Turska blokirala Tor


Poznat po nevoljnosti da svojim građanima omoguće slobodu izražavanja na Internetu, ili nedajbože kritiku na sopstveni račun, vladajući režim u Turskoj sve češće se okreće raznim oblicima cenzure.

Poznato je da im nije strano blokiranje Facebook-a, YouTube-a ili Twitter-a na kojima se često šire informacije i propaganda usmerena protiv vlasti, a sada je prvi put da su odlučili da bolokiraju i anonimnu mrežu za pristup Internetu, Tor.

Kako javlja stranica Turkey Blocks, davaoci internet usluga u Turskoj izvšili su naredbu predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana i blokirale pristup svim VPN uslugama. VPN servisi u Turskoj su se često koristili upravo za zaobilaženje "obične" cenzure u vidu blokiranja društvenih mreža, a Tor je služio za slobodniju komunikaciju.

No, tome je očito došao kraj. Turske vlasti posegnule su za nešto sofisticiranijom metodom, koju već uspoređuju s Velikim kineskim firewall-om. Veštiji i napredniji korisnici i dalje mogu pristupiti Tor mreži preko raznih bridgeva, ali i koristiti poneki privatni ili korporativni VPN, ali situacija se svakim danom pogoršava, kažu analitičari.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.