Advokati postavljali piratski sadržaj pa ucenjivali one koji su skidali


Na Federalnom sudu u američkoj saveznoj državi Minnesoti podignuta je optužnica protiv dvojice tamošnjih advokata zbog iznude multimilionski iznosa od većeg broja žrtava. Paul R. Hansmeier (35) iz Minnesote i John L. Steele (45) s Floride optuženi su po 18 tačaka koje se tiču, među ostalim, urote, prevare, iznude, kao i pranja novca.

Njih dvojica su, stoji tako u optužnici, na nekoliko internet torrent servisa (The Pirate Bay i slične) postavljali piratski pornografski sadržaj za koji su kroz razne malverzacije dobili autorska prava, a neke filmove čak su i sami producirali i snimili. Nakon toga čekali su da veći broj korisnika preuzme njihove filmove, a onda su krenuli s ucenama. Prvo su "piratima" slali preteća pisma u kojima su navodili velike iznose odštete u slučaju tužbe, koji su se kretali i do 150.000 dolara.

Pretili su im e-mailom, telefonom i na razne druge načine ih pokušavali nagovoriti na nagodbu u daleko manjem iznosu – u proseku oko 4.000 dolara – na šta su mnogi na kraju i pristali. Navodno su čak dizali i lažne optužnice za kršenje autorskih prava. Ali, u slučajevima kad bi optuženi uzvratili na sličan način redovno su se povlačili kako njihova "shema" ne bi bila otkrivena.

Ucenjivači su na ovaj način ilegalno zaradili oko 6 miliona dolara u tri godine, od 2011. do 2014.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.