Recenzija: Samsung Gear Fit2


Još 2014. godine, Samsung je predstavio prvu Gear Fit pametnu narukvicu, što je pokrenulo i druge veće proizvođače da se uključe u trku za fitness korisnike, pre svega Microsoft koji je nešto kasnije predstavio Band narukvicu.

Nakon dve godine, došlo je vreme za update na tom polju - stigla je Gear Fit2 pametna narukvica. Konkurencija je sada još žešća, pre svega zbog mnogo proizvođača koji nude jeftinije fitness trackere, ali Samsung ima par fora u rukavu.

Šta sve nudi Gear Fit2, otkrivamo u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: Zakrivljeni 1.5-inčni Super AMOLED, Gorilla Glas 3
- Procesor: Dvojezgreni Exynos 3250, 1GHz
- RAM: 512 MB
- Interna memorija: 4 GB
- Povezivanje: WiFi, Bluetooth
- Baterija: 200mAh
- Operativni sistem: Tizen
- Kompatibilan sa: Android KitKat ili noviji / 1,5 GB RAM-a i više

Plus
- Odličan dizajn
- Odličan ekran
- Mogućnost rada bez telefona
- Memorija uređaja
- Softver

Minus
- Nema podršku za iOS
- Cena (u Srbiji)

Dizajn

Iako vizuelno dosta liči na svog prethodnika, Gear Fit 2 je mnogo lepše i kvalitetnije izrađen.

Zaobljeni, pravougaoni ekran okružen je metalnim mat okvirom u boji narukvice i plastičnom poleđinom koja je otporna na na znoj i vodu. Na ivici okvira nalaze se dve tipke, jedna se koristi za navigaciju nazad unutar menija, a druga se koristi za isključivanje i uključivanje, kao i otvaranje menija. Osim toga, dugme za uključivanje može se programirati za izvršenje zadatka (od asortimana opcija) s dvostrukim klikom.

Gear Fit 2 ima silikonsku narukvicu koja dolazi u različitim bojama. Narukvica ima gladak tačkast dizajn spolja, dok je unutrašnjost blago rebrasta kako bi narukvica bila udobnija. Inače, postoji i mogućnost kupovina odvojene narukvice, odnosno silikona u drugoj boji.



Na poleđini narukvice, delu koji ide uz ruku, nalazi se senzor otkucaja srca koji koristi infracrvenu svetlost, kao i zelene led diode za praćenje protoka krvi, dakle slično kao kod Fitbit Charge HR narukvice koju smo već testirali.

Sam dizajn je jako lepo izveden, tako da ovu narukvicu možete nositi i kada se ne bavite fitness aktivnostima, već samo želite da vam broji korake tokom dana.

Narukvica se jednostavno kači i skida sa ručnog zgloba, tako da je uvek lako možete skloniti. Sistem je kao i kod starog Gear Fit-a, dakle šrafić se utakne u remen. Jedino što treba voditi računa jeste veičina narukvice. Naime L veličina koja je bila na testu, čak i kada je podešena na najmanje, bila je prevelika nekim devojkama koje imaju manje ruke (proverili smo na nekoliko osoba). Zato, pre kupovine isprobajte, jer postoji i manja narukvica, odnosno S.



Sama narukvica je vrlo udobna i lagana - ima tek 30 grama (S velilčina narukvice ima čak i manje - 28g). Ukoliko ranije niste nosili sat ili narukvicu, prvih par dana biće neophodno da se naviknete. Možda ćete u tim prvim danima osetiti da vas narukvica malo žulja, ili ćete primetiti kako se urezao njen otisak na kožu, ali to je normalno.

Što se kvašenja tiče - nema problema. Gear Fit 2 poseduje IP68 sertifikat, koji garantuje do 30 minuta u vodi dubine 1 metar. Naravno, ovo važi za slatku vodu, dakle zaboravite na kupanje u moru sa ovom narukvicom, pošto slana voda nagriza.

Ekran

Gear Fit2 ima zakrivljeni ekran osetljiv na dodir. Pravougaoni ekran je sada širi nego ranije, pa nudi više prostora za prikaz dodatnih informacija. To znači dodatne reči u obaveštenju, detaljniji media player, kao i punu mapu vaše staze obezbeđenu ugrađenom GPS funkcijom.

