Lozinke u 2016. godini ostale nebezbedne kao i do sada


Godine i godine upozoravanja raznih stručnjaka na to da lozinke poput "123456" ili "password" nisu mudar odabir, čini se, gotovo da nemaju nekog uticaja na prosečnog korisnika. Prema najnovijim podacima bezbednosne kompanije Keeper Security internet korisnici širom sveta još uvek se nisu opametili i promenili lozinke u neke duže, komplikovanije i bezbednije kombinacije slova i brojeva.

Analiza 10 miliona lozinki koje su tokom prošle godine procurele kroz razna hakovanja pokazala je da zapanjujućih gotovo 17% lozinki čini jedna jedina kombinacija – "123456". na drugom mestu nalazi se nimalo maštovitija lozinka "123456789", a tu su i neizostavne "qwerty" i "qwertyuiop".

Popis najpopularnijih lozinki u prošloj godini nalazi se na slici priloženoj uz ovaj tekst. Ovih 25 kombinacija čini preko 50% svih analiziranih lozinki, a niti jedna od njih ne čini se preterano maštovitom i neprobojnom – većina ih se može probiti napadom sirovom snagom (brute force) za samo nekoliko sekundi.

Izuzetak čine tek lozinke smeštene na 15. i 20. mestu: "18atcskd2w" i "3rjs1la7qe". Naizgled nasumični nizovi znakova ovako su visoko na lestvici najpopularnijih jer se pretpostavlja da su ih koristili razni spamerski botovi prilikom otvaranja velikog broja lažnih korisničkih naloga.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.