Microsoft priprema ''Cloud'' verziju Windows-a 10


U poslednjim testnim verzijama Windows-a koje su dostupne developerima pojavio se zanimljiv detalj koji sada analizira ZDNet. Naime, u popisu dostupnih verzija Windowsa pojavila se i misteriozna "Cloud" verzija. Oni upućeni u situaciju kažu da Microsoft zaista razvija neku "laganu" verziju Windowsa 10 koja bi bila konkurencija Google-ovom Chrome OS-u.

Oznaka "Cloud" ne znači da bi se sam Winodws nalazio u oblaku, već da bi bili primarno prilagođeni izvođenju aplikacija u oblaku, te univerzalnih (Unified Windows Platform) aplikacija sa Windows Store-a. Ovaj OS bi trebao tako da posluži kao naslednik Windows-a 8.1 Bing i RT.

Osnovna namena bila bi instalacija takvog jednostavnijeg OS-a na starije i manje moćne računare, pogotovo u obrazovnim ustanovama gde Chrome OS na raznim Chromebook-ovima (govorimo o SAD-u) drži primat. Moguće je da Microsoft planira ovu verziju prilagoditi i radu sa ARM čipovima, ali ni o tome nema nikakve službene informacije.

Nagađa se da bismo više o ovom "oblačnom" Windows-u trebali da saznamo u aprilu, za kada je zakazana i velika nadogradnja desetke, Creators Update.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.