Američke kompanije retko plaćaju otkupninu za uklanjanje ransomwarea


U novom istraživanju kompanije Malwarebytes potvrđen je već dobro poznat podatak da je prisutnost ransomwarea vrlo visoka i u poslovnom svetu, konkretno gotovo 50% kompanija u SAD-u, Kanadi, Nemačkoj i Velikoj Britaniji je tokom 2015. godine zabeležilo napad ransomwareom na svoje računarske sisteme.

Istraživanje je obuhvatilo kompanije iz spomenute četiri zemlje koje imaju u proseku oko 5400 zaposlenih. Najčešća meta napada bile su kompanije koje se bave finansijama ili pripadaju zdravstvenom sektoru.

Što se tiče vrste uređaja, primarna meta su i dalje desktop računari (meta u 49% slučajeva), nakon kojih slede redom laptop računari (meta u 36% slučajeva), dok su mobilni uređaji meta napada u samo 4% slučajeva. Glavna metoda za infekciju računarskih sistema su i dalje poruke elektronske pošte koje sadrže maliciozne attachmente (u 60% slučajeva).

U Malwarebytes-u ističu kako prosečna otkupnina koju cyber kriminalci obično zatraže od kompanija za uklanjanje ransomwarea iznosi oko 10 hiljada američkih dolara, a ona je često i veća.

Veći iznosi od spomenutog prosečnog zatraženi su od 48% kompanija u Njemačkoj, 22% kompanija u Velikoj Britaniji, 18% u SAD-u i 14% u Kanadi. Zanimljiv je podatak da se samo 3% kompanija u SAD-u odlučilo na plaćanje otkupnine, dok se za istu opciju odlučilo 78% kompanija u Kanadi, 58% kompanija u Velikoj Britaniji i 22% kompanija u Nemačkoj. Više od jedne četvrtine kompanija koje nisu htele da plate otkupninu izgubile su sve svoje datoteke.


Foto: Maksim Kabakou / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.