Facebook kreće u borbu protiv lažnih vesti


Proteklih nedelja se u medijima, pogotovo američkima, mnogo piše o fenomenu lažnih vesti koje kruže društvenim mrežama bez ikakve kontrole. Situacija je eskalirala u finišu predizborne kampanje za američkog predsednika, kada su lažne vesti o kandidatima brojčano značajno nadmašile one istinite. Cela je stvar otišla tako daleko da je odmah po objavi rezultata Facebook optužen da je "zaslužan" za pobedu Donalda Trumpa jer nema algoritme koji bi eliminisali lažne vesti iz News Feed-a.

Kako većina odraslih Amerikanaca danas uzima upravo Facebook kao glavni izvor vesti, te istima pristupaju potpuno nekritički, nije teško poverovati da su izmišljene vesti mogle usmjeriti prosečnog glasača prema jednoj ili drugoj opciji.

Ispočetka je Mark Zuckerberg odbacio mogućnost da je Facebook lažnim vestima uticao na izbore, ali sada pomalo okreće ploču. Iz tog će razloga na ovoj društvenoj mreži doći do izvesnih promena. Korisnici će moći lakše prijaviti vesti za koje smatraju da su lažne, a sav će se prijavljeni sadržaj dodatno proveravati. Stranice koje plasiraju lažne vesti takođe neće moći zarađivati od njihovih oglasa.

Objave za koje se posumnja da bi mogli biti neistinite dobiće oznaku da su prijavljene kao sumnjive, pa bi korisnicima čitanje vesti moglo postati nešto transparentnije, s manjom verovatnošću nasedanja na pogrešne informacije izmišljene kako bi oblikovale njihovo mišljenje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.