Super AMOLED ekran osetljiv na dodir je ipak manji nego na prethodniku, pa je sada veličina 1.5 inča, za razliku od nekadašnjih 1.84 inča. Ipak, ono što je bitnije, gustoća piksela je porasla, pa sada umesto 245ppi imamo čak 322 ppi. Preko ekrana nalazi se Gorilla 3 zaštitno staklo, koje će ekran štititi od ogrebotina i lomljenja pri slučajnom padu.

Prostor oko ekrana je dosta mali, što je jako pohvalno, pa tako Gear Fit 2 više dobija izgled od ivice do ivice.

Hardver

U ovako malu narukvicu, zapakovan je dosta ozbiljan hardver. Za telefone, ovo bi bio smešan i beskoristan hardver, ali kada su u pitanju pametni nosivi gadgeti, ovo je odlično.

Za pokretanje, tu je dvojezgreni procesor Exynos 3250 koji radi na taktu od 1GHz. Od ostalih specifikacija, tu je 512 MB RAM-a i 4 GB interne memorije za skladištenje muzike i instalaciju aplikacija u budućnosti. Poređenja radi, prethodni Gear Fit dolazio je sa 8 MB RAM-a i 16 MB interne memorije, pa je ovo zaista veliko unapređenje.

Što se tiče performansi, bitno je naglasiti da tokom testiranja nismo primetili nikakva bagovanja ili bilo kakva kočenja u radu. Sve ide glatko, verovatno zbog dobre optimizacije Tizen operativnog sistema koji pokreće sve.

Softver

Kao što smo spomenuli, Gear Fit 2 pokreće Samsung-ov Tizen operativni sistem. Narukvicu je moguće koristiti i bez povezivanja sa uređajem, ali za punu funkcionalnost, kao i bolje praćenje rezultata, svakako je povežite. Za to će vam biti neophodan telefon sa minimum KitKat operativnim sistemom i 1,5 GB RAM-a. Dakle, nije neophodan Samsung telefon, ali je potreban Android. Ukoliko imate iPhone ili Windows Phone - za vas ništa. U utisku ćemo objasniti zašto je ovo loš poslovni potez...

Softver u narukvici je vrlo jednostavan, navigacija je jako prosta i svako će se snaći bez muke. Vrlo jednostavno ćete sve podesiti i bez telefona, a odlična stvar je i to što se, isto bez telefona, može menjati izgled ekrana, odnosno koje informacije želite da prikažete na početnom.

Kada narukvicu povežete sa telefonom, dobićete detaljniji prikaz fitness aktivnosti, kao i još bolja podešavanja. Za to su zadužene S Health i Gear manager aplikacije koje je neophodno instalirati.

S Health će biti jako korisna aplikacija za sve koji se bave fitness aktivnostima, bilo profesionalno ili rekreativno. S obzirom na to da Gear Fit 2 poseduje razne segmente korisne za analizu podataka, unošenjem podataka poput koliko ste vode ili kafe popili u toku dana, aplikacija će biti vaš lični trener koji će vam tačno reći šta i kako. Sve to bazirano je na podacima koje narukvica sakupi i na osnovu onoga što vi unesete (a to su i visina, kilaža, starost...).

 

Sama sinhronizacija narukvice sa aplikacijom na telefonu je vrlo jednostavna i brza, traje svega nekoliko sekundi. Kada se podaci prebace, na velikom ekranu telefona imaćete mnogo jasniji uvid u fitness aktivnosti.

Narukvica može da radi i samostalno, ali ne baš sve, telefon će vam biti neophodan za prebacivanje muzike, na primer. Ukoliko posedujete Bluetooth slušalice, muziku sa narukvice možete puštati direktno.



U svakom slučaju, napravljena je da može da radi bez telefona. Brojanje koraka, broj penjanja uz stepenice, štopovanje i vremena treninga samo su neke od korisnih opcija. Narukvica koristi sopstveni ugrađeni GPS što dosta eliminiše potrebu za telefonom. Senzor otkucaja srca je dosta precizan i vrlo brzo analizira podatke.

