Povučene kamere kojima se izvršen DDoS napad na DynDNS


Nakon što je ovoga vikenda potvrđeno da je veliki hakerski napad na kompaniju DynDNS od petka izveden pomoću IoT uređaja, najviše jeftinih kućnih sistema za video nadzor, reagovao je i proizvođač hakovanih uređaja. Kineska kompanija XiongMai Technologies koja proizvodi nadzorne kamere podložne "zombifikaciji" objavila je da s američkog tržišta povlači svoje proizvode – kojih je oko pola miliona bilo iskorišćeno da bi se u velikom DDoS napadu srušilo "pola Interneta", između ostalih sajtovi Twitter, Spotify, Reddit, Soundcloud, Paypal, Pinterest, Etsy, Github...

Bezbednosni stručnjaci, identifikovali su upravo XiongMai-jeve kamere i snimače kao lake mete malwarea Mirai. Kroz metodu pokušaja i grešaka, nakon samo nekoliko upita, ovi sistemi padali su kao žrtve hakovanja – i to iz razloga što se isporučuju s malim brojem postavljenih kombinacija korisničkih imena i lozinki, a koje korisnici nakon instalacije nisu menjali.

Xiongmai će, osim povlačenja spornih uređaja s tržišta, postojećim korisnicima ponuditi i nadogradnju koja bi povećala otpornost ugrađenog softvera na slične hakerske upade u budućnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.