Norveška započinje proces gašenja FM radijske mreže


Dolaskom 2017. godine u Norveškoj će započeti proces koji je najavljen još tokom 2015. godine. Radi se o procesu gašenja FM radijske mreže koji bi trebao da započne tokom ove nedelje. Nju će zameniti moderna digitalna tehnologija bazirana na Digital Audio Broadcasting (DAB) standardu.

Zagovarači prelaska na digitalnu tehnologiju ističu kako će se na taj način uštediti novac te omogućiti tamošnjim radijskim servisima veća ulaganja u sam radijski program. Digitalni radio pospešiće konkurentnost tržišta te omogućiti novu priliku za inovacije i razvoj.

S druge strane, kritičari ovog poteza ističu kako će ova mera 15 miliona FM radijskih prijemnika u Norveškoj učiniti potpuno beskorisnima, dodatno izolovati stanovnike već dovoljno izolovanih krajeva Norveške te onemogućiti velikom broju građana da prate mogući prenos hitnih informacija preko radija. Takođe, napominje se kako se FM radio prijemnici nalaze u dva miliona automobila čiji su vlasnici norveški građani.

Proces gašenja FM radijske mreže započeće 11. januara gašenjem mreže u gradu Bodo, a do kraja godine bi trebala da bude ugašena u celoj zemlji.

Norveška je prva zemlja na svetu koja će u potpunosti ugasiti svoju FM radijsku mrežu, a slično u budućnosti planiraju učiniti i Velika Britanija, Švajcarska i Danska.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.