Povezivanje

Za povezivanje i sinhronizaciju, tu su Bluetooth 4.2 kao i WiFi. Više od toga vam nije ni potrebno. Kao što smo spomenuli, Gear Fit 2 moguće je povezati samo na Android 4.4 uređaje sa 1,5 GB RAM-a ili više.

Pošto je prostor za skladištenje ograničen na 4 GB, što je dovoljno za oko 500 pesama, ne bi bilo loše da postoji FM radio prijemnik. Audio jack, logično, ne postoji, pa su vam potrebne Bluetooth slušalice, za koje je opet potrebno izdvojiti nešto novca.

Baterija

Trajanje baterije je, bez sumnje, jedan od najbitnijih faktora prilikom kupovine fitnes trackera. Samsung Gear Fit2, sa svojim GPS funkcionalnošću i ugrađenim Super AMOLED ekranom, biće potrebno napuniti na svaka 3 do 4 dana, u zavisnosti od korišćenja.

Ugrađena baterija od 200mAh se jako brzo puni uz novi dock koji dobijate u pakovanju. Magnetni deo na narukvici neophodno je prisloniti na iglice na punjaču, a USB priključiti u strujni adapter (ne isporučuje se u prodajnom paketu).

Utisak

Gear Fit2 je najbolji fitness pratilac koji možete nabaviti kod nas. U njega je ugrađen odličan hardver i naravno zakrivljeni Super AMOLED ekran. Vrlo je jednostavan, pruža odličan novo personalizacije izgleda ekrana kao i mnoge korisne funkcionalnosti.

Ugrađeni GPS je dosta korisna stvar koja eliminiše potrebu za telefonom, senzor otkucaja srca će biti od velike pomoći vašem zdravlju.

Ipak, ukoliko ste lenji, ova narukvica ne može da vas natera da vežbate. Može da vas opomene vibracijom i porukom da recimo 50 minuta niste imali nikakvu fizičku aktivnost, pa onda ukoliko želite i imate vremena napravite neki korak. Možda kada bi uveli neko peckanje strujom za (nas) lenjivce...

Ukoliko se odlučite da nabavite Gear Fit2, to zadovoljstvo će vas koštati 29.999 dinara, što je mnogo više od 179 dolara koliko košta u Americi. Cena jeste visoka, ali sličnu narukvicu drugog proizvođača nećete naći.



Jedini bitan nedostatak je izostavljanje podrške za iOS. Ovo je loš poslovni potez za Samsung iz tri razloga:
1. Onaj ko ima novca za iPhone, ima i za fitness narukvicu (uglavnom), dok veliki broj Android telefona košta koliko i narukvica, ili manje. Dakle, lakše je prodati ne tako jeftinu narukvicu nekome ko je spreman da dosta plati, nego nekome ko kupi telefon od 200 evra.
2. Samsung na ovaj način može privući nove kupce svojih flagship modela, jer ukoliko im se svidi narukvica, sledeći telefon može biti upravo neki Samsung-ov, a ne iPhone. Čak i da ne bude, prodali su narukvicu, novac je u njihovoj kasi.
3. Ovakvih gadgeta za iPhone je jako malo, mnogo njih je lošije od Samsung-ovog Gear Fit-a 2. Korisnici bi u nedostatku adekvatne zamene sigurno kupili Samsung-ov gadget.

Naravno, Samsung može da u svakom trenutku napravi iOS aplikaciju i uzme novac od kupaca iPhone-a. Trošak razvoja iOS aplikacije postoji, ali verovatno bi se jako brzo isplatio. Ipak, s obzirom na rivalstvo između dve kompanije, šanse da će izdati aplikaciju za konkurentsku platformu su jako male. Po njihovoj logici, možete imati uređaj konkurencije, npr. HTC 10, LG G5 ili Huawei P9 i našu narukvicu, ali ne i iPhone.

Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Video sam je i posto stalno treniram hteo sam da kupim ali nigde nisam nasao. Gde moze da se kupi?


  2. Video sam da ima u Ušću, Samsung prodavnica na drugom spratu :)


  3. Анониман kaže,

    Xiaomi Mi Band je mnogo jeftiniji a prakticno isto samo bez ekrana


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.