Poseban BIOS s podrškom za Linux na Yoga laptopovima


Nedavno se odvila prava mala afera vezano uz Lenovo-ve Yoga 900S i Yoga 710S laptopove. Podsetimo, jedan od kupaca je primetio kako nema mogućnost instalacije Linux-a na svoj Yoga 900S laptop, već isključivo Windows-a 10. Kako to obično biva svoje otkriće je objavio na Reddit-u nakon čega je krenula svojevrsna hajka na Lenovo.

Ali, ubrzo se oglasio i sam proizvođač demantujući kako postoji urota između Lenova i Microsoft-a, a kojoj je cilj da onemogući instalaciju Linux-a. Štaviše problem je bio u samom Linuxu, odnosno u njegovom kernelu koji tada nije podržavao Lenovo-v način konfigurisanja RAID-a za kojeg su bili potrebni posebni driveri da bi OS mogao uopšte da vidi SSD.

Lenovo je na kraju ipak uložio dodatan trud i izdao posebnu verziju "Linux Only" BIOS-a za navedene laptopove kojoj je dodata AHCI opcija pa je sada moguće instalirati i Linux. Ipak, sama kompanija se ograđuje od BIOS-a navodeći da isti nije službeno podržan s njihove strane. U slučaju bilo kakvih problema ne trebate pokušavati kontaktirati njihovu službu za korisnike – prepušteni ste sami sebi i Internetu.

Korisnici koji su već isprobali novi BIOS javljaju da je moguć čak i dual-boot, odnosno suživot Linuxa i Windows-a uprkos tome što Lenovo ne preporučuje korišćenje Windows-a nakon nadogradnje na ovu "Linux Only" verziju BIOS-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.