Porastao broj ransomware napada u 2016. godini


Ransomware je trenutno vodeća cyber pretnja kojom kriminalne grupe zarađuju veliku količinu novca. U prvoj polovini 2016. godine zabeleženo je gotovo 80 miliona ransomware pretnji i 79 novih tipova ransomware-a, što je povećanje od 179% u odnosu na prošlu godinu. Prema proceni FBI-a, zarada od ransomware-a u 2016. godini iznosila je milijardu dolara.

Iznos je toliko velik jer se kompanije uglavnom odlučuju na plaćanje otkupnine s ciljem povratka bitnih korporativnih podataka. Međutim, prema istraživanju kompanije Trend Micro, 20% kompanija koje plate otkupninu nikad ne dobiju svoje podatke.

Korisnici se često odlučuju na plaćanje zbog pritiska kojeg osećaju jer im se obično odbrojava 24 sata do uništenja njihovih podataka. Istraživanje kompanije Malwarebytes pokazuje da je gotovo pola kompanija koje su učestvovale u istraživanju zaraženo ransomwareom u poslednjih 12 meseci.

Kako bi se sprečilo ugrožavanje podataka kompanije, važno je edukovati zaposlene o ransomware pretnjama i osetljivosti korporativnih podataka, instalirati bezbednosne zakrpe, postaviti korisničke privilegije, konfigurisati kontrolu pristupa te onemogućiti macro skripte kod prenosa dokumenata putem elektronske pošte.

Prema nekim istraživanjima, u budućnosti naš čekaju još sofisticiraniji ransomware napadi jer napadači ih koriste kao izvor lake zarade, a možemo očekivati i porast napada na mobilne uređaje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.