Autori ransomware-a ucenjuju objavom privatnih dokumenata


Ransomware je u poslednje vreme sve popularniji oblik zloćudnog programa koji, jednom kada se aktivira na računaru, jakom enkripcijom zaključa sve sadržaje na njemu i traži plaćanje otkupnine u zamenu za enkripcioni ključ. Ali, kako zaštite bivaju sve bolje, autori ransomwarea susreću se sa sve manje korisnika koji su spremni da plate za otključavanje sopstvenih podataka – pa su se, brže bolje, domislili novoj metodi ucene.

Kako izveštavaju predstavnici bezbednosne kompanije Malwarebytes, sve češće se pojavljuju novi oblici malicioznih programa nazvani "doxware". Slično poput ransomware-a, ovakvi programi pokuašvaju korisnika navesti da ih pokrene na računaru, a potom njuškaju po sadržaju diska i kradu poverljive i privatne datoteke. Žrtve se potom ucenjuju javnom objavom takvih sadržaja, pa se zlikovci nadaju da će verovatnost uplate otkupnine, kao i uplaćeni iznosi, porasti.

Stručnjaci još uvek nisu zabeležili uspešno "curenje" privatnih podataka iz nekog ovakvog napada, pogotovo iz razloga što je bezbedno skladištenje ukradenih datoteka i njihovo puštanje u javnost logistički zahtevnije od enkripcije.

Ali, za očekivati je da će autori malware-a brzo prevladati i tu barijeru i početi na ovaj način da ucenjuju korisnike, pre svega kompanije koje na svojim računarima čuvaju poverljive poslovne tajne.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.