Oko 48 miliona korisničkih naloga na Twitter-u su botovi


Universitet Južne Kalifornije sproveo je istraživanje o korisničkim nalozima na popularnoj microblogging platformi Twitter. Tačnije, nastojali su da utvrde iza koliko korisničkih naloga se ne nalaze stvarne osobe, već botovi.

Istraživanjem je utvrđeno kako iza 15% ili 48 miliona korisničkih naloga na Twitter-u ne stoje stvarne osobe, već botovi. Twitter prema poslednjim podacima ima oko 319 mesečno aktivnih korisnika.

Botovi koji su obuhvaćeni istraživanjem bili su u stanju da generišu likeove, prosleđuju tuđe tweetove (retweetovi) ili pak prate druge korisničke naloge.

Aktivnosti botova na Twitter-u mogu biti pozitivne (kao što je objavljivanje vesti ili koordinacije volonterskih aktivnosti), ali isto tako i negativne (kao što su propagandne aktivnosti za promociju terorizma).

U razdoblju od 16. septembra do 21. oktobra 2016. godine, kada je ovo istraživanje sprovedeno, putem botova na Twitter-u je generisano ukupno 3,8 miliona tweetova.

Pri pripremi istraživanja u pronalasku botova uzeti su u obzir prijatelji istraživanih korisničkih naloga, osećaji i sadržaj tweetova koji su generisani putem istraživanih korisničkih naloga, mrežne aktivnosti istraživanih naloga te vremenski okvir njihovih aktivnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.