Čak 30% korisnika Interneta na svetu spaja se preko VPN-a


VPN, virtuelna privatna mreža putem koje se na bezbedan način pristupa mrežnim sadržajima kroz razne tunelske protokole i servere smeštene širom sveta. Ovakav kriptovani pristup Internetu početkom prošle je godine koristilo oko četvrtine svih korisnika Interneta u svetu, a do kraja 2016. taj se broj povećao. Sada, prema podacima koje je prikupila istraživačka kuća GlobalWebIndex, VPN u proseku koristi oko 30% posetilaca internet stranica.

Tržišta koja prednjače u korišćenju VPN-a redovno su ona na kojima su donekle ograničene slobode izražavanja i prisutna je cenzura internet sadržaja. Na prvom mestu lestvice našla se, u cenzuri uvek aktuelna, Turska u kojoj gotovo 50% korisnika Internetu pristupa putem nekog od VPN servisa.

Nakon Turske u top 5 nalaze se Indonezija (do sada je bila na 1. mestu), te Saudijska Arabija, Tajland i Indija. Podaci se odnose na poslednji kvartal 2016. godine. Iz istraživačke kuće navode da njihovi podaci govore i da se VPN ne koristi samo za izbegavanje cenzure, nego sve više i zbog lakšeg pristupa zabavnom sadržaju, koji često nije dostupan u svim zemljama na isti način.

Naravno, uz ove razloge jedan od glavnih motivatora korisnicima za korišćenje VPN-a je i želja za većom privatnošću i bezbednošću na Internetu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.