Britanski operateri upozoravaće korisnike koji skidaju piratski sadržaj


BT, Virgin Media, TalkTalk i Sky, najveći davaoci internet usluga u Ujedinjenom Kraljevstvu počeće sledeće nedelje da šalju e-mailove upozorenja svojim korisnicima za koje se utvrdi da su s Interneta preuzimali sadržaje zaštićene autorskim pravima. Plan za ovakav način upozoravanja i edukacije korisnika izrađen je još 2014. godine, ali do sada nije bio aktiviran.

U međuvremenu su se na dogodili brojni slučajevi "iznude" u kojima su advokati korisnicima slali opomene za skidanje piratskog sadržaja i zahtevali plaćanje odštete od oko 800 funti, prenosi BBC.

Najnovija kampanja vladajućih i operatera nema za cilj naplaćivati odštetu već samo edukovati korisnike i uputiti ih na legalne izvore sadržaja. Naslov kampanje i pratećeg pisma korisnicima je "Get It Right from a Genuine Site".

U dopisu korisnicima stajaće da je neko, koristeći njihovu internetsku vezu, s Interneta preuzimao muziku, filmove, sportski sadržaj ili knjige zaštićene autorskim pravima. Nakon tog obaveštenja, sledi niz uputa kako sprečiti takvo ponašanje u budućnosti. Kampanja prati samo peer-to-peer mreže i preuzimanje piratskog sadržaja preko njih, dok streaming servisi (Kodi i slični) za sada neće biti pod paskom britanskih regulatora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.