Recenzija: HTC Desire 530


HTC Desire linija uređaja uvek je bila rezervisana za niži i srednji cenovni rang. HTC Desire 530 predstavlja jedan od najslabije opremljenih u ponudi ovog tajvanskog proizvođača. Desire 530 donosi zanimljiv dizajn, dok hardver ne donosi nikakva iznenađenja.

Ovaj uređaj biće odličan za mlade, ali i korisnike bez nekih velikih zahteva. Da vidimo šta tačno nudi...

Specifikacija
- Ekran: 5″ Super LCD, 1280 x 720 px rezolucija, 294 ppi gustoća
- SoC: Qualcomm Snapdragon 210
- CPU: 4x Cortex-A7 1,1 GHz
- GPU: Adreno 304
- RAM: 1,5 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširivo do 256 GB
- Povezivanje: WiFi 802.11 b/g/n, A-GPS, GLONASS, Bluetooth 4.1, NFC, FM radio, micro USB
- Zadnja kamera: 8 MP; 720p video
- Prednja kamera: 5 MP; 720p video
- Baterija: 2200 mAh
- Operativni sistem: Android 6.0.1 Marshmallow, Sense UI 7.0

Plus
- Simpatičan dizajn
- Kvalitetno kućište
- Solidna kamera
- Najnovija verzija Android-a
- Proširiva memorija

Minus
- Procesor preslab za cenu
- Veliki gabariti kućišta

Dizajn i kućište

Kao što smo već navikli, Desire serija dolazi u kućištu izrađenom od polikarbonata, a model 530 dolazi u čak četiri kolor varijante - crnoj i beloj, kao i crnoj i beloj sa tzv. mikro-kapljicama koje oživljavaju dizajn i čine ga modernijim. Naš test primerak stigao je u beloj boji sa mikro-kapljicama, i na prvi pogled izgleda vrlo atraktivno i simpatično.

Dugme za uključivanje/isključivanje je rebrasto i u narandžastoj boji, što nije baš uobičajeno, pa je samim tim i simpatično. Digmići za kontrolu zvuka su uočljivi jer su u crnoj boji. Njihova čvrstina je odlična, a hod je tek solidan.

Na gornjoj strani uočavamo 3,5 mm audio izlaz, dok je micro USB na donjoj strani i malo pomeren udesno. Sa leve strane nalazi se dual nano SIM + micro SD otvor, ali jedan SIM ulaz je blindiran pa u ovoj single SIM varijanti ne služi ničemu.



Na prednjoj strani nalazi se 5-inčni ekran, oko koga je crna ivica sa dva dodatna siva polja. U gornjem se nalazi kamera, senzori i zvučnik za razgovore, dok je u donjem glavni zvučnik za reprodukciju multimedije. Prostor oko ekrana je dosta velik, pa tako s leve i desne strane ima gotovo 5 mm, a gore i dole 17, odnosno 20 mm.

Na zadnjoj strani nalazi se kamera koja je ispupčena oko 1 mm, a do nje je LED blic. Na suprotnoj strani, u neposrednoj blizini micro USB priključka su dve rupice koje služe za spajanje vezice koja dolazi u paketu. Osim nje, dobićete punjač (1 A), USB kabal i slušalice.

Što se izrade tiče, kvalitet kućišta je sasvim solidan. Pošto se radi o mat plastici, uz lepo zaobljene ivice, telefon odlično leži u ruci i ne kliza se. Plastika je vidljivo čvrsta, iako se radi o jeftinijem telefonu gde proizvođači obično stavljaju lošiju plastiku, ovde to nije slučaj.

Pošto je kamera malo ispupčena, a nije postavljena centralno, uređaj je dok stoji na stolu malo nestabilan za kuckanje, ali je generalno sasvim dobar.

Ekran

HTC Desire 530 dolazi sa Super LCD ekranom veličine 5 inča, a u 720p rezoluciji. Prikaz boja je prilično veran, kontrast je dobar u većini sutuacija, ali je primetan manjak svetline na otvorenom prostoru, dakle ne samo prilikom direktnoe sunčeve svetlosti, već i kada je oblačno,

Oštrina ekrana je solidna, mada prikaz teksta na pozadini u boji (kada nije bela) deluje malo manje oštar.

Naravno, sve ovo nisu neke mane imajući u vidu to da je telefon namenjen mlađim korisnicima, kao i to da se ovde radi o dosta jeftinom telefonu pa ne treba očekivati čuda.

Hardver

Ukoliko niste zahtevni korisnik, i pre svega planirate da ovaj telefon koristite za surf i društvene mreže, onda super. Ali, ako poželite da igrate neke zahtevnije igrice, potražite drugi telefon za malo više para. Razlog tome je definitivno Snapdragon 210 procesor koji je rezervisan za cenovno najjeftinije telefone.

