Evo zašto je iOS bolje optimizovan od Android-a


Rasprava između vasnika Android i iOS uređaja koji je bolji, brži i manje baguje će uvek trajati. U tom "ratu" svako će braniti svog favorita, ali za ove činjenice možda niste znali.

Za početak, Android je zasnovan na Linux kernelu, a iOS na Apple-ovom sopstvnom Unix baziranom kernelu. Oba kernela imaju više od 20 godina iskustva i oba su neverovatna. Ali, ovde se poređenje završava.

Kernel je, jednostavno rečeno, jezgro operativnog sistema, koje upravlja pristupom korisničkih programa hardveru i softverskim resursima. To podrazumeva dobijanje procesorskog vremena, pristupanje memoriji, čitanje i pisanje po diskovima, povezivanje u mreže, interakciju s terminalima ili grafičkim korisničkim interfejsom, itd.

Ono što Apple odlikuje jeste što oni precizno biraju hardver koji će biti ugrađen i prave odgovarajuće drajvere. S druge strane, Linux, ima dosta loših programera, brendovi hardvera često prave loše drajvere i ažuriranja (ili ne prave ažuriranja drajvera...), a zajednica pokušava da na najbolji način poveže hardver i softver. To je i jedan od razloga zašto Linux nikada nije (i nikada neće) biti najkorišćeniji sistem na desktop računarima, i jedan od glavnih razloga zašto će Android uređaji uvek biti lošiji od Apple-ovih.



Takođe, Apple sam i konstruiše procesore koje ugrađuje u iPhone, pa definitivno zna kako iz njih izvući maksimalnu optimizaciju. Apple dizajnira svoje ARM procesore tako da su oni brži od onih koji se koriste u Android uređajima. Proizvoači procesora za Android poboljšavaju brzinu dodavanjem pojedinih bržih jezgara. U stvarnom životu, većina aplikacija ne koristi 4 ili 8 jezgara, već oko 1,5. Dakle, manje bržih jezgara su bolji od više sporijih.

Kernel je samo mali deo sistema, ima još...

Android je operativni sistem baziran na Java API-ju i grafičkom korisničkom interfejsu (GUI), koji je stvoren negde sredinom 2000., mnogo pre iPhone-a i Google-ove ideje za operativnim sistemom. To je bio sisem koji je pokušao da imitira Blackberry-jeve uređaje sa tastaturom. Sigurno se sećate Nokia telefona, Samsung-ovih (Bada Linux) i mnogih drugih telefona sa tastaturom koji su pokretali Java igrice i aplikacije koje su nekada bile hit. Tek kasnije su došli touch screen uređaji. Taj prelazak je urađen bez ikakve brige i razmišljanja i u startu je bio loš.



Na identičnom hardveru, iOS i Android aplikacije se ne izvršavaju na isti način. Oslanjanje na Javu, za Android je malo sporije od optimizovanog nativnog koda. Ali, najveća razlika je upravljanje memorijom. Java se oslanja na šeme sakupljanja, koji periodično mora da zaustavi operacije da se očistiti, teža je, pa je potrebno više slobodnog prostora za rad.

ARC sistem korišćen u iOS-u je mnogo bolji u slučaju ograničenosti memorije. Zato je mnogim Android telefonima potrebno i duplo više RAM-a, kako bi se ublažio ovaj problem.

S druge strane, Apple usklađuje svoj sistem više od 20 godina. Kada je Steve Jobs napustio Apple, sa saradnicima je kreirao NeXT OS, danas ga znamo kao macOS. Iako su ceo sistem i API izradili sa mnogo brige, sistem je bio potpuno rekonstruisan kada je to bilo potrebno. Apple je ubijao i API i cele aplikacije, ali su ih uvek menjali za bolje.

Ipak, sistem takođe nije bio potpuno spreman sa touch screen uređaje, ali su imali godine i godine da to pripreme. Mnogo godina pre 2007. kada je predstavljen prvi iPhone.

Apple je decenijama pripremao teren i konstantno radio optimizaciju. S druge strane, ostali samo reaguju kada je potrebno, lepe delove koda mesecima misleći da to nešto vredi.

Posle skoro 10 godina, Apple je daleko ispred. Tu nije stvar samo kontrolisanja svega od početka do kraja proizvodnje, što Android nema, s obzirom da ga je Google prepustio svima, pa svaki proizvođač može da radi kako hoće i optimizuje kako misli da treba, što je uglavnom loše. Nexus telefoni su malo drugačija priča, ali ništa sjajnija s obzirom na generalno lošu konstrukciju Android-a. Microsoft je takođe pokušao da radi potpunu kontrolu tako što je preuzeo Nokiju i pravio Windows Phone uređaje. To se nije završilo srećno baš zbog nedovršenog operativnog sistema, za koji programeri nisu imali želju da prave aplikacije. Amazon je pokušao sa Fire uređajima, ali su se tiho povukli.

Konkurencija u Android svetu je velika, ali teško da iko može da pruži ikakvu konkurentnost Apple-u. Svi oni trče maraton, ali se ispostavlja da je Apple 20 kilometara ispred ostalih.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    Овај чланак није ни за жуту штампу. Одличан за губљење читалаца.


  2. Nikola Joksimović kaže,

    @Анониман
    To ako si ti glup ne znači da su svi. Smatram da je članak odličan jer je sve ukratko i stručno objašnjeno. To što ti nećeš da se pomiriš sa činjenicama je druga stvar.


  3. Анониман kaže,

    Cudno je to kako saradjujete sa kompanijom Apple i samim tim ovaj clanak nije ni malo neutralan. Ali to je politika vaseg bloga, da je neki ozbiljniji portal u pitanju (uvrede bez, vi ste blog), ovakve stvari ne bi trebale da dolaze u obzir :)


  4. Koliko sarađujemo sa Apple-om, toliko i sa Samsung-om, HTC-om... Niko od njih nas ne plaća da govorimo da su najbolji ili bilo šta slično. Maksimalno smo objektivni, pa ko redovno prati, kako kažeš blog, može to i da primeti. Podjednako smo pisali i o zapaljenju Note7 i o šuštanju iPhone-a 7 i lakom grebanju Jet Black verzije. Isto tako, uvek pohvalimo kada nešto valja i kada je bolje od drugih.


  5. Aca kaže,

    Kao programer aplikacija za iOS i Android mogu samo da kažem da je ovo odličan članak, sve je lepo i sažeto objašnjeno. Mnogi nažalost ne razumeju to i mnogo vole Android. Ja lično mnogo više volim da radim aplikacije za iOS jer je lakše, imaš nekoliko premium uređaja i uglavnom sve lepo radi. Na Androidu, jedno 4 aktuelne verzije za koje moraš da optimizuješ aplikaciju, pritom, moraš da testiraš na dosta uređaja. I na kraju se desi da imaš dva ista modela telefona, na jednom lepo radi na drugom baš i ne. Nakon više od 100 napravljenih aplikacija (i to uglavnom za strance) mogu samo da zaključim da je iOS mnogo svetlosnih godina ispred. Isto tako, shvatio sam da iPhone pljuju samo oni koji nemaju para da ga kupe. Ja kao primarni telefon koristim 6s i prezadovoljan sam, a zbog prirode posla imam i Galaxy S6 koji je tek prosečan!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.