Grupa kriminalaca pomoću ransomwarea zaradila preko 121 milion dolara


Kompanija McAfee Lab objavila je rezultate istraživanja u kojem se navodi da je samo jedna grupa cyber kriminalaca distribucijom ransomwarea zaradila preko 121 milion dolara odnosno gotovo 190 hiljada bitcoina.

Grupa je navodno u međuvremenu potrošila 27 miliona dolara, dok je 94 miliona dolara ostalo u njihovom bitcoin novčaniku.

Kako je reč o redovitom kvartalnom istraživanju (u ovom slučaju radi se o drugom kvartalu ove godine), navodi se i podatak kako je količina infekcija ransomwareom porasla za 128% na godišnjem nivou. Posebno se ističu slučajevi ransomware napada na zdravstvene ustanove.

Prednjače ransomware napadi na bolnice u SAD-u, poglavito zbog komercijalizovanosti tamošnjeg zdravstvenog sektora, ali ništa manjeg intenziteta nisu ni napadi na zdravstvene ustanove u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoj Koreji.

Jedna od grupa cyber kriminalaca specijalizovala se za napade baš na zdravstvene ustanove te pritom zaradila preko 100 hiljada dolara, ali pritom naišla i na mnogobrojne kritike iz sopstvenih krugova (od drugih cyber kriminalaca) zbog odabira bolnica za izvođenje svojih operacija i sticanje financijske koristi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.