S obzirom na cenu telefona, ipak smo očekivali bar Snapdragon 410 ili 412, ali šta je tu je. HTC je verovatno procenio da se populacija koja kupuje jeftinije telefone verovatno ne razume dovoljno, kao i da će Snapdragon 210 biti sasvim dovoljan.

Pokretanje dobrog dela aplikacija radi lepo i uredno, ali je primetno da nedostaje malo glatkoće, što se posebno vidi prilikom otvaranja "težih" stranica. Grafički čip, Adreno 304, dobar je za većinu jednostavnijih igrica, ali od njega ne treba očekivati previše.

Količina RAM-a je 1,5 GB, što je mnogo bolje od standardnih 1 GB koliko inače viđamo u nižoj klasi. Multitasking je dobar, ali samo ukoliko zatvarate aplikacije. Ukoliko se nagomila nekoliko otvorenih aplikacija, primetićete da ne ide sve baš tako glatko.

Interna memorija ima kapacitet od 16 GB, ali srećom tu je ulaz za microSD karticu kapaciteta do 256 GB. Takođe, micro SD kartica se može formatirati kao interna memorija što je odlično rešenje ako imate puno aplikacija. Nakon prvog uključivanja uređaja na raspolaganju je nešto manje od 10 GB prostora, što je neki prosek u današnje vreme za uređaje s deklarisanih 16 GB.



Ovde ćemo spomenuti još i tzv. BoomSound zvučnik koji ovaj telefon poseduje. Radi se o zvučnicima koji su dobrog kvaliteta, ali je zvuk jednostavno preslab. Inače, HTC je poznat po odličnim i glasnim zvučnicima, ali kako je Desire 530 jeftiniji uređaj sa slabijim performansama, teško je očekivati zvuk kao na mnogim skupljim modelima.

Povezivanje

Desire 530 omogućava prijem signala mobilnih mreža (čak i 4G) i WiFi signala bez gubljenja ili narušavanja kvaliteta. Zanimljivo je da je tu i NFC, što je dokaz da ova tehnologija nije namenjena samo skupljim uređajima.

Odlična stvar za ljubitelje muzike koji nemaju svoju muziku u telefonu, a pritom ne žele da troše internet na streaming, je ugrađeni FM radio prijemnik, koji inače retko viđamo u poslednje vreme.

Softver

Ono što nam se posevno svidelo je činjenica da HTC isporučuje Desire 530 sa najnovijom verzijom operativnog sistema - Android 6.0.1 Marshmallow, preko kojeg se nalazi Sense 7.0 interfejs.

Ukoliko ste nekada koristili HTC telefone, znate da se aplikacije u meniju listaju vertikalno, kao u čistom Android-u. Pored toga, na raspolaganju vam je veliki izbor tema slobodnog stila, što znači da ikonice možete ređati kako god želite na ekranu, a ne strogo u mrežu.

Kao i kod HTC 10, otpisane su duple i mnoge HTC-ove aplikacije, a ako su vam potrebne, možete ih preuzeti sa Google Play prodavnice. Ovo čišćenje raznog bloatwarea toplo pozdravljamo. Jedina aplikacija koja je izostala je Boost+, a služi za čišćenje memorije i ubrzavanje sistema. S obzirom da se radi o dosta kvalitetnoj aplikaciji, čudi nas njen izostanak, ali je svakako možete preuzeti.



Podrazumevani browser je Chrome, što je odlično, ali ukoliko ste navikli na standardni HTC-ov, bez brige jer i on je još uvek dostupan.

Veliku pohvalu zaslužuje i činjenica što se veliki broj sistemskih aplikacija ažurira preko Play Prodavnice, što eliminiše potrebu za ažuriranjem sistema i ponovnim pokretanjem. Naravno, tu je i korisni BlinkFeed, koji kao i do sada možete da isključite ukoliko ne želite da ga koristite.

Galerija je još uvek sastavni deo Sense UI-a i osim za pregledavanje fotografija služi kao video player. Doduše, taj player je vrlo skromnih mogućnosti, iz nekog razloga ne želi da pusti titlove uz film, a ne može ni da reprodukuje AC-3 zvuk. Za reprodukciju muzike se potražilo Google-ovo rešenje, tj. Play Music. Sistem dolazi s praktično svim relevantnim Google-ovim aplikacijama, a dobićete i 100 GB prostora na Drive-u na period od 2 godine potpuno besplatno.

Kamera

Prva stvar koju ne treba očekivati od jeftinijih telefona je odlična kamera. Zbog ogrančenosti procesora, kamera je svedena na 8 MP za fotografije, odnosno 720p za video snimke. Iako konkurencija ima po 13 MP, već smo naučili da rezolucija nije presudna za kvalitet, pa bi pre mogli da zamerimo 720p video pošto je 1080p već jako dugo prisutan.

