Cena bitcoina prešla 1.000 dolara


Bitcoin, najpoznatija virtuelna kriptovaluta, u novu 2017. godinu ušla je sa izuzetno dobrim rezultatom. Nakon više od tri godine njena cena je dosegla najviši nivo u poslednje tri godine. Nakon novembra 2013. i tadašnjeg rekorda od 1.124,76 američkih dolara, 1. januara 2017. godine bitcoin je zatvorio na ceni od 998 dolara, juče je njegova cena dosegla 1.031 dolar, dok je trenutna cena 1.023 dolara.

Zanimljivo je i da se cena bitcoina našla iznad "psihološke granice" od 1.000 dolara u vreme kada je i sam kurs dolara vrlo visok (1,05 evra za dolar). Ukupna tržišna kapitalizacija svih bitcoina na svetu ovime je premašila 16 milijardi dolara, a samo u protekloj godini ona je porasla za više od 100%.

Trgovci bitcoinom pojašnjavaju da je poslednji rast cene podstaknut velikom potražnjom za bitcoinom u SAD-u i Evropi. Sve više kupaca, naime, u virtuelnoj valuti traži sigurnu luku jer očekuju dramatične promene u svetskoj ekonomiji. Dodatno, kineski investitori su se tokom poslednjih godinu dana pomamili za bitcoinom zbog pada vrednosti juana, a Kinezima je virtuelni novac privlačan i iz razloga što vlasti ne mogu da ga kontrolišu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.