Hakovali hotel, zaključali goste u sobama i zatražili otkupninu


Austrijski hotel morao je da plati otkupninu hakerima koji su uspjeli provaliti u njihov sistem elektornskih ključeva i zaključati vrata na svim sobama, dok im se ne plati traženi iznos, piše The Local.

Luksuzni Seehotel Jägerwirt napadnut je na otvorenju zimske sezone, a napad je navodno bio toliko velik da su srušeni hotelski računari, sistem rezervacija i blagajna. Hakeri su navodno obećali da će im vratiti potpunu kontrolu nakon što im se u Bitcoinima uplati 1500 dolara.

Voditelj hotela Christoph Brandstätter rekao je kako nisu imali izbora i da su morali platiti ovaj iznos, a da im policija i osiguranje nisu mogli pomoći. Ovo je inače već treći put da je hotel bio na meti hakera. Nakon prvog napada prošlog leta morali su platiti nekoliko hiljada evra da poprave sistem, a osiguranje im nije isplatilo naknadu jer se krivci nisu našli.

Hotelska uprava odlučila je sada izaći u javnost kako bi upozorili i druge na ovakve napade te traže da se učini više u borbi protiv cyber kriminala. Brandstätter je izjavio da znaju kako su i drugi hoteli bili žrtve sličnih napada.

Kako kažu iz hotela, hakeri su navodno ostavili backdoor za novi napad, ali kako su zamenili računare i integririsali novije bezbednosne standarde, napad im nije uspeo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Ma svi cemo izgledati trebati da zaboravimo na digitaliju i setimo se starih dobrih, čisto mehanickih kalauza. To ne može da se hakuje iz daljine 😃

    Kićalaf


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.