Uporedni test kamera: iPhone 6s, 7 i 7 plus


iPhone 6s, iPhone 7 ili 7 Plus... Nakon mnogo vaših pitanja kakva je razlika između kamera, odlučili smo da napravimo uporedni test. Iako smo ga uradili još ranije dok su bili na testu, ipak smo sačekali malo sa objavom. Sve u svemu, evo ga.

Ovom prilikom se zahvaljujemo kompaniji Vip mobile na ustupljenim uređajima iPhone 7 i iPhone 7 Plus, dok je iPhone 6s još uvek naše "čedo".

Dnevno svetlo - odlični uslovi


U uslovima dobre osvetljenosti, razlika gotovo da ne postoji. Sva tri uređaja postižu sjajne rezultate, sa istom količinom detalja i oštrinom. Jedino što je primetno je da su boje na novim iPhone-ima u nekim slučajevima lepše nego na prošlogodišnjem modelu 6s.

S obzirom da razim aplikacijama za foto obradu, ili onoj samoj u telefonu, jačinu boja možete jednostavno podesiti na novo sa iPhone-a 7 / 7Plus bez ikakvog gubitka kvaliteta, na ovo ne možemo gledati kao na prednost novih modela.



Zatvoreni prostor - slabo osvetljenje


Kada su uslovi za fotografisanje nešto lošiji, dolazimo do prvih, ali jedva vidljivih razlika. Veći otvor blende kod ovihodišnjih iPhone modela dolazi do izražaja, pa je tako primetna nešto manja zrnatost.

iPhone 7 i 7 Plus imaju f/1.8 otvor blende, što je veliki napredak u odnosu na prošlogodišnji model 6s, koji ima f/2.2.

Noć - loše osvetljenje


Ovde dolazimo do prvih velikih prednosti novih modela. Veći otvor blende pokazuje svoje moći. Fotografija napravljena iPhone-om 6s ostaje dosta tamna i sa velikom količinom zrnatosti, dok je iPhone 7 Plus napravio najrealniju.



Prilikom zumiranja na 100%, količina detalja je ostala ista. Opet je iPhone 7 Plus napravio nešto realniju i topliju fotografiju, iPhone 7 je standardno dobar, doj je 6s opet ostao malo zatamljen i sa malo krzavijim pikselima, iako je to mnogo manje primetno nego kod fotografije parkića, za šta je ovde jednim delom kriva i dobra ulična rasveta.



Noć - blic


Dvotonski LED blic sada ima 4 lampice i mnogo lepše i priroednije osvetljava bliže objekte. Blic kod iPhone-a 6s je više beo i ima dosta jači odsjaj, dok je kod modela 7 i 7 Plus fotografija bolje tonirana i realnija. S minimalnim gubitkom kvaliteta, fotografiju iPhone-a 6s u većini slučajeva možete brzom obradom u naprostijim aplikacijama dovesti do nivoa iPhone-a 7 / 7 Plus. Dakle, stvar se jednostavno i u većini slučajeva može rešiti softverski, ali ako to ne preferirate, ipak birajte neki od novijih modela.

Zaključak
Kada su dobri svetlosni uslovi, razlika gotovo da ne postoji. Ipak, kada je svetlo lošije, novi modeli pokazuju svoju pravu snagu. Veći otvor blende im omogućava da naprave svetlije fotografije, a iz testa je vidljivo da je Apple i softverski poboljšao kameru kod novih modela. Takođe, iako se radi o identičnim senzorima kod modela iPhone 7 i 7 Plus, malu i gotovo neprimetnu prednost su, verovatno softverskim trikovima dali modelu 7 Plus. Ovo se vidi jer su fotogradije tonski nešto realnije.

Količina detalja je ostala ista, kao i rezolucija od 12 MP. Blic je poboljšan tako da lepše tonira fotografije i čini ih manje spaljenim.

Druga kamera kod iPhone-a 7 Plus je zoom kamera, ali zbog malog otvora blende u lošijim uslovima se ne koristi. Prilikom zumiranja, postavite prst na drugi senzor i videćete da li je u upotrebi. Ovo jednostavno znači da će u uslovima lošije osvetljenosti i noću ona biti isključena i potpuno neupotrebljiva. Ako ste mislili da ćete, recimo, imati bolje snimke koncerata u zatvorenom prostoru (mada je snimanje zabranjeno) - nećete, zoom se radi glavnom kamerom.

Da zaključimo, ukoliko bi iPhone 6s menjali samo zbog kamere za neki od novijih, ili ste ludi ili imate baš puno para. Razlika nije toliko primetna, promene su dosta male. Ukoliko prelazite sa nekog starijeg modela, svakako savetujemo da uzmete iPhone 7 ili 7 Plus.

Napomena: Sve fotografije u testu napravljene automatskim podešavanjima u istim uslovima, sa automatskom HDR funkcijom i bez ikakvih naknadnih tonskih, svetlosnih, kontrasnih i sličnih korekcija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Nista nisu unapredili nego samo sisaju ovce :D


  2. Анониман kaže,

    Vidi se poboljsanje ali nista posebno, svakako sam ocekivao vise


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.