prihvaćenost Interneta veća kod muškaraca nego kod žena. Nesrazmer u prihvaćenosti Interneta između muškog i ženskog pola u cijelom svetu iznosi 12% (tokom 2013. godine razlika je iznosila 11%), s time da je najveća razlika u Africi (23%), a najmanja u Severnoj i Južnoj Americi (2%).

Potpuno drugačija priča su mobilne mreže. Čak 95% svetske populacija ili oko 7 milijardi korisnika ima pristup barem osnovnim 2G mrežama, dok 53% svetske populacije ili gotovo 4 milijarde korisnika ima pristup 4G LTE mrežama.

Do kraja 2016. godine broj korisnika mobilnog širokopojasnog Interneta bi u celom svijetu trebao doseći brojku od 3,6 milijardi korisnika, što je rast od 3,2 milijardi korisnika zabeleženih krajem 2015. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.