I Microsoft sledeće godine ''ubija'' Flash u Edge browseru

Sledeća, 2017. godina, mogla bi da bude konačno ugravirana na nadgrobni spomenik odavno zastareloj internets tehnologiji – Adobe-ovom Flash-u. Od ranije je poznato da će Google-ov browser Chrome od svoje verzije 56 (koja je planirana za februar) blokirati sav Flash sadržaj i omogućiti njegovo aktiviranje tek nakon klika korisnika.

Sličan pristup s prelaskom na "click-to-run" sledeće će godine primeniti i Microsoft. Njihov novi browser Edge biće nadograđen u sklopu nadogradnje Windows-a 10 (Creators Update) na proleće, a nakon nadogradnje Flash sadržaj će takođe "po defaultu" biti blokiran. Korisnici će moći da učitaju takav sadržaj, ali samo uz klikanje na njega, što će ih verovatno prilično obeshrabriti u tome.

Treći veliki igrač na tržištu browsera, Mozilla, od ranije takođe najavljuje da će 2017. godine u Firefox-u prvo ukinuti podršku za sve NPAPI pluginove (što je Chrome već učinio), a nakon toga i za Flash.

Apple nikada nije bio ljubitelj Flash-a, pa je još ove jeseni u Safari 10 ugradio "click-to-run" opciju za njega.

Prelazak na HTML5 standard trebao bi korisnicima da omogući bolje iskustvo surfovanja Internetom, ali i – što je daleko bitnije – učiniti web mnogo bezbednijim i manje ranjivim na razne propuste po kojima je Flash oduvek poznat. Sledeća će godina, čini se, označiti kraj jednog (ne oduvek srećnog) razdoblja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.