Oko 84% svetske populacije pokriveno 3G i 4G mrežama


U novom izveštaju Measuring the Information Society Report, koji je objavila Međunarodna telekomunikiona unija (ITU), UN-ova specijalizovana agencija za informacione i komunikacione tehnologije, može se pročitati podatak kako je 84% svetske populacije pokriveno 3G i 4G mrežama.

Ako se istraživanje ograniči samo na ruralna područja, taj procenat pada na 67%. Ali valja naglasiti kako rasprostranjenost Interneta među svetskom populacijom iznosi 47,1%, što znači kako 3,9 milijarde ljudi uprkos razvoju tehnologija i dalje nema pristupa Internetu.

Kao razlog za manjak pristupa Internetu u izveštaju se navodi siromaštvo i slabija primanja, slabija obrazovanost i neinformisanost, obespravljenost te skupoća usluge pristupa Internetu kao i slabiji kvalitet takve usluge.

Obrazovaniji korisnici s većim primanjima u znatno većoj meri od ostalih korisnika upotrebljavaju usluge kao što su e-trgovina, e-bankarstvo i e-uprava. Manje obrazovani korisnici s manjim primanjima Internet uglavnom koriste kao sredstvo za zabavu i komunikaciju.

Takođe, u razvijenim zemljama primetan je trend da se pristup Internetu počinje smatrati osnovnim ljudskim pravom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.