Uopšteno, kvalitet fotografija je sasvim solidan. Naravno, ukoliko ih gledate na ekranima visoke rezolucije, primetićete nedostatak detalja, ali za pregled na ekranu Desire-a 530 biće sasvim dobre. Manja odstupanja u bojama postoje, ali generalno nisu izražena.

Najveći problem je fotografisanje noću, ali znamo da tu nisu mnogo bolji ni dosta skuplji uređaji. Video ima 30 fps, ali je kod prikaza bržih pokreta on na oko 25.



Što se tiče interfejsa kamere, Desire 530 ima znatno manje opcija od skupljih modela. Primera radi, nema ručnog podešavanja ekspozicije, ISO-a itd., već je prisutan samo automatski način. Jedina pomoć koju ćete dobiti kod snimanja kontrastnih scena je HDR i to je to. Ako želite izvući svih 8 MP, moraćete odabrati tu rezoluciju u podešavanjima jer je zadata 6 MP zbog toga što je u formatu 16:9, a 8 MP u 4:3.



Baterija

Ukoliko vam je bitno da baterija traje od jutra do večeri, Desire 530 vas neće izneveriti.

Uz prosečnu potrošnju, sa stalnim internetom, sinhronizacijama i korišćenjem društvenih mreža, možete doći u situaciji da uveče imate 50% baterije. Ukoliko se odučite za duže snimanje videa ili igranje nekih igrica, što zahteva duže uključen ekran, moraćete da posegnete za punjačem pre večeri.

Sve u svemu, baterija od 2200 mAh biće dovoljna za oko 3 do 4 sata uključenog ekrana, u zavisnosti od toga koji sadržaj gledate. Uređaj ne poseduje brzo punjenje, ali to se u ovoj klasi ni ne očekuje.

Utisak

Dizajn HTC Desire 530 je dosta odvažan. Možda se nekima neće svideti mikro-kapljice, ali zato je tu običan model ili neka maska, koja će povećati već ionako velike gabarite.

Definitvno, "prskanje" mikro-kapljicama je dosta cool i verovatno će se svideti mlađoj populaciji kome je uređaj i namenjen. Kamera i ekran su sasvim zadovoljavajući, što se ne može baš reći i za performanse koje su ispod proseka.

Šanse da će ovaj smartpone dobiti Android N su jako male, ali uvek postoji ta mogućnost.

Inače, telefon je dostupan u Vip ponudi za 1 dinar uz Nova 4 tarifu. Telefon je namenjen mlađim korisnicima, a Vip inače za sve mlađe od 30 daje duplo više megabajta, što znači da interneta za bezbrižan surf neće nedostajati.

Naravno, možete ga pronaći i u slobodnoj prodaji za oko 22.000 dinara.

Uređaj ustupio: HTC Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
8
  1. Анониман kaže,

    jako lep telefon, mada je specifikacija dosta losa


  2. Анониман kaže,

    Pa nije bas jeftin


  3. Анониман kaže,

    Uzeo sam ga u Vipu uz Novu 3 i doplatu od 6000 din. Odusevljen sam brzinom rada, ne igram igrice i nemam previse aplikacija. Muziku slusam samo preko yt., a slisalice su odlicne. Facebook radi brzo, ne koci na video snimcima. Jedina zamerka je nedostatk lampice koja signalizira propusten poziv ili sms, kada telefon stoji odlozen. Ranije sam koristio Sony Xperia SP i ovo je fantazija posle 3 godine. Bar za mene kojme je i ovo bilo mnogo novca.


  4. Анониман kaže,

    Odlican telefon za male pare


  5. Анониман kaže,

    A zasto je video snimak tako los? imao sam telefon sa 720p i 30 fpsa i radi bolji video snimak, nego ovaj tel sa 720p HD? Zasto se tako vide tackice? hteo sam da saljem telefon na servis, ali sada vidim da je to na svim telefonima tako..


  6. Анониман kaže,

    LEP SKUP JE ZNACI,SAMO BOGATI 22HILJADE,NIJE MALO AVELIKA VECINA NEMOZE DA GA YZME,PREKO,VIPA JER SY LJUDI ZADYZENI HVALA, Goran Krysevac


  7. Анониман kaže,

    Pa ako nista ne radis naravno da ne mozes da ga uzmes. Ja radim u imam trenutno note 4. Ako ti je to puno para kupi samsung s3 neo on ti je oko 8-9 hiljada polovan a 10x bolji od ovog. I bogati ne kupuju telefone od 22k, uglavnom svi nose s7 s6 ili tipa iphone 6-7 koji kostaju i do 100k dinara. aj vozdra


  8. Анониман kaže,

    Video i foto tek da se kaže da ih ima.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.